In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite Empty Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite

la data de Lun Iun 08, 2015 11:10 am
Un GPS auto reprezintă un companion de încredere atunci când călătorim la distanțe mari, oferindu-ne o poziționare precisă pe hartă, calculul rutelor optime, dar și o bază de date cu cele mai relevante puncte de interes de pe traseu, toate într-un aparat cu un ecran suficient de mare și cu o interfață intuitivă, ușor de utilizat.

Pe de altă parte, e destul de nepractic să folosim GPS-urile auto în afara automobilului: nu doar că acumulatorii lor nu excelează în ce privește autonomia, dar dimensiunile și greutatea lor nu sunt din cele mai mici, mai ales când le comparăm cu cele mai performante smartphone-uri ale momentului.

Iar în condițiile în care într-o călătorie de câteva zile un smartphone se dovedește arhisuficient pentru a ne verifica mail-ul, a upload-a câteva poze pe Facebook și pentru a căuta câte ceva pe internet (în fond, mergem în vacanță, nu să sătm cu nasul în calculator), nu prea mai are sens să luăm cu noi două aparate (un GPS dedicat și un smartphone), putând opta liniștiți pentru acesta din urmă.

...Sau, mă rog, aproape liniștiți, problema fiind că, spre deosebire de GPS-urile auto, care vin echipate de producător cu o hartă offline - adeseori extrem de amănunțită - smartphone-urile vin echipate cu aplicații GPS care își descarcă de pe internet doar sectorul de hartă din locația curentă, având așadar nevoie de o conexiune permanentă de date pentru a funcționa (sau, cel mult, își salvează harta pe o rază de câțiva km în cache). Rezultă de aici cheltuieli usturătoare cu traficul de date, acesta fiind sensibil mai costisitor în roaming decât în rețeaua de domiciliu.

Din fericire, această problemă are și o soluție destul de comodă: să instalăm pe telefonul nostru, cât timp suntem în rețeaua de acasă (sau, și mai bine, folosind o rețea WiFi), unele aplicații pentru navigația offline. O dată descărcate pe cardul SD, vom avea acces la hărțile dorite fără să mai trebuiască să ne conectăm la internet.

Dacă dispunem de o opțiune de roaming cu trafic de date inclus, putem menține conexiunea de date activă, pentru a permite găsirea mai rapidă a coordonatelor noastre, folosind funcția de GPS asistat (A-GPS). Aceasta se bazează nu doar pe semnalul primit de la sateliții de poziționare, ci și pe cel primit de la antenele GSM instalate de companiile de telefonie mobilă, coordonatele acestora fiind raportate către telefonul care încearcă să-și determine poziția.

Deși sistemul A-GPS presupune menținerea conexiunii de internet active, vom avea plăcuta surpriză să constatăm că o poziționare nu consumă mai mult de câteva zeci de KB de date și că, de îndată ce am fost localizați, putem opri conexiunea de date, continuând navigația bazându-ne exclusiv pe semnalul primit (gratuit) de la sateliții GPS.

Putem folosi pe telefonul nostru atât aplicații de navigație conținând hărți de ansamblu, ale unor țări (sau chiar continente) întregi, sau putem instala aplicații care să ne prezinte veritabile ghiduri ale unor orașe sau destinații turistice de interes larg, cu avantajul oferirii mult mai multor detalii decât cele prezente pe o simplă hartă.

Voi reveni, în postările viitoare, cu recenziile unora din cele mai reușite aplicații de navigație offline și de prezentare a unor ghiduri turistice.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite Empty Re: Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite

la data de Mier Iun 10, 2015 11:50 am
Aceia dintre voi care ați avut unele din primele generații de smartphone-uri cu ecran tactil de pe piață, ca Nokia 5800 Xpress Music sau N97, vă amintiți cu siguranță de aplicația Nokia Here Maps (lansată inițial sub numele de OVI Maps).

Bazată pe hărțile GPS dezvoltate de Navteq, aceasta oferea funcții ca navigația asistată, găsirea celor mai importante puncte de interes, sau calculul distanței în linie dreaptă dintre două puncte de pe hartă - totul gratuit și, mai ales, offline. Tot ce trebuia să facem era să conectăm înainte de a pleca la drum telefonul la PC-ul nostru și să descărcăm hărțile dorite.

Deși sistemul de operare Symbian e deja demult o amintire, aplicația Here Maps a primit de curând o viață nouă, ea fiind portată și pe mult mai răspânditul sistem de operare Android. Astfel, tot ce trebuie este să o descărcăm din magazinul de aplicații Google Play și să ne înregistrăm cu o adresă de mail.

(Putem folosi aplicația și fără să ne înregistrăm, însă doar în modul online; vom avea nevoie de un cont pentru a putea descărca hărțile pe telefon. Din fericire, spre deosebire de vechea versiune de pe telefoanele Nolia, acum putem descărca hărțile și folosind o conexiune Wi-Fi, nemaitrebuind să instalăm o aplicație dedicată pe PC-ul nostru).

Interfața aplicației și-a păstrat aspectul familiar fanilor Nokia, primid însă câteva cosmetizări specifice smartphone-urilor din ziua de azi: realizarea zoom-ului cu două degete, glisarea barei meniu din laterala ecranului, sau posibilitatea suprapunerii hărții văzute din satelit, preluată din Google Earth.

Din păcate, a dispărut cursorul din centrul ecranului, care afișa distanța în linie dreaptă față de poziția curentă... putem însă adăuga cu ușurință punctele dorite la traseu, pentru a naviga astfel, pe traseul optim, spre destinația aleasă.

Iar faptul că nu mai suntem dependenți de conexiunea la internet pentru a folosi Google Maps e, după cum am văzut în articolul precedent, un avantaj major când suntem în străinătate.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite Empty Re: Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite

la data de Lun Iun 15, 2015 11:11 am
Deși cât timp suntem în România putem folosi cu succes abonamentul de date oferit de rețeaua noastră mobilă pentru a accesa hărțile online, precum Google Maps, sau chiar varianta mobilă a aplicației pentru vizualizarea hărților capturate din satelit, Google Earth, există situații în care fie riscăm să ne depășim cota lunară de trafic inclusă în abonament, fie pur și simplu suntem într-o zonă mai izolată - pe un drum de munte, să spunem - unde semnalul 3G este inexistent, iar până și cel GSM e destul de precar.

În astfel de condiții, a avea harta stocată pe cardul SD al telefonului poate face diferența dintre a rătăci în necunoscut și a merge la sigur, alegând ruta optimă.

Merită așadar să ne instalăm aplicația Harta României, dezvoltată de Android Top Apps, disponibilă gratuit în magazinul virtual Google Play.

După ce instalăm Harta României pe telefon, va trebui să nu uităm să mergem în meniul Setări> Date offline și să descărcăm harta și informațiile de ghidare vocală, în caz contrar aplicația neoferindu-ne nici măcar vag poziționarea pe hartă (spre deosebire de Google Maps sau de Here Maps, Harta României nu știe încărca datele din cloud atunci când acestea nu sunt stocate pe telefonul nostru).

Un avantaj major al acestei aplicații dezvoltate de Android Top Apps este că, într-o manieră asemănătoare cu aplicațiile de pe GPS-urile auto ca iGo sau Smailo, putem căuta informații cu privire la adresă la nivel de număr de stradă, sau să alegem ca destinație intersecția a două străzi din localitatea care ne interesează.

De asemenea, pasionații drumețiilor vor aprecia posibilitatea de a căuta pe hartă coordonatele geografice (latitudinea și longitudinea) unui punct dorit, facilitate cu atât mai utilă cu cât, spre deosebire de hărțile auto, Harta României ne oferă și informații cu privire la zonele împădurite sau formele de relief din afara orașelor.

În plus, ne e afișată în permanență scara hărții, astfel încât să putem aprecia dintr-o privire ordinul de mărime al porțiunii afișate pe ecran.

Per total, putem spune că avem de-a face o cu aplicație extrem de utilă pentru noi, românii, dar și pentru străinii care ar veni să ne viziteze țara. Merită așadar să ne-o instalăm și să ne bucurăm de navigația offline, pe cele mai izolate drumuri din țară.

Nu îmi rămâne decât să vă urez călătorie plăcută! cheers
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite Empty Re: Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite

la data de Joi Iul 23, 2015 11:39 am
Încă o aplicație care merită instalată pe telefoanele noastre este Maps.ME. Aceasta folosește hărțile gratuite Open Street Maps, care ne permite inclusiv căutarea offline a străzilor, dar și a unor puncte de interes, de la benzinării și stații de autobuz și până la bancomate, farmacii sau oficii poștale.

Baza de date e destul de cuprinzătoare, oferindu-ne numeroase repere care ar putea interesa atât un turist, cât și pe cineva aflat în tranzit într-o anumită localitate.

De altfel, acesta e și rolul unei hărți offline a unei țări întregi: altfel, am putea descărca doar sectorul dorit, pentru localitățile pe care ne-am gândi că le vom vizita, și să lăsăm hărțile online să ne scoată din situațiile neprevăzute (cu invitabilul consum de trafic mobil de date, evident).

Din păcate, față de Harta României prezentată anterior , Maps.ME nu permite căutarea la nivel de adresă, aplicația arătându-ne doar începutul străzilor dorite. Acest lucru nu e prea deranjant pentru o străduță, însă poate deveni o problemă în momentul în care căutăm numărul 255 al unui bulevard, să spunem...

Maps.ME compensează parțial acest neajuns prin multitudinea detaliilor oferite, pe hartă fiind trecute nu doar străzile deschise circulației auto, ci și străduțele pietonale; nici aleile din parcuri nu au fost neglijate, astfel că, în orice localitate ne-am afla, ne vom putea găsi cu ușurință drumul.

Iar dacă suntem la volan, vom aprecia faptul că arterele de circulație sunt reprezentate incluzând marcajele de sens unic. Spre deosebire de majoritatea aplicațiilor pentru telefonul mobil, care permit intrarea acestuia în stand-by după un interval relativ scurt, riscând astfel să ne pierdem poziționarea și să trebuiască să așteptăm din nou ca localizarea să fie realizată, Maps.ME e configurată implicit să mențină înpermanență activ ecranul telefonului, astfel că, dacă îl alimentăm de la priza pentru brichetă a automobilului, vom putea în permanență să știm unde ne aflăm, fără să riscăm a intra pe sens interzis, și fără să mai avem nevoie de un GPS auto dedicat.

Și calculul rutelor se realizează tot offline: ajunge să ținem apăsat cu degetul câteva secunde punctul dorit de pe hartă și să alegem apoi opțiunea Route, pentru ca aplicația Maps.ME să ne calculeze ruta optimă, din locația curentă și până la destinația aleasă. Din păcate, spre deosebire de mai avansata Here Maps, această aplicație gratuită nu permite crearea unor rute complexe, pe care să adăugăm și puncte intermediare.

Pe scurt, deși nu e o aplicație la fel de avansată ca Here Maps sau Harta României în ceea ce privește calcularea rutelor, Maps.ME ne oferă unele informații utile în timpul plimbărilor pe jos, dar și o bază de date cuprinzătoare, cu numeroase puncte de interes.

Apăsând tasta Meni și alegând Download Maps, vom putea descărca hărțile țărilor care ne interesează. Putem opta pentru hărți care ocupă mai puțin spațiu, însă ne oferă doar informația asupra căreia să defilăm din aplicație sau, cu o creștere de 15-20% a spațiului ocupat, să descărcăm hărțile care ne oferă și opțiunea de calculare a rutelor.

Spre exemplu, harta completă a României, inclusiv opțiunile de rutare, ocupă în versiunea curentă 187 MB - un cuantum rezonabil pentru capacitățile de stocare ale smartphone-urilor din ziua de azi, am putea spune.

În încheiere, să mai amintim faptul că Aplicația Maps.ME este dezvoltată de compania olandeză My.com BV și poate fi descărcată din Google Play Store sau, pentru posesorii de smartphone-uri Samsung, din GALAXY Apps - unde este prezentă o versiune optimizată special pentru această marcă de dispozitive mobile.
Continut sponsorizat

Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite Empty Re: Folosiți hărțile offline, pentru a nu avea cheltuieli cu traficul de date în roaming. Găsiți aici câteva recomandări gratuite

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum