Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Ce facem când ni se fură telefonul. Siguranță maximă cu BlackBerry Protect Empty Ce facem când ni se fură telefonul. Siguranță maximă cu BlackBerry Protect

Vin Iun 06, 2014 2:41 pm
Smartphone-urile reprezintă o țintă preferată pentru hoți, nu doar datorită valorii lor destul de apreciabile cu care pot fi vândute pe piața second-hand, ci și pentru datele pe care le conțin. Secrete valoroase de afaceri pot fi obținute pur și simplu furând telefonul unei persoane-cheie din firma vizată... dar și persoanele particulare pot fi o țintă, pozele și informațiile din agenda telefonului putând fi folosite pentru a planifica minuțios o spargere a locuinței acesteia, de exemplu... iar fenomenul nu face decât să se agraveze, pe măsură ce stocăm tot mai multe date în smartphone-urile noastre.

Majoritatea smartphone-urilor din prezent rulează sistemul de operare Android, dezvoltat de Google. Acesta oferă un instrument de protecție, cu ajutorul căruia putem să blocăm accesul la dispozitiv și să ștergem datele de pe acesta. Accesând google.com/android/devicemanager, putem vedea ultima locație a telefonului, putem să-l apelăm, sau să-l blocăm și să ștergem datele.

Totuși, protecția oferită de Google Device Manager e limitată: dacă hoțul ne-o ia înainte, tot ce trebuie să facă e să intre la Setări Google și să dezactiveze managerul de dispozitiv Android... moment din care nu mai avem ce face, decât să ne resemnăm.

Și cei de la BlackBerry oferă un sistem de protecție pentru telefoanele lor, numit chiar BlackBerry Protect. Activând aplicația cu același nume de pe telefonul mobil și conecâtnd-o la un cont Black Berry, vom putea în continuare folosi serviciul BlackBerry Protect, accesând protect.blackberry.com.

De aici, vom putea, la fel ca în cazul Google Device Manager-ului, vedea locația aproximativă a smartphone-ului nostru, să-l facem să sune, să-i trimitem un mesaj găsitorului, să-l blocăm sau să ștergem datele. În plus, avem opțiunea realizării unui backup periodic al datelor cele mai importante de pe smartphone, astfel încât să nu le ștergem decât când le avem deja copiate în siguranță, în cloud.

De asemenea, site-ul BlackBerry Protect ne va informa și asupra încărcării bateriei telefonului nostru, astfel încât vom ști cât timp mai avem până să pierdem controlul (evident, un telefon descărcat nu are cum să-și transmită locația), sau dacă acesta se află într-o zonă cu semnal deficitar (de exemplu, dacă semnalul e slab în centrul unui oraș, am putea deduce că telefonul nostru e ascuns undeva la subsol).

În plus, nu degeaba sunt renumiți cei de la BlackBerry (fosta companie Research In Motion) pentru mecanismele de securitate excelente incluse în telefoanele lor: dacă activăm protecția cu parolă a dispozitivului, hoțul nu va putea intra să dezactiveze aplicația Protect, iar la 10 introduceri greșite ale parolei, telefonul se va auto-formata, astfel că (măcar) datele noastre sunt în siguranță.

Sistemele de encriptare de pe BlackBerry-uri au fost recunoscute ca sigure chiar de Serviciile Secrete ale SUA (președintele Obama fiind un fan declarat al acestei mărci, iar întrucât comunicațiile sale trebuie să poată fi arhivate, a fost necesară realizarea unei versiuni adaptate a protocoalelor de date mobile BBM).

Astfel, dacă avem date sensibile (și nu ne interesează într-atât interfața cu o grafică bogată de pe telefoanele cu Android), BlackBery-urile pot fi o alegere interesantă. Iar aplicația Protect e un atu în acest sens.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Ce facem când ni se fură telefonul. Siguranță maximă cu BlackBerry Protect Empty Re: Ce facem când ni se fură telefonul. Siguranță maximă cu BlackBerry Protect

Vin Oct 24, 2014 2:40 pm
Update: urmare a pățaniei cu escrocii care au furat telefonul prietenei mele și apoi au încercat să aplice înșelăciunea "Accidentul" (întâmplare detaliată într-un articol anterior, am decis să-mi țin toate datele în siguranță și să activez criptarea datelor de pe Blackberry-ul meu.

Până aici, toate bune: pentru criptare se folosește aceeași parolă ca și cea stabilită pentru accesul la dispozitivul mobil, iar procesul de codare a datelor rulează în fundal, demarând doar când telefonul e neutilizat, nu imediat ce am ales să ne codăm datele, ca pe telefoanele cu sistem de operare Android.

În plus, operația de criptare e reversibilă oricând (cu condiția cunoașterii parolei, desigur), pe când în cazul "Androizilor" ar trebui să efectuăm un reset hardware pentru a anula efectele criptării. Astfel, ar părea că aceasta e de departe cea mai judicioasă soluție pentru a-ți proteja datele din telefon de ochii persoanelor nedorite (incluzând aici, cu atât mai mult, hoții de telefoane).

Părea astfel că am găsit combinația optimă pentru asigurarea Blackberry-ului meu: pe de o parte, sistemul de localizare și posibilitatea inițierii ștergerii de la distanță și, pe de alta, menținerea datelor într-o formă complet inaccesibilă ar fi trebuit să garanteze securitatea maximă în cazul "dispariției" telefonului.

Nu mică mi-a fost așadar surpriza să constat că, de la un punct, sistemul de localizare a telefonului Blackberry nu mai funcționa, site-ul Blackberry Protect nemaiputând trimite comenzi de localizare sau blocare către acesta.

Accesând aplicația Blackberry Protect de pe telefon, am fost informat că funcțiile de localizare și comenzile de la distanță nu funcționează cât timp este activată criptarea memoriei dispozitivului.

Cu alte cuvinte, trebuie să alegem:

  • fie vom activa criptarea dispozitivului, asigurându-ne astfel ca datele stocate pe acesta să nu poată fi accesate indiferent de cine ar intra în posesia acestuia (cel mult, va putea vedea ce nume avem în agenda telefonică, fără însă a citi și numerele de telefon asociate acestora sau să consulte istoricul apelurilor)
  • fie vom menține protecția cu parolă doar cu privire la utilizarea neautorizată a aplicațiilor de pe telefon și vom permite funcționarea sistemului de localizare și de inițiere a ștergerii de la distanță a datelor, în cazul dispariției accidentale a telefonului

Din perspectiva posibilității rătăcirii accidentale a telefonului, a avea posibilitatea de a-l localiza poate fi de ajutor; în schimb, dacă ne gândim că primul lucru pe care îl va face un hoț va fi să oprească telefonul, apoi să încerce să acceseze conținutul de pe acesta într-un mediu în care semnalul GPS nu poate pătrunde (la demisol, de exemplu), probabil că e mai sigură criptarea datelor, astfel încât să ne asigurăm că, măcar, infractorul nu va putea folosi nimic de pe telefon împotriva noastră sau a apropiaților noștri.

Rămâne așadar să stabilim, fiecare dintre noi, care ne sunt prioritățile și cum considerăm că ne putem securiza mai bine dispozitivele mobile și/sau datele stocate pe acestea.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Ce facem când ni se fură telefonul. Siguranță maximă cu BlackBerry Protect Empty Re: Ce facem când ni se fură telefonul. Siguranță maximă cu BlackBerry Protect

Lun Oct 27, 2014 9:58 am
Update #2: Dupa cum am avut ocazia sa descopar, sistemul de localizare Blackberry Protect nu functioneaza cat timp memoria dispozitivului nostru este criptata. Parea astfel ca suntem pusi in situatia de a alege, dintre a mentine sistemul de localizare activ - si astfel a putea gasi hotul sau a initia stergerea de la distanta a datelor in caz de furt - sau a sti ca toate datele ne sunt in siguranta, dar ca nu vom mai avea sanse de a ne gasi telefonul disparut.

Experimentand, am constatat ca exista si o a treia poisibilitate: a pastra criptarea activa doar pentru card-ul de memorie micro-SD. In acest caz, datele de pe telefon tot sunt protejate (chiar daca in mai mica masura) de parola de acces a dispozitivului, sistemul de localizare Blackberry Protect functioneaza nestanjenit si ne-am asigurat ca date ce ar putea fi folosite impotriva noastra - precum unele fotografii sau documente stocate pe card-ul de memorie - nu ajung in posesia unor persoane rau-voitoare.

Singurul inconvenient intalnit urmare a activarii criptarii este ca nu vom mai putea accesa istoricul ultimelor apeluri efectuate, decat dupa ce introducem parola de deblocare a dispozitivului (fenomen interesant, daca ne gandim ca agenda telefonica e stocata in memoria telefonului, nu pe carteluta micro-SD).

Dar, daca ne gandim bine, e preferabil ca lista ultimelor apeluri efectuate sa fie criptata si ca persoanele neautorizate, care le-ar putea folosi impotriva noastra, sa nu le poata accesa.

Ar parea asadar ca solutia criptarii card-ului micro-SD, mentinand memoria dispozitivului necriptata (dar protejandu-l de accesari neautorizate prin obligativitatea introducerii parolei) ar fi solutia cea mai indicata.

Singura problema - am constatat - ar fi ca micro-SD-ul ramane criptat inclusiv atunci cand il accesam cand conectam Blackberry-ul ca unitate de stocare USB la calculator: fisierele create dupa activarea criptarii nu vor putea fi accesate decat cu ajutorul aplicatiilor de pe telefon, neputand fi editate direct de pe PC. Acesta e un dezavantaj net, mai ales daca doream sa scriem fisiere text folosindu-ne de tastatura QWERTY a Blackberry-ului (unul din putinele smartphone-uri din prezent care mai ofera aceasta facilitate), pe care sa le continuam intr-un program de editare mai avansat, cand ajungeam la calculatorul nostru.

Din fericire insa, spre deosebire de telefoanele cu Android, Blackberry-ul permite activarea si dezactivarea criptarii dupa preferinte, fara a mai fi necesara reinitializarea telefonului la setarile din fabrica.

Ajunge asadar ca, atunci cand dorim sa folosim pe un alt dispozitiv textele salvate pe Blackberry, sa dezactivam criptarea, sa deschidem si sa salvam din nou fisierele dorite, dupa care putem sa o reactivam. In acest mod, vom asigura confidentialitatea maxima a documentelor noastre, beneficiind in continuare de celelalte facilitati care fac din smartphone-urile Blackberry unele din cele mai apreciate modele din mediul business.
Continut sponsorizat

Ce facem când ni se fură telefonul. Siguranță maximă cu BlackBerry Protect Empty Re: Ce facem când ni se fură telefonul. Siguranță maximă cu BlackBerry Protect

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum