Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Sky Map - cel mai atoateștiutor partener al amatorului de astrofotografie Empty Sky Map - cel mai atoateștiutor partener al amatorului de astrofotografie

Lun Mai 30, 2016 4:15 am
Aparatul foto, un trepied solid, acumulatori de schimb, telecomandă, un obiectiv fisheye și haine călduroase pentru a putea petrece câteva ore bune afară în miez de noapte - pare-se că avem toate ingredientele necesare pentru o ședință de astrofotografie... mai rămâne să așteptăm lăsarea întunericului și putem începe.

Acestea fiind spuse, am crede că am făcu toate pregătirile pentru a petrece o noapte singuri cu bolta înstelată. Se prea poate să avem noroc, să vedem constelațiile dorite și să le imortalizăm în fotografiile noastre (deși, dacă ne gândim, în cazul de față e greu să vorbești de imortalizare, în condițiile în care la nivel cosmic timpul se măsoară după total alte repere decât cel în care calculăm viața umană)... sau se poate să avem parte de un cer neinteresant.

Mai exact, în condițiile în care stelele coboară pe bolta celestă cu cca. 15 grade pe oră, e perfect posibil ca anumite constelații, care ar face savoarea imaginii noastre în colțul de cer asupra căruia avem vizibilitate, să nu fie vizibile decât între anumite ore, sau doar în anumite momente ale anului (cunoscut fiind faptul că la începutul primăverii cerul e cel mai spectaculos și prezintă cele mai multe corpuri celeste puternic luminate).

Merită așadar să ne facem temele înainte de a porni la fotografiat, pentru a ști exact în ce parte a boltei celeste vom găsi constelațiile dorite și pentru a merge pe teren la ora optimă.

Putem folosi în acest scop aplicația Sky Map, disponibilă pentru telefoanele cu sistem de operare Android în Google Play Store. Dezvoltată inițial chiar de cei de la Google (fiind cunoscută mult timp ca Google Sky Map), codurile-sursă ale aplicației au fost între timp cedate domeniului open-source de dezvoltatorul inițial, astfel că în prezent Sky Map e oferită de echip de programatori cunoscută ca Sky Map Devs.

Acest lucru nu limitează cu nimic funcționalitatea aplicației, echipa de dezvoltatori menținând-o în permanență actualizată pentru a fi compatibilă cu cele mai recente modele de telefoane și a ne oferi cele mai precise informații privind bolta celestă. (La ora la care scriu aceste rânduri, cea mai recentă versiune disponibilă datează din 23 mai 2016).

Că tot pomeneam de trecerea timpului, una din cele mai utile funcții ale Sky Map este tocmai posibilitatea de a vedea cum va arăta bolta celestă la o anumită oră, dintr-o dată aleasă din calendar. Astfel, dacă implicit aplicația ne arată în timp real configurația stelelor (lucru care nu ne e de prea mare ajutor ziua, când oricum nu le putem vedea), mergând la  Menu -> Time travel și alegând data și ora dorită, vom putea vedea cum va arăta bolta celestă la momentul la care vom ajunge noi să o fotografiem.

Implicit, aplicația ne prezintă configurația boltei din locul în care ne aflăm. Putem însă alege o locație nouă, mergând la Settings -> Location settings -> Set location manually. Din păcate, nu putem alege direct locația de pe o hartă (ar fi fost binevenită integrarea cu Google Maps), dar putem fie să tastăm numele localității celei mai apropiate în care ne aflăm, fie să indicăm aplicației coordonatele noastre geografice exacte. Din câte am testat-o, baza de date a Sky Map pare suficient de cuprinzătoare, astfel că aplicația a găsit fără probleme atat satul Mărișel din Munții Apuseni, cat si satul Baldovinești, din Bărăgan.

Și nu doar că Sky Map ne va ajuta la ieșirile noastre astro-fotografice, dar ne va pune în fața unei veritabile ore de astronomie în aer liber: tot ce trebuie să facem este să îndreptăm smartphone-ul spre porțiunea dorită a boltei cerești pentru a afla ce constelații sunt vizibile în acea regiune, dar și pentru a identifica planetele - corpuri cosmice aflate la distanță sensibil mai mică de Pământ, dar adeseori trecute cu vederea.

Vara se apropie, așa că nici nopțile nu vor mai fi atât de reci, deci nu mai rămâne decât să ne pregătim toate lucrurile din lista de la începutul articolului, să ne instalăm Sky Map pe telefon și să pornim la fotografiat. bounce

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum