Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  Empty O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8

Vin Oct 04, 2013 3:04 am
Într-o vizită la București fiind săptămâna trecută, nu am putut să nu trec pe la showroom-ul F64 și să-mi mai achiziționez câteva accesorii, între acestea regăsindu-se un filtru star pe sistem Cokin. Grație acestuia, devine posibilă realizarea unor imagini în care sursele de lumină nu apar ca punctiforme, sau cu raze dezordonate generate de efectul de difracție, ci într-o manieră mai impresionantă, cu raze frumos conturate, ce scot în evidență luminile respective.

Am ieșit așadar la o plimbare nocturnă în zona Arcului de Triumf, echipat cu D90-ul din dotare, trepiedul Slik și adaptorul pentru filtre Cokin, pe care am instalat și filtrul star achiziționat în aceeași zi (din păcate, am ajuns prea târziu pentru ora albastră, timpul pe care îl aveam fiind destul de limitat, iar distanțele prin București, relativ mari - comparativ cu Clujul, cel puțin).

Am constatat însă de îndată efectele pozitive ale filtrului: devine posibilă evidențierea surselor de iluminat stradal, dar și a farurilor automobilelor așteptând la semafoare, astfel încât să dea un aer aproape ireal scenei fotografiate, ce va părea desprinsă dintr-un vis frumos, mai degrabă decât ar fi o reprezentare foarte realistă a scenei contemplate, după cum puteți observa în imaginile de mai jos:

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  97242866

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  97242881

Este bine totuși să nu exagerăm și să nu folosim filtrul atunci când în cadrul nostru ar apărea mult prea multe surse de lumină. Riscăm altfel să supraîncărcăm cadrul, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos, unde numeroasele faruri ce creează efecte de steluțe devin puțin deranjante:

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  97242878

Ce am observat interesant este că doar sursele de lumină statice sunt convertite în steluțe; în rest, dârele de lumină generate de autovehiculele în mișcare la folosirea unor timpi lungi de expunere rămân neafectate de utilizarea filtrului star. În schimb, efectul vizual de obținere a steluțelor poate da un aspect interesant unei scene care altfel ar fi acceptabilă ca fotografie nocturnă, dar i-ar lipsi un subiect puternic, după cum se poate vedea în imaginea următoare, înfățișând șoseaua Kisselef:

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  97242874

În continuare, m-am deplasat pe bd. Constantin Prezan, unde am profitat de un autobuz oprit într-o stație pentru a-l evidenția grație luminii stopurilor sale. Iar faptul că am avut un autovehicul venind și din sens opus a completat în mod fericit scena:

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  97242884

Apoi, am utilizat steluțele generate de două lămpi de iluminat stradal pentru a flanca o clădire de birouri, dând un plus de savoare unei imagini care ar fi fost altfel destul de comune:
O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  97242950

Așadar, apreciez că filtrul Cokin P056 Star 8 merită utilizat în fotografia urbană nocturnă, cât timp avem grijă să nu exagerăm cu numărul surselor de lumină prezente în cadru.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  Empty Re: O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8

Vin Ian 29, 2016 7:59 pm
Update: Deși mărturisesc că în cei doi ani scurși de la achiziționare am folosit rar filtrul Star 8, nu regret deloc achiziționarea sa. E drept că nu e un accesoriu pe care să-l folosești excesiv, riscând o cădere în ridicol prin abundența - sau, am putea spune, haosul - de steluțe care se formează dacă  fotografiem o scenă încărcată în exces de luminițe dar, folosit cu moderație, poate aduce un plus de savoare imaginilor noastre.


Și nu e neapărat să folosim filtrul Cokin Star 8 doar pe timp de noapte: un răsărit de soare e întotdeauna frumos de privit, chiar dacă uneori fotografiile înfățișând răsăritul pot cădea în banalitate, dacă cerul e perfect senin, neexistând nori care să prindă viață în lumina dimineții sau dacă le lipsește un subiect care să vină ca un complement al soarelui, echilibrând astfel dinamica scenei fotografiate.

E drept că folosind filtrul Star nu vom aduce o contrapondere discului solar, ci îl vom potența, adăugându-i o cunună de raze... însă acest lucru nu va face decât să transpună vizual o asociere pe care o facem aproape instantaneu, a ideii de rază cu cea a luminii solare.

Puteți vedea mai jos două astfel de imagini, surprinse într-una din puținele zile însorite ale lunii ianuarie, prima folosind filtrul Cokin Star 8 la modul "clasic", montându-l în mod adecvat pe un obiectiv Nikon 18-105 mm, iar a doua, ținând pur și simplu filtrul cu mâna în fața camerei foto a smartphone-ului Samsung S3 Mini.

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  24404166260_1c0788c9fc_z_d
Nikon D90, 1/800 sec., f/11, ISO 200, 38 mm

O plimbare nocturnă prin București cu filtrul Cokin Star 8  24072856593_b999e8209e_z_d
Samsung S3 Mini, using the A Better Camera application, 1/500 sec., f/2,6, ISO 50, 3,31 mm

Mulțumită dimeniunilor mult mai mari ale filtrului Star în comparație cu camera foto de pe smartphone-uri, nu vom avea deloc probleme în a ține filtrul cu mâna în dreptul camere, fără să riscăm ca marginile filtrului, sau degetele noastre să apară în cadru. Trebuie doar să avem grijă să nu mișcăm telefonul în timpul declanșării, pentru a evita ca, atenți fiind asupra manevrării filtrului, să încadrăm greșit scena pe care dorim să o fotografiem.

În rest, filtrul Cokin Star 8 poate fi folosit cu egal succes pe DSLR și pe smartphone, pe timp de zi sau de noapte (mă rog, pe timp de noapte nu e tocmai recomandat să facem poze cu smartphone-ul, ca urmare a granulației în exces care ar apărea în imaginile noastre urmare a folosirii unui senzor de mici dimensiuni).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum