Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Filtrul ND B+W 1000x - noapte în plină zi, varianta extremă Empty Filtrul ND B+W 1000x - noapte în plină zi, varianta extremă

Sam Feb 01, 2014 2:18 pm
Vă prezentam într-un articol anterior o soluție pentru a putea folosi timpi lungi de expunere, de ordinul secundelor, chiar și pe timp de zi: folosind un filtru cu densitate neutră (ND), reducem cantitatea de lumină care ajunge pe senzorul aparatului, beneficiind astfel de efectele de estompare a obiectelor în mișcare, altfel specifice fotografiei de noapte, chiar pe timp de zi.

Cu toate acestea, este evident că performanțele optice ale unui filtru pătrat din plexiglas, montat la câțiva mm de obiectiv în rama adaptoare pe sistem Cokin, și cu un preț de cca. 3 USD, vor fi inferioare unui filtru pe filet, provenind de la un producător de renume și care oferă un factor de întunecare imposibil de atins de filtrele pe sistem Cokin (care suferă de dezavantajul pătrunderii luminii prin spațiul dintre marginea obiectivului și filtrul propriu-zis).

Am decis așadar să trec la o soluție extremă, mai exact un filtru provenind de la reputatul producător Schneider Optics, B+W ND 1000x (598 lei în oferta Foto Hobby Shop). Pentru moment, întrucât încă nu am găsit un inel de reducție 77-67 mm, am fost nevoit să țin cu mâna filtrul pe obiectivul Nikon 18-105 mm, soluție ce nu trebuie să depășească statutul  de provizorat, întrucât există riscă să mișc aparatul, sau să-mi apară degetele în cadru.

Dincolo de acest mic inconvenient, filtrul B+W își face treaba în mod admirabil: dacă timpul de expunere necesar fără filtru, la f/14, era de 1/60 sec., în urma montării filtrului cu densitate neutră acesta s-a lungit la 6 secunde, astfel că, la fel ca în fotografierea nocturnă, personajele nedorite dispar ca prin minune din cadru, iar singurul lucru vizibil de la automobile este o dâră de lumină, de la farurile acestora.

Puteți vedea mai jos câteva imagini experimentale, realizate întâi fără, apoi cu filtrul ND montat pe obiectiv:

Filtrul ND B+W 1000x - noapte în plină zi, varianta extremă 12257884055_91eb697926_z
Dacă în prima imagine, realizată cu obiectivul liber, a trebuit să cenzurez manual fețele copiilor pentru a le proteja intimitatea, în cea de-a doua abia că se mai întrezărește umbra unei jachete roz: ei fiind în mișcare, timpul lung de expunere făcut posibil de filtrul ND B+W a dus la neimprimarea lor în imaginea finală.

Filtrul ND B+W 1000x - noapte în plină zi, varianta extremă 12258457826_272e1e89c6_z
Automobilele, omniprezente în special pe timp de zi, pot sustrage atenția de la obiectivul turistic fotografiat; prin utilizarea filtrului cu densitate neutră, tot ce va rămâne va fi o dâră diafană de lumină.


Probabil că vă întrebați până acum cum reușesc fotografii profesioniști să obțină imagini cu obiectivele turistice fără oameni recognoscibili, sau câtă muncă de editare e în spatele eliminării acestora fără a lăsa imperfecțiuni vizibile în imagine... secretul e unul mult mai simplu: grație folosirii unui filtru ND puternic, toți oamenii în mișcare se vor șterge ca de la sine, astfel că nu mai trebuie să prindem neapărat acea clipă adeseori infinitezimal de scurtă în care nu e nimeni în fața obiectivului turistic, ci doar să nu existe oameni stând perfect nemișcați.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Filtrul ND B+W 1000x - noapte în plină zi, varianta extremă Empty Fotografierea panoramelor cu filtrul ND

Joi Feb 06, 2014 5:15 am
Continui seria cadrelor experimentale realizate cu filtrul ND B+W 1000x, de data aceasta utilizat pentru realizarea panoramelor. Am ales să fotografiez clădirea cazinoului din Parcul Central Cluj; devenită în prezent centru de cultură urbană, cu acces liber, aceasta este vizitată de un public numeros. Nu lipsesc din peisaj nici familiile cu copii, care vin să admire rațele de pe lac, să se plimbe cu bărcuțele sau (iarna) să patineze.

Așadar, pentru a realiza până și un singur cadru cu clădirea cazinoului în care să nu apară niciun om e destul de dificil, iar la realizarea unei serii de cadre, pentru compunerea unei panorame, riscul apariției personajelor nedorite în cadru crește simțitor. Din fericire, după cum am putut vedea mai sus, această problemă poate fi depășită prin utilizarea filtrului cu densitate neutră, pentru a fotografia la un timp lung de expunere.

Panorama de mai jos a fost realizată la un timp de 4 secunde, f/16, ISO 100 (Lo-1 pe Nikon D90):
Filtrul ND B+W 1000x - noapte în plină zi, varianta extremă 102821445

Mulțumită timpului lung de expunere, în imagine nu apare niciun trecător, nici măcar un copil cu geacă roz care alerga prin fața cazinoului (din fericire, alerga; dacă s-ar fi oprit, există riscul ca jacheta să fi reflectat suficientă lumină încât să apară în cadru o pată roz semitransparentă). În cazul panoramelor, e cu atât mai util să nu avem oameni, cu cât ei ar risca să apară ciuntiți la îmbinarea dintre cadre, dându-ne dificultăți suplimentare la a-i elimina în faza de editare.

Constatăm așadar utilitatea filtrului ND la fotografierea reperelor de arhitectură - și, cu cât mai aglomerată va fi zona pe care o fotografiem, cu atât mai mult le vom aprecia.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum