Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Sa invatam sa citim lumina, pentru fotografia urbana si de peisaj perfecta Empty Sa invatam sa citim lumina, pentru fotografia urbana si de peisaj perfecta

Joi Mar 07, 2013 9:59 am
Insusi termenul de fotografie pune accentul pe elementul lumina: utilizand un instrument tehnic de captura adecvat, fotograful "scrie cu lumina" despre realitatea inclonjuratoare.

Daca la fotografierea in studio lucrurile sunt oarecum bine stabilite, in ideea in care noi suntem cei care controlam amplasarea exacta a surselor de lumina (si, cu exceptia celor mai ieftine blitz-uri, stabilim si puterea lor de declansare), in exterior lumina naturala joaca un rol mult mai important (chiar cu un blitz extern performant, precum Nikon SB-910, nu vom putea ilumina mai departe de cca 20 metri, ceea ce poate fi arhisuficient pentru poze de grup fara umbre pe chipurile personajelor, insa e TOTAL insuficient in fotografia urbana sau de peisaj).

De fapt, nici nu ne-am dori sa fotografiem repere de arhitectura sau peisaje cu o sursa de lumina artificiala, care strica mult din farmecul natural a scenei pe care o contemplam. Din contra, trebuie sa invatam sa CITIM LUMINA, astfel incat sa ne folosim de ea cu succes pentru imaginile noastre.

In primul rand, trebuie sa evitam sa fotografiem in contralumina (am obtine niste poze cu un cer ars, iar subiectul principal ar avea niste culori fade, lipsite de contrast). Din contra, daca fotografiem pe directia de propagare a luminii, avand soarele in spatele nostru, vom obtine culori vii, in tonuri calde, iar toate detaliile vor fi optim reliefate (trebuie numai sa avem grija ca, atunci cand soarele e foarte jos pe cer, precum dimineata devreme si seara tarziu, sa nu ne apara propria umbra proiectata pe subiect. Sau, desigur, putem sa o utilizam si aceasta in mod creativ).

In cazul in care soarele nu bate din spatele nostru, ci de undeva din lateral, vom observa ca orice detaliu mai proeminent de pe subiectul nostru va fi dublat de o umbra. Putem utiliza si acest lucru in mod creativ, pentru a evidentia mai bine anumite detalii ale subiectului.

O problema deosebita apare vara, la orele amiezii (am constatat ca fenomenul se manifesta in intervalul 11:15-13:30). Soarele va cadea aproape vertical pe subiect, generand imagini cu tonuri fade, lipsite de contrast si cu umbre pronuntate pe verticala. Ce e mai grav e ca fenomenul nu e afectat de directia in care ne orientam, asa ca mai bine e sa ne incepem ziua de fotografiere mai devreme si sa facem o pauza la orele amiezii. (din octombrie si pana prin aprilie, intrucat soarele are o declivitate sudica, putem profita de acest lucru si, la orele amiezii, sa fotogafiem dinspre sud spre nord, contracarand astfel partial problema luminii de amiaza).

Ca sa cunoastem exact pozitia soarelui in functie de ora din zi si locatia geografica, putem recurge de exemplu la o aplicatie pentru smartphone, precum Sun Surveyor Lite, care ne va informa in orice moment despre ora rasaritului si apusului, precum si de pozitia soarelui in functie de punctele cardinale, pentru locatia la care ne aflam.

Putem in acest mod sa ne planificam foarte minutios calatoriile, stiind la fiecare obiectiv turistic important cand vom avea lumina optima - si astfel, sa obtinem fotografiile cele mai reusite.

In ce priveste expunerea, cum e preferabil sa lucram pe modul Manual, pentru a pastra un caracter unitar al seriei noastre de imagini (mentinand astfel parametrii de expunere constanti in lumina similara), ne putem folosi fie de exponometrul aparatului, fie de un exponometru dedicat, care ne va prezenta si relatiile dintre timp, diafragma si sensibilitatea ISO - precum acest Sekonic L-208 Twinmate, din oferta F64.

Voi reveni intr-o postare viitoare despre cum putem lasa chiar ochii si mintea noastra sa preia rolul exponometrului, readucand in era digitala cunostintele fotografilor din epoca filmului.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Sa invatam sa citim lumina, pentru fotografia urbana si de peisaj perfecta Empty Re: Sa invatam sa citim lumina, pentru fotografia urbana si de peisaj perfecta

Dum Iul 07, 2013 3:05 pm
Se spune că o imagine face cât 1000 de cuvinte... tocmai în acest sens, am considerat că, pe lângă explicațiile teoretice, ar fi bine să vă prezint și câteva imagini exemplificative.

Am profitat așadar de o ocazie splendidă, când razele soarelui dintr-o seară de vară scăldau într-o lumină caldă Catedrala Szent Mihaly, din centrul Clujului, pentru a fotografia turnul acesteia din diverse unghiuri.

Puteți vedea mai jos o imagine exemplificativă, ilustrând cele trei situații posibile:

Sa invatam sa citim lumina, pentru fotografia urbana si de peisaj perfecta 9232692549_3e3c27e042_c

După cum se observă, în contralumină rezultatul este cel mai nefavorabil - practic putem vorbi de un cadru complet ratat, care merită păstrat cel mult pentru a proba că am fost în locul respectiv (sau în scopuri didactice Smile).

În lumina frontală a serii de vară (toate imaginile au fost realizate în jurul orelor 19:50-20:00, la început de iulie), turnul își profilează toate detaliile arhitecturii sale neo-gotice, într-o manieră splendidă. Culorile sunt redate cel mai fidel, iar cerul albastru cu nori pufoși servește drept un excelent fundal.

Fotografiind din lateral, o față e iluminată din plin, iar alta rămâne în umbră. Această abordare e preferabilă atunci când dorim să redăm un contrast, să creăm un joc al luminii cu obscuritatea, latura umbrită servind drept complement pentru cea iluminată.

O problemă o poate constitui totuși unghiul din care fotografiem: nu întotdeauna vom putea reda imaginea edificiului dorit din cel mai favorabil unghi în cea mai favorabilă lumină, la ora la care am ieșit. Pe cale de consecință, ideal este să facem o recunoaștere, identificând cum se vede clădirea dinspre est și vest, iar apoi să calculăm când să revenim, (dimineața sau după-masa târziu), pentru rezultate optime.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum