In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon D90 vs D3100 - testate in fotografia urbana de noapte Empty Nikon D90 vs D3100 - testate in fotografia urbana de noapte

la data de Joi Aug 15, 2013 2:25 pm
Nikon D3100 e un DSLR entry-level bunicel, cu care am făcut suficiente fotografii de calitate comercială, acceptate de agențiile de stock photography Dreamstime (toate fotografiile la rezoluție mai mare de 12 MPx mai vechi de noiembrie 2012 din portofoliul meu ), dar și câteva acceptate de mai exigenta Shutterstock (portofoliu disponibil pe http://www.shutterstock.com/g/BLucian?rid=1445084 ).

Totuși, la fotografia nocturnă pot spune că am avut probleme cu D3100-le, multe imagini fiindu-mi respinse de agențiile de fotografie comercială ca urmare a latitudinii de expunere relativ reduse a aparatului (tranzițiile între tonurile de culoare, în special între nunațele acoperișurilor și ale cerului nocturn, nu sunt atât de bine definite, nici măcar precum în cazul unui aparat de clasă medie mai veche, precum Nikon D70 - cu care chiar am făcut unele din cele mai bune imagini nocturne, precum aceasta http://www.dreamstime.com/stock-photography-image30457009#res4918325 , până ce am avut D90-ul).

Nikon D90 e un aparat de clasă medie, destinat fotografilor entuziaști, dar perfect utilizabil și de profesioniștii care nu își permit un full-frame, net superior modelelor destinate începătorilor, precum D3100. Dacă pe timp de zi, în afară de controlul manual mai bun de pe D90, diferențele la nivel de detaliu în imagine nu sunt atât de observabile, odată cu lăsarea întunericului lucrurile devin mult mai tranșante - în favoarea D90-ului.

În plus, D90-ul poate fi declanșat utilizând o telecomandă în infraroșu ML-L3 , grație căreia șansele de a nu mișca aparatul (montat, evident, pe trepied) la declanșare cresc simțitor. Putem astfel obține fotografii clare mult mai ușor, fără să trebuiască să mai așteptăm de fiecare dată timpul cerut de funcția de declanșare cu întârziere - singurul mod de a fotografia fără să atingem aparatul disponibil pe D3100.

Dacă atât specificațiile, cât și experiențele anterioare îmi dădeau D90-ul câștigător clar, am decis să fac un experiment: să merg în Piața Avram Iancu din Cluj la ora albastră, să montez trepiedul și să declanșez cu aceiași parametri ai expunerii (8 sec., f/10, ISO 200, Balans de alb: Incandescent), ambele aparate, la interval de cel mult câteva zeci de secunde unul de celălalt).

Pentru o comparație cât mai relevantă, vom analiza fișierele RAW, deschise cu singurul parametru Clarity modificat față de valorile implicite (dat la +12, valoarea uzuală de scharf aplicată JPEG-urilor, însă lăsată la latitudinea fotografului pentru RAW-uri).


Nikon D90 vs D3100 - testate in fotografia urbana de noapte 9520455340_ff6834d0b2_c
Clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția originală, pe server-ele Flickr
.

Se observă un ușor avantaj al D90-ului la redarea culorilor (deși balansul de alb a fost potrivit manual pe ambele aparate, pe modul predefinit Incandescent, culorile sunt mai stridente pe D3100 și mai naturale pe D90), ca și la tranziția dintre turla de culoare închisă catedralei și tonurile bleumarin ale cerului la apus - unde D90-ul e capabil să prezinte mai vizibil conturul de separație dintre cele două medii.

Totuși, analizând aceste imagini de test, pot concluziona că deși D90-ul e net în avantaj, acesta clar NU e atât de mare încât să se pronunțe împotriva posibilei achiziționări a D3100-lui. Din contră, un fotograf începător va aprecia ușurința mai mare în utilizare și sistemul de Help foarte bine pus la punct... căci oricum, până la a face fotografii de calitate comercială, e un drum lung, care constă în primul rând în studiul compoziției și mai apoi abia în a avea cel mai cel aparat Smile .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum