In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Sa stabilim punctul optim de statie, in functie de pozitia soarelui, cu ajutorul smartphone-ului Empty Sa stabilim punctul optim de statie, in functie de pozitia soarelui, cu ajutorul smartphone-ului

la data de Mar Apr 02, 2013 1:52 pm
Chiar dacă avem cel mai performant DSLR la dispoziţie, tot suntem dependenţi de lumina ambientala. O sensibilitate mai bună la lumină este de ajutor, însă dacă fotografiem în contra bătăii soarelui imaginea noastră va fi compromisă definitiv. De aceea este bine să ne planificăm dintru început traseul, luând în calcul cum va cadea aproximativ lumina la momentul la care ne vom afla noi acolo, sau să stabilim când să mergem.

Deşi telefoanele mobile nu sunt deloc indicate pentru fotografiere dacă e sa ne bazăm pe camera încorporata, un smartphone poate totuşi fi de folos în altă manieră : rulând o aplicaţie bazată pe localizare, care să ne indice orientarea faţă de punctele cardinale şi informaţii despre mişcarea soarelui pe bolta cerească.

Ne vom putea astfel planifica mult mai riguros ieşirile, ştiind la ce ore să abordăm diferitele obiective, în funcţie de cea mai favorabilă lumină posibilă. Întrucât cea mai frecventă greşeală în fotografia turistică este abordarea reperelor emblematice pentru locaţia noastră în lumina nepotrivită, o astfel de aplicaţie, dublată de o citire atentă a hărţii, ne poate ajuta enorm, mai ales dacă dorim să realizăm fotografii de calitate comercială, unde iluminarea perfectă este cheia succesului.

Personal, utilizez aplicatia Sun Surveyor Lite pentru Android (e disponibila si pentru iPhone; detalii despre aceasta, pe http://www.sunsurveyor.com/ , sau direct in magazinele de aplicatii ale producatorilor). Ideal este sa o folositi pe un telefon cu GPS si accelerometru incorporat, caz in care nu doar ca va sti sa determine pozitia soarelui in functie de locatia unde va aflati si sa o afiseze raportata la punctele cardinale, ci si sa actualizeze orientarea hartii in timp real, in functie de orientarea voastra.

Varianta Lite e gratuita si functioneaza perfect de indata ce s-a putut conecta la GPS si a stabilit locatia curenta. In varianta platita, locatia poate fi aleasa din meniu si sunt disponibile in plus si fazele lunii; tinand insa cont ca acestea din urma sunt oricum disponibile si pe unele site-uri meteo, si ca de regula ne planificam tura mai minutios cand am ajuns deja in localitatea in care se afla reperele dorite, ne putem descurca onorabil si cu cea gratuita. Daca dorim sa ne putem planifica iesirile dinainte, cu mai multa rigoare, putem desigur plati cei 22,37 lei si achizitiona varianta completa Very Happy .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum