Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Cand limitarea devine avantaj. Fotografierea compozitiilor geometrice cu telefonul mobil Empty Cand limitarea devine avantaj. Fotografierea compozitiilor geometrice cu telefonul mobil

Dum Apr 07, 2013 7:16 am
Niciun fotograf serios nu ar recomanda utilizarea telefonului mobil ca instrument - nici macar secundar - al practicarii acestei indeletniciri (ci, cel mult, pentru rularea unor aplicații pentru determinarea poziției soarelui, după cum am arătat în postarea https://calatorie-fotografie.forumgratuit.ro/t43-sa-stabilim-punctul-optim-de-statie-in-functie-de-pozitia-soarelui-cu-ajutorul-smartphone-ului, sau pentru citirea unui manual al aparatului, aflat permanent la îndemână).

Cu toate acestea, chiar si pe partea foto dedicata, telefonul mobil prezinta si cateva avantaje: il avem la indemana chiar si cand nu ne-am fi gandit sa ne luam aparatul de fotografiat cu noi, e mic si discret, iar prin performantele sale limitate - senzorul minuscul nepermitand capturarea de imagini utilizabile comercial - nu atrage ostilitatea celor care ar putea aparea accidental in cadru, sau a acelora care interzic fotografierea pe proprietatea lor, dar aplica interdictia doar celor cu DSLR-uri, pe care le privesc, fara diferentiere, ca aparate profesionale (aceasta deși, dacă stăm să ne uităm de exemplu în oferta F64, diferența de preț dintre cel mai ieftin Nikon D3100, un DSLR destinat amatorilor și cel mai scump aparat profesional comercializat în România, Leica S2, e de taman 43,38 ori Exclamation ).

Telefonul mobil permite si salvarea facila a informatiilor de geotagging in parametrii Exif ai fisierului, fapt pentru care, in cazul majoritatii DSLR-urilor, am avea nevoie de un adaptor dedicat, care se montează pe patina de blitz, făcându-ne astfel să nu o mai putem utiliza și în orice alte scopuri am avea nevoie. La o adică, putem realiza o primă fotografie cu coordonatele geografice, înfățișând ansamblul scenei dorite, cu telefonul mobil, reținând astfel unde am fost, iar mai apoi, după ce am identificat exact reperele pe care le dorim și unghiurile cele mai avantajoase, să fotografiem cu DSLR-ul doar acele cadre, iar telefonul să îl folosim pentru .

Exista insa un domeniu, de nișă, in care fotografiile capturate cu telefonul mobil nu pot fi considerate ca neaparat mai slabe decat cele realizate cu un aparat performant: cel al compozitiilor geometrice, minimaliste, unde contează mai mult liniile ce străbat cadrul, decât strict calitatea optică fabuloasă, iar rezoluția mai redusă este suficientă pentru a le reda, la o fidelitate absolut onorabilă. Cu o editare atentă, acestea pot arăta chiar bine - și tot ce avem nevoie pentru a le surprinde este să prindem un moment liber și să scoatem telefonul din buzunar.

Și, în acest mod chiar o zi petrecută în delegație poate fi înviorată Smile.

Cand limitarea devine avantaj. Fotografierea compozitiilor geometrice cu telefonul mobil 8627204415_21b81db4d2_c

Cand limitarea devine avantaj. Fotografierea compozitiilor geometrice cu telefonul mobil 8627204437_072300c70f_c

Cand limitarea devine avantaj. Fotografierea compozitiilor geometrice cu telefonul mobil 8627204309_15716c98fe_c

Cand limitarea devine avantaj. Fotografierea compozitiilor geometrice cu telefonul mobil 8627204375_b12886f6b4_c

Cand limitarea devine avantaj. Fotografierea compozitiilor geometrice cu telefonul mobil 8628314498_0c13447c6e_c
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum