Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Pentaxiști, aștepatarea a luat sfârșit! DSLR-ul full-frame Pentax K-1 a fost anunțat oficial! Empty Pentaxiști, aștepatarea a luat sfârșit! DSLR-ul full-frame Pentax K-1 a fost anunțat oficial!

Sam Feb 20, 2016 3:25 am
La aproape un an de la prezentarea machetei, Ricoh Imaging lanează oficial primul DSLR full-frame Pentax. Păstrând tradiția mărcii, care desemnează cu numere cât mai mici modelele cele mai performante, noul DSLR poartă indicativul K-1, ceea ce ne sugerează că e vorba de un model mai performant decât  DSLR-ul profesional cu senzor APS-C, Pentax K-3 II, la rândul său mai performant decât K-5 II, sau decât modelele pentru amatori, K-30, K-50 sau K-S2).

Și, la cât de lungă a fost așteptarea fanilor Pentax, lucrurile nici nu puteau sta altfel: actualii proprietari ai celei mai vechi mărci de DSLR-uri japoneze, Ricoh Imaging, au lansat un aparat care vine să revoluționeze piața DSLR-urilor full-frame: cu un preț de lansare de 8800 lei, identic cu al full-frame-ului pentru amatorii avansați, Nikon D750, Pentax K-1 este un DSLR profesional, echipat după toate aparențele cu același senzor de 36 MPx dezvoltat de Sony pentru vârful de gamă Nikon D800E. Mă rog, avem aici în vedere vârful de gamă Nikon din generația precedentă, modelul curent, D810, având un senzor cu o sensibilitate mai bună cu 0,4 trepte de expunere (14,8 EV, față de 14,4) și sensibilitatea ISO extinsă, de 51200, față de 25600 pe D800/D800E.

Din păcate, Pentax e aici ușor în dezavantaj, primind de la Sony un senzor ceva mai vechi decât cel de pe DSLR-ul preferat al profesioniștilor, Nikon D810. Însă dacă ne gândim că prețul unui Pentax K-1 e abia cu puțin mai mare decât al unui D800 second-hand, pentru un fotograf care încă nu a investit în obiective dedicate full-frame-urilor Nikon, alegerea unui Pentax K-1  se poate dovedi o afacere destul de bună.

Și viteza de fotografiere în rafală a Pentax K-1, de 4,5 cadre/sec., e comparabilă cu a aparatelor de 36 MPx de la concurență, Nikon D800 fiind capabil de 4 cadre/sec, iar D810, de 5 (având de procesat fișiere de mai mici dimensiuni, de doar 24 MPx, Nikon D750 atinge o viteză mai mare, de 6,5 cadre/sec.).

Însă Pentax K-1 e mai mult decât un D800E cu ecran orientabil și baionetă Pentax K: dacă Nikon și Canon mențin senzorul din aparat fix, incluzând mecanisme de stabilizare a imaginii în obiectivele lor, Pentax a optat, asemenea producătorilor de aparate mirrorless, pentru stabilizarea senzorului de imagine. Acest lucru are, într-adevăr, dezavantajul că observarea subiectului prin vizorul optic poate fi mai obositoare decât în cazul folosirii stabilizării din obiectiv, însă permite aplicarea câtorva funcții ingenioase, asupra cărora merită să ne oprim mai în amănunțime:

  • Pixel Shift - această facilitate, introdusă pe Pentax K-3 II, permite creșterea nivelului de detaliere a imaginilor statice și reducerea granulației, prin fuzionarea a 4 cadre, fiecare capturat după deplasarea senzorului cu câte un pixel, stânga-dreapta și sus-jos, față de poziția de referință. Dacă în cazul scenelor dinamice, acest lucru ar duce la apariția unor artefacte nedorite în imagine, în cazul fotografiei de produs sau al peisajelor, aparatele folosind tehnologia Pixel Shift ne vor oferi imagini mai clare, cu detalii mai fin conturate și cu o granulație mai redusă.
  • Manual Sensor Shift - dacă vă întrebați cum era posibil ca, pe vremea lui Ansel Adams, imaginile să aibă o geometrie perfectă, fără a mai trebui aplicate ulterior corecții de perspectivă, secretul rezida în posibilitatea înclinării burdufului aparatului față de planul plăcii fotosensibile. Pănă în prezent, pe DSLR-uri această corecție putea fi aplicată doar folosind obiectivele tilt-shift (cu descentrare și înclinare), costisitoare, mari și permițând doar focalizarea manuală. Mulțumită Manual Sensor Shift introduse de Pentax, putem acum înclina planul senzorului, efectuând astfel corecțiile de perspectivă (utilă înf otografia de arhitectură), sau să păstrăm claritatea maximă în planul dorit (lucru util în fotografia macro), fără să intervenim asupra axei optice a obiectivului).
  • Astro Tracer - folosind algoritmi avansați de calcule astronomice, în corelație cu datele preluate de la GPS-ul încorporat al aparatului, Pentax K-1 permite fotografierea boltei înstelate la timpi de expunere mai lungi decât ar fi posibili în mod normal, aparatul corectând astfel dârele de mișcare ce ar apărea ca urmare a rotației Pământului în timpul fotografierii cerului pe timp de noapte.


Din păcate însă, Pentax e în dezavantaj net când vine vorba de obiective: dacă pentru aparatele cu senzor APS-C, Pentax dispunea de cele mai performante obiective profesionale (lucru normal, dacă ne gândim că Nikon și Canon au preferat să mențină în producție doar obiectivele pentru amatori în formatul APS-C, rezervând performanțele superioare pentru obiectivele full-frame, cu prețuri pe măsură, dedicate profesioniștilor), pentru formatul full-frame în prezent oferta de obiective Pentax D-FA e extrem de redusă.

Și, ce e mai grav, unele obiective nou-lansate nu sunt nici pe departe ceva la ce ne-am aștepta dat fiind trecutul glorios al Pentax: Pentax D-FA 24-70 f/2,8 și 15-30 f/2,8 nu sunt decât obiective Tamron redenumite, de pe care a fost eliminat mecanismul de stabilizare optică, aceasta nemaifiind necesară pe Pentax-uri, care dispun de mecanismul de stabilizare a senzorului de imagine.

Să fim serioși... dacă prețul mai redus al obiectivelor decât cel cerut de Nikon și Canon vine din licențierea obiectivelor Tamron, firma cunoscută pentru că oferă obiectivele de calitatea cea mai îndoielnică de pe piață... atunci mai bine spunem "pas" și rămânem, ca până acum, la folosirea obiectivelor de pe aparatele cu film... (cum, de altfel, și era o tradiție printre pentaxiști) Very Happy .

Să sperăm însă că această strategie a fost adoptată de Pentax doar pentru a urgenta lansarea K-1 pe piață și că, pe viitor, vom vedea noi obiective de calitate superioară, în tradiția consacrată de Pentax de la Asashiflex încoace.


Pentaxiști, aștepatarea a luat sfârșit! DSLR-ul full-frame Pentax K-1 a fost anunțat oficial! Pentax-K-1-Full-Frame-negru-49586-1-538
Pentax K-1 - DSLR full-frame de 36 MPx, disponibil în curând la F64, la prețul promoțional de 8800 lei
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum