Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Ziua Fotografiei de Stradă Color, ediția 2015. Vedeți aici imaginile mele înscrise în competiție și aflați mai multe despre street photography Empty Ziua Fotografiei de Stradă Color, ediția 2015. Vedeți aici imaginile mele înscrise în competiție și aflați mai multe despre street photography

Vin Noi 13, 2015 6:05 pm
Începând din 2012, Asociația "Bucureștiul meu drag" organizează anual concursul "Ziua fotografiei de stradă", în care participanții sunt invitați să trimită instantanee ce redau pulsul vieții citadine, plasează oamenii în contextul vecinătății în care trăiesc, sau pur și simplu ne prezintă unele momente simpatice, obținute prin alăturări spontane ale elementelor de decor urban cu trecătorii din preajma lor.

Probabil și pentru a-l emula pe maestrul Henri Cartier-Bresson (1908-2004), unul din pionierii fotografiei de stradă, numeroși adepți ai acestui gen fie fotografiază direct în alb-negru, fie aleg să renunțe la informația de culoare din imagine în faza editării. Adepții fotografierii în alb-negru susțin că astfel se obține o simplificare a scenei redate, privitorul fiind forțat să se concentreze pe subiect, pe esența poveștii, atenția nefiindu-i sustrasă de excesul de informații vizuale adus de culorile țipătoare.

Pe de altă parte, renunțând la culoare, renunțăm și la redarea unui element important din scena pe care o fotografiem: nu de puține ori, unele elemente viu colorate din mediul urban reprezintă prin ele însele puncte de atracție vizuală deosebită, iar dacă avem norocul să le juxtapunem cu pete de culoare similare, care intră întâmplător în cadru - ca de exemplu, hainele sau coafurile trecătorilor - vom obține compoziții street deosebite, imposibil de redat cu succes în alb-negru.

Tocmai pentru a da un plus de culoare curentului street photography din România, organizatorii au stabilit ca ediția 2015 să fie Ziua Fotografiei de Stradă Color, fotografii neputând astfel recurge la această tehnică de simplificare a scenei, constând în desaturarea imaginii (deși, să fim exacți, pot fi folosite numeroase alte procedee de editare pentru a obține o imagine alb-negru, finalitatea este în fond aceeași, obținerea unei fotografii în tonuri de gri).

Aș spune că, din contră, acest lucru a avut un efect pozitiv, multe din imaginiile participante căpătând un aer mai viu, mai vesel, dramatismul imaginilor alb-negru fiind lăsat la o parte, în favoarea afișării aproape declarative a bucuriei de a trăi, a poftei de viață (urbană, desigur Wink  ).

Juriul ediției de anul acesta al Zilei Fotografiei de Stradă este format din președintele Asociației "Bucureștiul meu drag", Andrei Bîrsan, precum și din trei reprezentanți de seamă ai curentului street photography din România: arh. Vlad Eftenie, Mirela Momanu și Eli Driu. Aceștia vor urma să premieze trei fotografii și să acorde o mențiune, dintr-un total de 36 imagini (cât cadrele unui film... ce coincidență), selectate pentru expoziție.

Până însă se deliberează câștigătorii, mai bine să vă prezint fotografiile mele înscrise în concurs. Și, în plus față de ce puteți găsi în expoziții, vă prezint EXIF-ul acestora, după cum puteți vedea mai jos:

Ziua Fotografiei de Stradă Color, ediția 2015. Vedeți aici imaginile mele înscrise în competiție și aflați mai multe despre street photography Lucian%20Bogdan_Poveste%20de%20dincolo
Poveste de dincolo.
Nikon D90, 1/125 sec., f/5, ISO 640, 58 mm

Ziua Fotografiei de Stradă Color, ediția 2015. Vedeți aici imaginile mele înscrise în competiție și aflați mai multe despre street photography Lucian%20Bogdan_La%20varsta%20imaginatiei
La vârsta imaginației
Nikon D800, 1/250 sec., f/4, ISO 200, 34 mm

Ziua Fotografiei de Stradă Color, ediția 2015. Vedeți aici imaginile mele înscrise în competiție și aflați mai multe despre street photography Lucian%20Bogdan_Impreuna
Împreună
Nikon D800, 1/80 sec., f/8, ISO 100, 66 mm

Toate fotografiile înscrise, regulamentul concursului, dar și o selecție de fotografii de la edițiile anterioare, pot fi consultate pe www.streetphotography.ro.

...și aproape că uitam să vă pomenesc de premiul cel mare: un aparat mirrorless Olympus OM-D E-M10, cu obiectiv 14-42 mm, în valoare de 3398 lei.
Ziua Fotografiei de Stradă Color, ediția 2015. Vedeți aici imaginile mele înscrise în competiție și aflați mai multe despre street photography Olympus-OM-D-E-M10-kit-cu-14-42mm-EZ-Pancake-negru-31837-9Sper că, prin rândurile și imaginile de mai sus, v-am stârnit curiozitatea, dacă nu pentru concurs și pentru a vedea fotografiile câștigătoare de anul acesta, cel puțin pentru fotografia de stradă, un gen care ne oferă oportunități și provocări noi, literalmente spus, la tot pasul.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum