Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Să profităm la maxim de cea mai frumoasă lumină a zilei, cu aplicația Exsate Golden Hour Empty Să profităm la maxim de cea mai frumoasă lumină a zilei, cu aplicația Exsate Golden Hour

Dum Oct 18, 2015 3:31 am
Deși de cele mai multe ori oamenii ies să se plimbe în vacanță sau să-și facă pozele de nuntă la orele amiezii, lumina din acele momente este departe de a fi cea mai recomandabilă pentru fotografiere: în cazul portretelor, va amplifica umbrele nasurilor și ale arcadelor ochilor, dând un aspect grotesc personajelor noastre, iar în cazul peisajelor, culorile vor avea un aspect spălăcit, cu un contrast slab și arătând de parcă le-am fi scos la o imprimantă cu cerneală contrafăcută, într-un cartuș reumplut a n-a oară...

Dacă însă suntem atenți să alegem cele mai propice momente ale zilei - fie dimineața, când primele raze ale soarelui ajung să coboare pe suprafața pământului, fie înainte de apus - subiectul din fotografiile noastre va fi scăldat în cea mai bună lumină pe care am putea-o avea: tonuri calde, saturație crescută (cu un aspect mult mai plăcut și natural decât cel forțat, obținut în Photoshop) și o vizibilitate perfectă, mai ales dacă fotografiem cu soarele din spatele nostru, sau ușor din lateral.

Nu degeaba aceste momente de lumină optimă au ajuns să fie cunoscute între fotografi drept ora de aur: avem de-a face cu cea mai bună lumină naturală cu putință, de care trebuie să profităm la maxim, pentru a face din niște poze altfel comune, fotografii cu adevărat reușite.

În plus, dacă traversăm o perioadă de vreme mai rea, cu un cer acoperit de un strat gros de nori gri, la puțin timp după răsăritul soarelui și cu puțin înainte de apus avem cele mai mari șanse să prindem și câteva clipe de vreme însorită: cum soarele e încă aproape  de pe linia orizontului, acesta se va afla sub plafonul de nori, astfel că, chiar dacă vremea e mohorâtă, ne vom bucura de 15-20 minute de vreme însorită.

Și, ce e chiar mai spectaculos, peisajul nostru va fi scăldat de soare chiar în timp ce pe cer se perindă nori groși, amenințători, ceea ce va da fotografiilor noastre un plus de savoare, imposibil de obținut într-o zi cu vreme bună. Deși  e plăcut să faci poze când cerul e perfect albastru, pprea multe poze în care nu se întîmplă nimic pe cer pot deveni plictisitoare, peisajul nostru căpătând un plus de dramatism dacă nisște nori de furtună se profilează amenințători pe cer, în vădit contrast cu pământul scăldat într-o lumină caldă, aproape idilică.

Puteți vedea mai jos o panoramă din 5 cadre, înfățișând cartierul clujean Mănăștur, într-o zi mohorâtă de octombrie, realizată la ora de aur:


Să profităm la maxim de cea mai frumoasă lumină a zilei, cu aplicația Exsate Golden Hour 124686363
Clic pe imagine pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe server-ele Panoramio


Puteți observa cum blocurile sunt scăldate în lumina aurie a apusului, fiecare detaliu al peisajului urban putând fi distins cu claritate maximă, în timp ce deasupra se profilează norii plumburii, amenințători (de altfel, plouase cu mai puțin de o oră în urmă). Deși peisajul celui mai mare cartier de locuințe al Clujului nu e cel mai spectaculos reper turistic cu putință, fotografierea sa la ora de aur, într-o zi înnorată, îi conferă un plus de savoare, imposibil de obținut altfel.

Cum știm exact când va fi ora de aur?

Dacă în orașul în care locuim ne putem baza pur și simplu pe observație, când călătorim în locuri mai interesante merită să lergem la sigur, să știm exact la ce oră ar trebui să fin în fața reperului pe care dorim să-l fotografiem. Merită așasar să ne instalăm pe smartphone aplicația Exsate Golden Hour, care ne va indica cu precizie orele de început și de sfârșit ale acestui moment deosebit al zilei.

Odată ce poziția ne-a fost determinată, aplicația poate funcționa și offline pentru a ne oferi informații privind ora de aur, ora albastră, răsăritul și apusul, precum și durata luminii vizibile.

În plus, Exsate Golden Hour ne este de ajutor și dacă suntem pasionați de fotografia nocturnă: aplicația ne va oferi informații privind care este ora la care întunericul nopții este cel mai adânc, pentru a putea fotografia stelele, sau în ce zi vom întâlni un răsărit de lună plină sau, din contră, de lună nouă la ora albastră.

Pentru pasionații detaliilor extreme, toate aceste informații pot fi vizualizate și pe o diagramă, peste care pot fi suprapuse și informații meteo (dacă dispunem de o conexiune la internet, desigur).

Iar dacă tot dispunem de o conexiune la internet, putem vedea pe o hartă, pentru locația curentă sau pentru cea aleasă de noi, direcția din care răsare soarele, cea în care apune, precum și cea din care cad razele sale.

Astfel, folosind Exsate Golden Hour ne vom putea planifica tura foto cu precizie maximă, încât să obținem cele mai reușite cadre cu reperul pe care urmează să-l vizităm, în cea mai bună lumină cu putință, profitând de fiecare clipă a orei de aur.

Să profităm la maxim de cea mai frumoasă lumină a zilei, cu aplicația Exsate Golden Hour YsruNpI4wMvgEoK1PofqNkNG1P6SFrA5_UVFNBgiG-hyAGgGFMPFVsdZJtyB-oDTijvN=h900-rw
Aplicația Exsate Golden Hour rulează pe orice smartphone cu sistem de operare Android, versiunea 3.0 sau mai nouă, putând fi descărcată gratuit din Google Play Store (play.google.com/store/apps/details?id=exsate.goldenhour).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum