Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Photographer's Tools Free - tabelele cu parametri si exponometrele manuale s-au mutat pe smartphone Empty Photographer's Tools Free - tabelele cu parametri si exponometrele manuale s-au mutat pe smartphone

Dum Iul 26, 2015 5:45 am
Dacă ați folosit aparate pe film complet manuale, ca Smena sau Zorki, vă aduceți cu siguranță aminte de numeroasele gradații de pe partea superioară a obiectivului, care indicau extinderea câmpului de profunzime, la diferite distanțe față de aparat și la diferite diafragme utilizate.

În prezent, urmare a evoluției aparatelor digitale, care dispun de o electronică performantă, capabilă să efectueze în intervale de timp de ordinul milisecundelor toate aceste calcule, nu prea ar mai avea sens să coborâm aparatul de la ochi pentru a privi indicațiile gradate pe partea superioară a obiectivului, când putem observa indicatorul de confirmare a focalizării corecte direct în vizorul aparatului sau, în modul live view, am putea observa efectul ajustării focalizării în timp real, pe ecranul LCD.

Astfel, obiectivele moderne, dotate cu motoare de focalizare ultrasonice, nu mai sunt etalonate cu aceste valori, ele regăsindu-se doar pe obiectivele complet manuale, sau pe cele cu sisteme de focalizare automată controlată mecanic, de generație mai veche.

Dacă dorim însă să știm mai multe detalii despre focalizarea manuală și să fim în permanență informați cu privire la distanța hiperfocală și la extinderea câmpului de profunzime, vom putea folosi aplicația Photographer's Tools Free, ce poate fi descărcată gratuită pe smartphone-urile cu Android din Google Play Store.

Ceea ce va trebui în primă fază va fi să alegem dimensiunile senzorului aparatului nostru (ni se oferă aproape toate variantele posibile, full-frame, precum și factori de crop de 1,3x (modelele profesionale de la Canon dedicate fotografiei sportive), 1,5x (majoritatea aparatelor cu senzor APS-C), 1,6x (modelele de DSLR-uri Canon pentru amatori), 2x (Panasonic și Olympus, micro 4/3) și point-and-shoot (un senzor generic de aparat compact).

Alegând apoi diafragma utilizată și focala obiectivului, aplicația ne va calcula distanța hiperfocală (punctul cel mai apropiat de obiectiv dincolo de care toate obiectele vor fi focalizate corect).

Spre exemplu, am aflat astfel că, pe un aparat full-frame, folosind un obiectiv de 50 mm, la o diafragmă de f/1,8, toate obiectele vor apărea clare dacă se află mai departe de 46,8 metri. Folosind aceiași parametri, dacă montăm obiectivul pe un aparat cu senzor APS-C, urmare a aplicării factorului de crop, distanța hiperfocală crește la 70,2 metri. În schimb, dacă închidem diafragma la f/8, distanța hiperfocală va scădea semnificativ, până la 15,7 metri pe senzorul APS-C și la 10,5 metri pe full-frame.

Corelativ distanței hiperfocale este și câmpul de profunzime: alegând opțiunea Near-Far Range din aplicația Photographer's Tools Free, putem afla, pentru o anumită distanță a subiectului de aparat și o combinație de focală-diafragmă-tip de senzor, care va fi cel mai apropiat punct aflat încă în zona de claritate, cât și cel mai îndepărtat.

De exemplu, dacă subiectul nostru se află la 10 metri de aparat și îl fotografiem folosind un aparat full-frame, cu un obiectiv de 50 mm, la f/8 vom avea în clar tot ce se află de la 5,1 metri distanță de aparat și până la o distanță de 223,2 metri. Dacă deschidem însă diafragma la valoarea maximă permisă de obiectiv (f/1,Cool, vom constata că limita apropiată se îndepărtează ușor, până la 8,2 metri, iar cea îndepărtată, extrem de mult (până la 12,7 metri). Cu alte cuvinte, câmpul de profunzime va avea 12,7-8,2=4,5 metri.

Photographer's Tools Free - tabelele cu parametri si exponometrele manuale s-au mutat pe smartphone KX89eCjsaiveo3t5kvP3yD-Zby8D98WlcpmopunMPYt3KvKWG1vNQeY2WUbxDJS1dSg=h900-rw
Aplicația Photographer's Tools Free, disponibilă în Google Play Store la play.google.com/store/apps/details?id=com.thezenapps.photoassistant.

Pe lângă aceste instrumente de calcul, Photographer's Tools Free ne oferă și unele informații de ordin astronomic: în secțiunea Sun, vom putea consulta ora de răsărit și de apus a soarelui, durata exactă a orei albastre și a orei de aur, informații care ne pot fi utile când dorim să ne planificăm exact momentul la care ar trebui să fotografiem un anumit reper. Putem astfel să stabilim cu precizie ora la care să fim în preajma obiectivului turistic dorit, lucru excelent în timpul călătoriilor, când fiecare moment al zilei trebuie valorificat la maximum. Deși această funcție e prezentă și în alte aplicații, e practic și comod a ști că o ai într-o aplicație pe care o vei folosi pentru mai multe întrebuințări.

Dacă ne atrage ideea de a fotografia Luna, Photographer's Tools Free ne poate fi și de data aceasta de ajutor: în secțiunea Moon Rise and Set, aplicația ne prezintă orele de răsărit și de apus ale Lunii, gradul ei de iluminare, precum și câte zile ne despart de luna nouă.

În versiunea gratuită, toate aceste informații se bazează pe locația curentă, determinată de GPS-ul telefonului nostru. Dacă optăm să achiziționăm varianta Pro a aplicației (contra sumei de 4,89 lei), vom putea alege locații diferite de pe hartă, sau vom putea partaja locația noastră cu prietenii (funcție asemănătoare aplicațiilor gratuite Glympse sau Waze, deci nu prea are sens să investim bani doar pentru acest aspect).

Iar dacă dorim să fotografiem la timpi de expunere extrem de lungi, folosind un filtru cu densitate neutră, aplicația Photographer's Tools Free ne poate ajuta pentru a calcula timpul de expunere pe care să-l folosim, fără să mai trebuiască să facem încercări repetate pentru o expunere reușită. Accesând secțiunea ND Exposure Calculator, tot ce va trebui este să alegem timpul de expunere pe care îl foloseam înainte pe aparat și densitatea filtrului ND. De exemplu, dacă fără filtru foloseam un timp de 1/125 sec. și am montat un filtru cu un factor de întunecare de 10 trepte, va trebui să alegem un timp de 8 secunde pentru ca fotografia noastră să fie expusă corect.
În încheiere, să mai amintim că aplicația Photographer's Tools Free este dezvoltată de The Zen Apps și poate fi descărcată din Google Play Store de pe orice smartphone sau tabletă care rulează sistemul de operare Android 4.0 sau mai recent.


Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum