In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Long Exposure 2: vedeți cum se acumulează lumina pentru a da naștere unei fotografii de noapte Empty Long Exposure 2: vedeți cum se acumulează lumina pentru a da naștere unei fotografii de noapte

la data de Mier Iul 15, 2015 5:00 am
Dacă este estul de dificil să identificăm toate detaliile din scenele nocturne, ca urmare a ratei de reîmprospătare relativ ridicate a ochiului uman (cca. 25-30 cadre/secundă) și a unei sensibilități la lumină totuși limitate, în momentul în care fotografiem aceeași scenă avem avantajul de a putea fixa aparatul pe un trepied și a folosi timpi de expunere lungi - uneori de ordinul zecilor de secunde - în care lumina continuă să impresioneze suprafața fotosensibilă, având loc un fenomen ce poate fi descris ca o veritabilă acumulare a luminii.

De remarcat că doar aparatele de fotografiat mai avansate permit expuneri de ordinul zecilor de secunde - vitale în fotografia de noapte - aparatele compacte și telefoanele mobile limitându-se  de regulă la expuneri care să permită fotografierea din mână, cu timpi nu mai lungi de 1/20 dintr-o secundă.

Odată cu evoluția smartphone-urilor, lucrurile au ajuns să se schimbe însă și în domeniul expunerilor lungi: instalând o aplicație ca Long Exposure 2 Pro, vom putea fotografia cu timpi de ordinul zecilor de secunde, sau chiar mai mult, până la 300 secunde, folosind orice telefon mobil cu sistem de operare Android.

Ce e mai interesant la folosirea aplicației Long Exposure 2, este că putem observa în timp real acumularea de lumină pe senzorul foto al telefonului nostru. Ne putem astfel forma, în mod extrem de intuitiv, o imagine asupra efectului pe care îl au expuneri de lungimi diferite asupra imaginii finale.

Și, ce e mai interesant, Long Exposure 2 permite și alegerea diafragmei folosite, lucru altfel imposibil de realizat cu aplicația preinstalată a telefonului.

Din păcate, rezoluția imaginii finale e limitată la cea a rezoluției de filmare a smartphone-ului nostru (1280x720 în cazul Samsung S3 Mini-ului meu).

De asemenea, ca în cazul realizării de expuneri lungi folosind aparatul de fotografiat, va trebui să instalăm telefonul cât mai fix (personal, folosesc un adaptor pentru trepied Joby Gorillapod griptight mount (59 lei în oferta F64 ).


Puteți vedea aplicația Long Exposure 2 la lucru, într-un experiment pe care l-am realizat montând telefonul pe un trepied și DSLR-ul comutat pe modul de filmare pe un altul. Astfel, am putut evidenția acumularea treptată a luminii pe senzorul foto, în timpul unei expuneri lungi, de 44 secunde:Aplicația Long Exposure 2 poate fi descărcată din magazinul de aplicații Google Play Store (play.google.com/store/apps/details?id=com.longexposure2).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum