Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

iPhone 4S vs Samsung Galaxy S3 Mini. Smartphone-uri (în sfârșit) abordabile, în teste foto Empty iPhone 4S vs Samsung Galaxy S3 Mini. Smartphone-uri (în sfârșit) abordabile, în teste foto

Sam Apr 25, 2015 2:35 pm
Vă veți întreba probabil de ce am decis să aliniez la test două telefoane trecute deja de "prima tinerețe" și care, în plus, nu fac parte tocmai din aceeași clasă. Dacă în domeniul smartphone-urilor rivalitatea Samsung-Apple e foarte asemănătoare ca fenomen cu rivalitatea Nikon-Canon din domeniul aparatelor foto, nu ar fi tocmai corect a alinia în competiție un model de top al unui producător, cu unul de nivel mediu al celuilalt.

Dacă aș testa un DSLR de clasă profesională Nikon D810 comparativ cu un Canon 70D (un aparat de nivel mediu), sigur s-ar putea spune că încerc să-i dezavantajez pe cei de la Canon. Totuși, din perspectiva costurilor, s-ar putea foarte bine pune problema dacă nu merită ales un Nikon D810 (sau D800) second-hand, decât un aparat de nivel mediu ca Nikon D7200 sau Canon 7D Mark II, nou-nouț.

Exact această problemă doresc să o evidențiez prin testul de față: în ce măsură merită ales, pentru funcția foto, un smartphone de top la momentul lansării sale, în octombrie 2011, Apple iPhone 4S, sau un model de clasă medie, mult mai recent, Samsung S3 Mini (lansat în martie 2014, S3 Mini costă 629 lei în oferta F64, adică aproximativ cât un iPhone 4S second-hand, dar în stare bunicică).

Să ne oprim puțin asupra specificațiilor tehnice ale camerelor foto de pe ce le două smartphone-uri:

  • Samsung S3 Mini e echipat cu un senzor de 5 MPx (2560x1920 pixeli) și un obiectiv cu distanța focală de 3,54 mm (30 mm, echivalentul full-frame) și diafragma maximă f/2,6. Senzorul său fotosensibil are suprafața de 1/3" (sau 17,28 mm pătrați, dimensiunile sale fiind de 4,8 × 3,6 mm).
  • Apple iPhone 4S vine dotat cu un senzor de 8 MPx (3264x2448 pixeli) și un obiectiv cu focala de 4,28 mm (35 mm, echivalentul full-frame) și o diafragmă maximă de f/2,4). Dacă până aici, iPhone-ul conduce detașat, senzorul său e totuși ceva mai mic: 1/3,2" (15,5 mm pătrați, sau 5,68 x 4,54 mm).


Iar dacă socotim că mai mulți pixeli pe o suprafață mai mică pot genera nedoriții "purici" din imagine, ajungem la concluzia că o simplă înșirare a specificațiilor nu ne va putea lămuri asupra performanțelor foto ale celor două smartphone-uri, analiza imaginilor de test rămânând singura cale de a le departaja.


iPhone 4S vs Samsung Galaxy S3 Mini. Smartphone-uri (în sfârșit) abordabile, în teste foto 17083147689_e1106e88d1_b
(Vedeți imaginea la rezoluția maximă, pe server-ele Flickr)



Sau, pentru ca imaginea de test să fie și mai concludentă, vedeți mai jos un crop 100%:
iPhone 4S vs Samsung Galaxy S3 Mini. Smartphone-uri (în sfârșit) abordabile, în teste foto 16649130443_581e5e7f4c_o

Ambele smartphone-uri se descurcă onorabil, însă e vizibil că iPhone-ul ne oferă fotografii cu culori mai naturale, detalii mai fin conturate și o expunere, per total, mai echilibrată, ceea ce sugerează o latitudine de expunere ceva mai bună.

Pentru aceeași scenă fotografiată, Samsung S3 Mini a folosit un timp de expunere de 1/1771 sec., f/2,6 și ISO 50, iar iPhone-ul, 1/1972 sec. și f/2,4, la aceeași sensibilitate ISO 50.  Observăm așadar că ambii producători încearcă să coboare pe cât posibil sensibilitatea ISO folosită, pentru a reduce astfel granulația imaginii - și putem spune că ambii au reușit o treabă excelentă din această privință, imaginile nefiind cu nimic mai prejos decât cele obținute cu aparatele foto compacte.

Și aici însă, pe suprafețele uniform colorate, iPhone 4S e în avantaj, granulația având un aspect mai natural, mai asemănător cu cea de pe hârtia foto clasică. E posibil ca acest lucru să nu se datoreze performanțelor senzorului foto, ci pur și simplu unor algoritmi mai eficienți de "noise reduction", însă per total pare-se că Apple a făcut o treabă mai bună.

Lucrurile se schimbă însă la fotografia macro, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos:


iPhone 4S vs Samsung Galaxy S3 Mini. Smartphone-uri (în sfârșit) abordabile, în teste foto 17243374526_6a4065fe11_c
Clic pe imagine, pentru a o vedea la rezoluția maximă, pe server-ele Flickr


Observăm că Samsung S3 Mini ne-a permis să ne apropiem ceva mai mult de subiect, acesta umplând o porțiune mai mare din suprafața cadrului. Astfel, deși rezoluția e ceva mai mică decât în cazul imaginii realizate cu iPhone-ul, senzația generală este că avem o fotografie macro mai bună.

În concluzie, putem nominaliza un câștigător?

Dacă vă doriți un smartphone pentru a face fotografii de călătorie, de o calitate comparabilă cu cea a aparatelor foto compacte și bridge, fără a transporta cu voi un bagaj în plus, iPhone-ul se poate dovedi o alegere excelentă.

Dacă însă vă permiteți să sacrificați o fracțiune din calitatea imaginii, pentru mai multă flexibilitate (de exemplu, am avut neplăcuta surpriză să constat că iPhone-ul nu permite transferul direct al fotografiilor prin Bluetooth, iar sistemul de operare iOS ar încerca să-ți monitorizeze fiecare pas, cerându-și să te înregistrezi online pentru aproape orice), un smartphone Samsung cu Android, un sistem de operare mult mai deschis decât iOS-ul, poate fi o soluție mai potrivită.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum