In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

The Photographer's Ephemeris, sau cum să anticipăm lumina optimă în fotografia de peisaj Empty The Photographer's Ephemeris, sau cum să anticipăm lumina optimă în fotografia de peisaj

la data de Mier Ian 07, 2015 3:07 pm
De multe ori, diferența dintre vederile ilustrate aflate în vânzare la standurile de souvenir-uri și fotografiile noastre nu e dată de performanțele aparatului folosit sau de compoziția imaginii noastre, ci pur și simplu de lumina care cade pe reperul fotografiat, din unghiul potrivit sau, din contră, în cel mai dezavantajos mod cu putință.

Astfel, nu degeaba se spune că Ansel Adams a reușit să realizeze fotografiile înfățișând parcul național Yellowstone la un nivel fără precedent, tocmai pentru că, locuind în apropiere, a avut ocazia să observe cele mai importante repere ale parcului la momente diferite ale zilei și în anotimpuri diferite din an.

Din contră, ca turiști abia dacă petrecem câteva ore în fața reperului dorit sau, în cel mai fericit caz, câteva zile. Astfel, dacă într-una din zile am ajuns la ora nepotrivită, cu soarele scânteind deasupra creștetelor noastre sau, mai rău, strălucind cu putere în spatele subiectului nostru, tot ce ne rămâne este să facem calea-ntoarsă și... să fotografiem ce vedem exact în direcția opusă, urmând a reveni la reperul nostru a doua zi, la o altă oră.

Pe vremea lui Ansel Adams însă smartphone-ul era ceva de domeniul SF-ului, pe când, în prezent, numeroase modele îndeajuns de performante sunt oferite gratuit cu unele abonamente de telefonie ceva mai măricele. Merită așadar să profităm de acest lucru și să ne folosim de smartphone-ul nostru pentru a ne planifica în cel mai mic detaliu tura foto, pentru a face mai mult decât simple poze de vacanță.

Instalând aplicația The Photographer's Ephemeris, vom putea să ne planificăm de acasă tura foto, știind de dinainte cum va bate lumina, la orice oră din zi vom dori, la locația dorită de noi. Tot ceea ce trebuie este să alegem un punct de pe hartă, aplicația prezentându-ne direcția din care răsare soarele și cea în care acesta apune în ziua respectivă, precum și direcția din care acesta bate la un moment dat.

Implicit, aplicația ne va prezenta aceste informații pentru momentul prezent și pentru coordonatele curente, găsite de GPS-ul smartphone-ului. Prin simpla glisare a unui cursor din partea inferioară a ecranului vom putea vedea cum variază direcția din care bate soarele la orice oră din zi, astfel încât să știm exact când este momentul optim pentru a face poze în locația dorită.

Și, mulțumită integrării cu serviciul Google Earth, vom putea suprapune aceste informații peste hărțile văzute din satelit, astfel încât vom recunoaște de îndată reperele dorite și ne vom putea stabili cu precizie punctele optime din care să mergem să le fotografiem.

În plus, The Photographer's Ephemeris nu e utilă doar pe timp de zi: aplicația ne afișează și pozițiile de răsărit și de apus ale Lunii, faza curentă a acesteia, precum și orele între care Luna este vizibilă. Devine astfel posibilă realizarea unor peisaje nocturne spectaculoase, noi urmând să știm cu precizie la ce să ne așteptăm, fără a mai fi luați prin surprindere de apariția Lunii dintr-o altă parte a cerului decât ne-am fi dorit noi pentru fotografia noastră.

Probabil singurul dezavantaj major (dacă putem spune așa) al aplicației The Photographer's Ephemeris este că ea nu este disponibilă gratuit... ea poate fi descărcată însă, pentru smartphone-urile Android, din magazinul de aplicații Google Play Store, la un preț modic, de 16,47 lei.

The Photographer's Ephemeris, sau cum să anticipăm lumina optimă în fotografia de peisaj OY0N5lKhdj_r8Kqh6llWFC-x5kEHGQ-_IIajbN8k9TPshbAoNEWkmztkuTdibUL2QQ=h900-rw
Interfața The Photographer's Ephemeris, ce poate fi cumpărată de la play.google.com/store/apps/details?id=com.crookneckconsulting.tpeandroid
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum