Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Photographer Photo Expert, sau cum poate fi smartphone-ul util și posesorilor de DSLR-uri  Empty Photographer Photo Expert, sau cum poate fi smartphone-ul util și posesorilor de DSLR-uri

Lun Dec 29, 2014 4:27 pm
Dacă smartphone-ul poate fi un bun înlocuitor al aparatelor foto compacte, unii fotografi înveterați sunt chiar scandalizați de ideea de a face poze cu telefonul și nu cu un aparat care să permită reglarea manuală a expunerii și care să vină echipat cu un senzor cu o suprafață îndeajuns de mare (un senzor format APS-C, specific DSLR-urilor pentru amatori, are cca. 370 mm pătrați, pe când un senzor de 1/2,3", precum cele din aparatele compacte și smartphone-urile cele mai performante, abia dacă atinge 25 mm pătrați).

Din fericire însă, un smartphone ne poate fi util și pentru altceva decât pentru a face poze cu camera încorporată: de exemplu, instalând o aplicație care să ne ajute în activitatea fotografică, precum Photographer - Photo Expert, dezvoltată de firma italiană Giovesoft.

Photographer Photo Expert, sau cum poate fi smartphone-ul util și posesorilor de DSLR-uri  Mj8oVy43QQd64MfdqzEjx0A54X-NLevnjNgj7Ea1Iou9R2f2Fk8MC58RMVtw8wQCQ9G5=h900-rw
Photographer Photo Expert Free, aplicație disponibilă pentru telefoanele și tabletele cu sistem de operare Android, pe Google Play Store (play.google.com/store/apps/details?id=it.giovesoft.PhotographerDEMO).

Pentru o perioadă limitată de timp, versiunea gratuită ne oferă acces la întreaga funcționalitate a aplicației, disponibilă altfel doar pentru cei care achiziționează varianta Pro (contra sumei de 9,83 RON). Merită astfel să o instalăm cât mai curând și să profităm cât mai mult de conținutul oferit.

Am constatat că aplicația funcționează și fără să necesite o conexiune permanentă la internet, conținutul o dată descărcat fiind disponibil mai apoi spre consultare offline. Așadar, ne vom putea bucura de sfaturile și tutorial-ele oferite de aplicația Photo Expert chiar și atunci când călătorim în zone în care conectivitatea wireless nu a pătruns încă.

De altfel, Photographer Photo Expert ne va oferi numeroase sfaturi pentru ședințele foto, indiferent că fotografiem peisaje, scene urbane, bolta înstelată, sau ne concentrăm asupra laturii mai comerciale a fotografiei, imortalizând cupluri, modele sau nunți.

Adepții fotografiei comerciale vor aprecia această aplicație în special datorită bogatei colecții de posturi - desene sugestive, înfățișând pozițiile în care ar trebui să stea personajele noastre, pentru o fotografie care să-i avantajeze, subliniind totodată emoția momentului pe care îl consemnăm fotografic.

Dincolo de aceasta, aplicația Photo Expert Free ne oferă câteva instrumente de calcul ce se pot dovedi dacă nu indispensabile, cel puțin interesante pentru a ne face o imagine asupra efectului setărilor noastre asupra a ceea ce vom obține la apăsarea declanșatorului:

  • Un calculator al câmpului de profunzime (DOF). Specificând tipul de aparat, diafragma, distanța focală a obiectivului și distanța până la subiect, aplicația ne va calcula adâncimea câmpului de profunzime, precum și de la ce distanță față de aparat se întinde acesta. Spre exemplu, am aflat astfel că, pe Nikon D90-ul meu, folosind obiectivul 80-200 mm f/2,8 pentru a fotografia un subiect situat la 2 metri distanță (precum în cazul portretelor strânse), câmpul de profunzime va avea 14,11 cm la f/5,6 și doar 7,07 cm la f/2,8. Putem astfel constata efectul deschiderii puternice a diafragmei asupra defocalizării a orice nu e în planul subiectului pe care dorim să-l redăm clar.
  • Un calculator al expunerii (Exp), în fapt un echivalent digital al expodiscurilor de pe vremuri: alegând condițiile de iluminare,  diafragma și sensibilitatea ISO, aplicația ne va recomanda timpul de expunere cel mai potrivit.
  • Un calculator pentru intervalometru (Time lapse), care ne va ajuta să determinăm de câte cadre și la ce interval de timp avem nevoie să le realizăm, pentru a obține un film cu durata dorită și cu cadența specificată de cadre pe secundă.
  • Un calculator al suprafeței tipărite (Print size): alegând rezoluția aparatului și cea a imprimantei, aplicația ne va calcula care este dimensiunea maximă la care vom putea imprima fotografia, fără a înregistra  pierderi de calitate. Spre exemplu, am aflat astfel că o imagine de 12 MPx poate fi listată la 300 DPI (rezoluția standard în tiparul foto) la 35,92x23,94 cm.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum