Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Despre smartphone-uri, hoții români din Spania și escrocheria "Accidentul" Empty Despre smartphone-uri, hoții români din Spania și escrocheria "Accidentul"

Mier Oct 22, 2014 1:59 pm
Abia ce m-am întors dintr-un weekend prelungit petrecut într-unul din cele mai spectaculoase orașe spaniole, Valencia. Aici, pitorescul naturii mediteraneene se îmbină cu arhitectura impresionantă a maestrului Santiago Calatrava, astfel încât vom fi uimiți de frumusețea locurilor la fiecare pas... aproape încât să uităm că există în lumea asta și fauna cu două picioare de pe plaiurile mioritice.

Din păcate, dacă uităm de acest lucru, o facem pe propria piele, după cum am avut ocazia de a afla: pentru orientare, ne foloseam în special de smartphone-ul prietenei mele, un Nokia 5800 (un model ceva mai vechi, e drept, dar care prezintă marele avantaj de a rula aplicația Nokia Here Maps, care permite descărcarea pe card-ul micro-SD și utilizarea offline a hărților Navteq, evitând astfel cheltuielile cu traficul de date în roaming, cum ar fi cazul cu Google Maps sau Blackberry Maps).

Probabil că am fost ținuți sub observație un timp, sau poate a fost doar ceva spontan... cert este că, la un moment dat, am fost prinși într-o aglomerație pricinuită de ieșirea unui grup de oameni, dintr-o capelă amenajată la parterul unui bloc, pe un bulevard principal al Valenciei. Aici puteau fi observați și unii cerșetori, din care cel puțin unul arăta tipic românesc și avea un accent destul de ne-spaniol.

Până aici, nimic neobișnuit, sau cel puțin așa am crezut. Întrucât deja eram într-o zonă în care nu mai era dificil să ne orientăm, nu am mai consultat GPS-ul, nedescoperind în consecință lipsa telefonului până în camera de hotel, situată la cca. jumătate de oră în pas de plimbare.

După ce am răscolit bagajele pe toate părțile, am încercat să sunăm telefonul pierdut, primind un mesaj de genul "Numărul format este invalid", diferit de obișnuitul "Abonatul nu poate fi contactat, încercați mai târziu", ceea ce denota, cel mai probabil, distrugerea SIM-ului din telefon. Neabandonând încă speranța, am pornit în sens invers pe traseul parcurs ceva mai devreme, gândindu-ne că, dacă telefonul s-a pierdut accidental, căzând la o manipulare greșită a rucsacului, am mai avea șanse să-l găsim... și, evident, nu a fost cazul.

Întrucât încă ipoteza pierderii accidentale nu putea fi complet exclusă, am încercat și să trimitem pe telefonul pierdut un SMS în care rugam găsitorul să ne contacteze pe telefonul meu. Astfel, am constatat că telefonul a rămas oprit, raportul de livrare indicând că mesajul nu fusese primit pe Nokia-ul dispărut. Pasul următor a fost blocarea SIM-ului, de pe portalul My Orange, astfel încât găsitorul/hoțul să nu poată iniția convorbiri telefonice.

Dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, am fi putut considera totul ca un mic accident, nu neapărat plăcut, dar nici care să ne creeze indispoziții majore: mai aveam doar două zile din sejurul nostru, multe de văzut și oricum aveam, dacă nu harta întregii Europe, cel puțin pe cea a Valenciei, stocată offline pe Samsung S3 Mini-ul meu (voi reveni cu detalii despre ghidurile turistice offline într-un articol viitor).

Aspectul cel mai tulburător - și care confirmă clar ipoteza furtului, de către hoți români - a apărut două zile mai târziu, când ne pregăteam deja de întoarcerea acasă. Ne sună cu un ton sensibil stresat tatăl prietenei mele, care primise un telefon (de pe un număr ascuns) cum că am fi fost implicați într-un accident de mașină din Spania. Presupunând că ceva din poveste nu se lega (niciunul dintre noi nu e conducător auto activ), a închis și ne-a sunat, pentru a afla că totul era în ordine (sau chiar foarte bine, dat fiind că petreceam ultimele ore sub soarele valencian).

Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă escrocii care practică în mod regulat înșelăciunea Accidentul - despre care s-a vorbit și pe canalele de știri și în presă - ar fi dat peste o persoană mai credulă și în cazul în care mai multe elemente ale poveștii ar fi putut confirma ipoteza cum că chiar am fi avut un accident de mașină în Spania.

Cert este că escrocii au aflat că eram în Spania la momentul respectiv și au descoperit, consultând agenda telefonică, istoricul apelurilor și marcajele GPS, numele, numărul de telefon și adresa prietenei mele. De asemenea, dat fiind că un român a fost cel care l-a sunat pe tatăl ei, e foarte probabil ca tot un român, sau cineva care colaborează cu escrocii români, să fi fost și cel care i-a furat telefonul de la bun început.
În concluzie, pentru a evita astfel de neplăceri, e recomandabil să aplicați următoarele măsuri de precauție:

  • Nu purtați telefonul mobil în zone prea ușor accesibile din exterior
  • Împiedicați sau îngreunați accesul persoanelor neautorizate la datele stocate în telefon, folosind un cod PIN, un Pattern Lock, sau criptați-vă dispozitivul mobil
  • Pentru o siguranță sporită, activați criptarea cartelei micro-SD, pe telefoanele care oferă această opțiune
  • Utilizați servicii de localizare și ștergere a datelor de la distanță, precum Google Device Manager, Samsung Find My Mobile sau Blackberry Protect. Cât timp călătoriți în propria țară, mențineți GPS-ul și conexiunea de date active, pentru a vă putea localiza telefonul; dacă vă permiteți costul, ideal ar fi să activați și o opțiune îndestulătoare pentru traficul de date în roaming
  • De îndată ce constatați dispariția telefonului, blocați-vă imediat cartela SIM (atenție, doar după ce ați încercat localizarea telefonului și ștergerea datelor, dacă folosiți o soluție de localizare) și schimbați-vă parolele conturilor la care sunteți conectați de pe telefon (email, rețele sociale, instant messenger)
  • Anunțați-vă de îndată familia și apropiații, astfel încât să știe că nu mai aveți telefonul obișnuit și unde vă pot găsi
  • Dacă aveți indicii suficiente pentru a reclama un furt sau o înșelăciune, contactați autoritățile. Cu cât sunt mai multe furturi reclamate, cu atât crește șansa constiturii unui profil al infractorilor și a descoperirii identității acestora
  • (Probabil că nu veți fi de acord cu acest ultim punct) Fiți circumspecți în preajma conaționalilor noștri plecați în străinătate: medicii, informaticienii și turiștii clar nu arată a (cocalari) români... iar în privința celorlalți, e bine să fii cu băgare de seamă  Evil or Very Mad
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum