Forum de Calatorie si Fotografie
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Protecție maximă pentru ecranul LCD al aparatului nostru, cu folia Kaiser 6076 Empty Protecție maximă pentru ecranul LCD al aparatului nostru, cu folia Kaiser 6076

Lun Aug 04, 2014 2:12 pm
Ecranul aparatelor de fotografiat este una din componentele cele mai supuse uzurii premature, ca urmare a contactelor repetate cu obiecte din mediul înconjurător: de la simpla atingere cu nasul transpirat, urmată de ștergerea cu un șervețel adeseori insuficient de moale, până la lovirea de fermoarele jachetei, toate își lasă în timp impactul asupra suprafeței LCD-ului.

Deși la început nu se va observa nimic, în timp zgârieturile fine vor deveni tot mai vizibile, până la punctul la care, în special în lumina zilei, atenția ne va fi întâi captată de strălucirea plasticului zgâriat și abia apoi de imaginea redată pe afișaj. Și, ce e mai grav, un LCD zgâriat denotă neglijență în manipularea aparatului, astfel că valoarea de revânzare a acestuia pe piața second-hand va avea mult de suferit.

Din fericire, există un remediu simplu și practic: folia de protecție pentru ecranul LCD. Putem apela fie la service-urile pentru telefoanele mobile - caz în care vom plăti cca. 50 lei pentru ca un tehnician să aplice folia pe aparatul nostru - fie să ne cumpărăm noi înșine foliile, economisind mai mult de jumătate din sumă. Iar vestea bună este că foliile nu sunt deloc greu de aplicat, iar întregul procedeu nu durează mai mult de câteva minute - cu tot cu curățarea ecranului cu tot.

Practic, ceea ce va trebui să facem este să ne măsurăm cât mai exact dimensiunile ecranului și să decupăm folia conform acestor dimensiuni. Unele folii de protecție, precum cea oferită de Kaiser, vin din fabricație cu marcaje care să permită decuparea exactă, pentru dimensiunile cele mai uzuale ale LCD-urilor aparatelor de fotografiat (de la 1,5", dimensiunea predilectă pe aparatele compacte de la începuturile erei digitale, până la impresionanta dimensiune de 4,5", întâlnită pe ecranele tactile ale celor mai noi generații de aparate mirrorless și de smartphone-uri cu funcții foto avansate).

După ce am decupat folia, va trebui să o poziționăm cât mai drept pe LCD, după care să o netezim, folosind spatula din carton livrată în pachet. Aceasta este partea care necesită cea mai multă atenție și, în același timp, prezintă riscul cel mai mare de a greși: trebuie să apăsăm pentru a netezi cât mai bine folia, eliminând toate bulele de aer ce ar rămâne prins sub stratul de folie; în schimb, dacă apăsăm prea tare, riscăm să zgâriem folia, care va avea așadar un aspect uzat încă de când am montat-o.

Dacă însă suntem grijulii, vom reuși să protejăm ecranul aparatului nostru pentru mult timp de acum încolo: am constatat că o folie de protecție Kaiser aplicată pe LCD-ul D3100-lui meu în 2012 se prezintă încă în stare onorabilă - și, în tot acest răstimă, a ferit ecranul de cel puțin două zgârieturi mai serioase. Și, la o adică, primim în pachet trei folii, astfel că, în momentul în care una e prea zgâriată pentru ca utilizarea aparatului să mai fie ceva plăcut, putem să o dezlipim și să aplicăm una nouă Smile.


Protecție maximă pentru ecranul LCD al aparatului nostru, cu folia Kaiser 6076 Kaiser-6076-folie-protectie-editabila-set-3-folii-1-5-4-5-inch-2828
Kaiser 6076 - Folie protectie "editabila" (set 3 folii, 1,5-4,5") - 17 lei în oferta F64
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Protecție maximă pentru ecranul LCD al aparatului nostru, cu folia Kaiser 6076 Empty Alternativ, putem folosi o folie pentru protecția LCD-ului smartphone-urilor

Mier Feb 24, 2016 3:36 pm
Update: cum în ultimii ani, dimensiunile ecranelor smartphone-urilor au crescut considerabil, s-a ajuns ca foliile de protecție să aibă, la rândul lor, dimensiuni considerabile. Și, urmare a volumelor tot mai ridicate de vânzări, s-a ajuns ca astfel de accesorii să nu mai fie comercializate exclusiv în magazinele specializate, ci chiar și la supermarket-uri, adeseori la prețuri sensibil mai mici decât în magazinele dedicate telefoniei mobile.


În plus, ecranul LCD al DSLR-ului Nikon D810 are diagonala de 3,2", sensibil mai mică decât a unor smartphone-uri precum Samsung Galaxy S6 (5,1"), HTC One M9 (5") sau Iphone 6S (4,7"). Așadar, dacă nu vă deranjează să meșteriți puțin, măsurând și decupând o folie pentru smartphone-uri pentru a o aduce la dimensiunile ecranului DSLR-ului vostru, puteți face economii considerabile - am găsit de curând la Lidl Discount un pachet conținând două folii de protecție pentru Samsung S6, la prețul de doar 9 lei.

În plus, nu va mai trebui să așteptați apariția pe stoc a foliilor dedicate DSLR-urilor (din păcate, în ultima vreme folia Kaiser pe care mi-o montasem în 2014 nu a mai fost prezentă pe stoc la F64). O simplă ieșire la shopping pentru lucruri de care oricum aveam nevoie ne va scoate în față aproape inevitabil și folia SilverCrest pentru Samsung S6 care, după nu mai mult de 15-20 minute de "bibilit", ne va asigura protecția LCD-ului aparatului nostru pentru mult timp de acum încolo.

Instalarea foliei nu e deloc dificilă, tot ce trebuie este să ne asigurăm că am curățat bine ecranul LCD al aparatului, să decupăm folia la dimensiunile dorite, să o fixăm pe LCD cu etichetele adezive dedicate, să desprindem stratul exterior și să aplicăm folia dintr-o mișcare cursivă, astfel încât să nu fie reținute bule de aer dedesubtul acesteia. Apoi, putem desprinde etichetele de fixare și... gata  Smile .

Iar mulțumită dimensiunilor generoase ale foliei SliverCrest, după aplicarea ei pe ecranul de 3" al unui DSLR ca Nikon D90 ne va rămâne și o fâșie suficient de mare pentru a o aplica pe ecranul secundar al aparatului, din partea sa superioară.

Nu va mai trebui astfel să cheltuim 70-80 lei pentru un ecran de protecție produs de Nikon (care, oricum, are dezavantajul reducerii vizibilității ecranului, în special pe soare puternic), nici să așteptăm apariția pe stoc a foliilor oferite de producătorii de accesorii foto. Instalând o folie de protecție pentru smartphone-uri decupată la dimensiunile LCD-ului DSLR-ului nostru, îl vom feri de zgârieturi mult timp de acum încolo, cu un cost minim  cheers .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum