In jos
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Incercarile unui fotograf amator.

la data de Dum Iul 06, 2014 1:55 am
Ţin neapărat să vă salut şi să vă spun “Bine v-am găsit!”.
Am început să fac poze în momentul în care am achiziţionat primul meu aparat de fotografiat. Îmi cer scuze faţă de cei care ştiu mult mai multe lucruri despre aparatele de fotografiat, că nu-mi mai amintesc marca primului aparat al meu.
Ştiu că primul aparat a fost unul fără blitz şi cu film. Al doilea a fost un Sony pe care mama mea a reuşit să-l spargă. Mi-am luat un Fuji care îmi consuma bateriile ca pe bandă rulantă. Am trecut apoi la Samsung, iar acum sunt la Panasonic Lumix, care e dotat cu o lentil Leica. Am înţeles că mă ajută în caz că îmi tremură mâna.
În fine, iată ce am mai putut recupera din mulţimea de fotografii deţinute de mine, unele dintre ele fiind pierdute.

Incercarile unui fotograf amator. 24oyqh4 - O floare de la o specie de cactus, banuiesc. Se afla pe casa scarii unei pensiuni din Dambovicioara, Romania.

Incercarile unui fotograf amator. 34tb9cw - In drum spre Manastirea Caraiman.

Incercarile unui fotograf amator. 1zyf24g Casa batraneasca de la tara. Bordeni, Prahova.

Voi mai pune si alte poze. Deocamdata atat.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mar Iul 08, 2014 12:55 am
Salutări și bun venit pe forum!

În ce privește aparatele, aș spune că în fotografie în primul rând contează pasiunea și ochiul format să caute subiecte și să le încadreze în mod estetic, mai mult decât neapărat dotarea (cunosc câteva cazuri de fotografi care au investit 150-200 milioane în aparatură, fără ca acest lucru să se reflecte și în calitatea artistică a pozelor).

Există chiar situații în care un aparat compact îți poate aduce un avantaj: în fotografia de stradă, sau la festivaluri, de exemplu. Când dorești să surprinzi instantanee stradale, dacă apari cu ditamai DSLR-ul cu un obiectiv de 1,5 kg montat, sigur toată lumea din jur (poate exceptând alți 2-3 fotografi) te va lua drept reporter și se va comporta fie mai reținut, fie din contră, te va privi insistent. În schimb, dacă te plimbi și faci poze cu un aparat mic și discret, nu prea va avea treabă lumea cu tine... și atunci poți surprinde cadrele cele mai interesante.

În ce privește compactele Panasonic, într-adevăr au unele din cele mai bune astfel de aparate. Desigur, gama lor variază în complexitate, de la modele point-and-shoot, la aparatele tip bridge, cu funcții avansate și control manual complet. Iar calitatea opticii Leica se simte (mai ales că, la compacte ceilalți producători mari fac adesea compromisuri, pentru a-și susține produsele de clasă superioară).

Să ne oprim acum, pe rând, asupra fiecăreia din imaginile pe care ni le-ai prezentat. Voi încerca să-ți ofer sfaturi de încadrare și compoziție cât mai la obiect, sper să nu te superi dacă ar părea ușor critice, nu asta e intenția mea, doar să-ți ofer un pic de critică constructivă, ca pe viitor să știi cum să faci poze mai bune Smile.

E drăguț ghiveciul cu cactuși și, mai ales că înfloresc rar, e bine să-i fotografiem cât timp avem ocazia. Ca sfat general valabil, încearcă să eviți plasarea subiectului principal (în cazul nostru, floarea cea roz), fix în centrul cadrului. Nu plasa subiectul în centru decât dacă reușești să evidențiezi o simetrie perfectă, altfel plasează-l ușor descentrat, spre treimile imaginii.

Încearcă, de asemenea, să privești scena în întregul ei, nu doar subiectul. Vei observa unele linii și forme care, dacă schimbi ușor încadrarea, pot da unele rezultate mult mai plăcute ochiului. De exemplu, dacă roteai ușor aparatul, încât să formezi o diagonală, din frunze (capătul celei din dreapta-jos să ajungă în colțul imaginii), mai obțineai un element care să genereze tensiune vizuală (senzația că dorești să parcurgi imaginea cu privirea și să revii asupra ei, căutând elemente noi în cadru).

De asemenea, e bine să fii atent și ce elemente surprinzi accidental în imagine: cu puțină atenție, poza ta se poate îmbunătăți semnificativ. În cazul nostru, dacă pliai marginea covorului din stânga, ai fi putut să-l elimini complet din scenă, eliminând un obiect care sustrage atenția de la subiectul tău.

În ce privește fotografia de pe drumul spre Caraiman, mă gândesc că subiectul pe care doreai să-l evidențiezi era lacul. E drept că de multe ori pur și simplu nu avem ocazia să ne plimbăm în jurul unui astfel de reper suficient pentru a găsi unghiul ideal (mai ales când călătorim în grup), însă ce puteai face în acest caz era să înaintezi câțiva pași, încât să elimini din scenă ierburile uscate din dreapta-jos.

Ideea e să nu ai în cadru ceva foarte diferit (în cazul nostru, ca și culoare) de restul imaginii, decât dacă dorești cu adevărat să creezi un contrast, care să-ți susțină compoziția.

În ce privește cea de-a treia imagine, ai avut un subiect splendid în fața aparatului, pe care sper că l-ai fotografiat și de la distanță ceva mai mare. Aici, ideal ar fi fost să faci câțiva pași în spate, pentru a nu tăia atât de abrupt acoperișul fix deasupra intrării. Altfel, modul în care privirea parcurge scena, ușor diagonal în cadru, și faptul că marginea din stânga a acoperișului atinge fix rama imaginii, fără a fi ciuntită, sunt lucruri de apreciat.

Nu îmi rămâne decât să-ți urez să te ții cât mai mult de pasiunea pentru fotografie și să faci cât mai multe poze, pe care să le analizezi apoi, astfel încât să poți evolua după fiecare ieșire. De asemenea, poți citi mai multe în secțiunea de curs foto .

Și, desigur, dacă ai orice întrebări sau comentarii, ești binevenit să le postezi, voi încerca să răspund cât mai la obiect Smile.
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Vin Iul 11, 2014 4:24 am
Multumesc pentru multimea de sfaturi date si pentru comentariile facute. Nu mi s-au parut nicidecum critice, ci constructive, detaliate. Niste comentarii care ofera un real ajutor si o tema de gandire pentru viitoare fotografii.

Din pacate, boala tatalui meu - eu fiind singura la parinti si neavand un grup larg de prieteni, deci imposibilitatea deplasarilor (vacantelor) dese - nu imi va mai permite curand experiente fotografice noi. De aceea imi cer scuze pentru experientele fotografice vechi pe care le-am avut si pe care le expun aici.

Ma simt datoare cu o precizare: in drum spre Caraiman, am fotografiat acel lac de pe sosea, unde tata a putut gasi un refugiu pentru a stationa cu masina. Nu am avut nicidecum posibilitatea sa ma apropii ceva mai mult de lac.  Sad 

In ceea ce priveste casa de la tara, si eu mi-am  dat seama ca fotografia era "ciudata", insa pentru  a putea sa o fotografiez asa cum ar trebui si ar merita, ar trebui sa ma catar pe gardurile vecinilor. Are multe case si garduri in jur. Nu-mi da posibilitatea unui cadru mai indepartat... Sad

Iata ce am mai putut recupera:

Incercarile unui fotograf amator. 20qjdll - Ca tot era vorba de casa de la tara: acoperisul ei unde a avut un blazon cu doi lei, blazon pe care bunica mea l-a vandut.

Incercarile unui fotograf amator. Ei1kex - Casa dintr-o parte. Imi vine sa rad cum de "cas" am luat unghiul. E putin cam impaclata. Asa mi se pare. Ceea ce imi aminteste ca am facut poza cu aparatul Fuji, aparat ce mi-a scos peri albi in cap.

Incercarile unui fotograf amator. 200zays - Pentru ca setul sa fie complet, nu putea lipsi veranda casei de aici.  Laughing 


lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mier Iul 16, 2014 12:39 am
Îmi pare rău pentru situația ta, îi doresc multă sănătate tatălui tău!

Pe de altă parte, ce îți pot spune din propria experiență este că a face poze te poate ajuta să treci mai ușor peste unele perioade mai dificile: când fotografiezi, devii parcă una cu aparatul, nu te mai distrage nimic din ce e în jur.

Plus că vă puteți bucura de imaginile respective împreună cu toată familia... deci eu clar te-aș încuraja în direcția aceasta. Oricât de puțin timp găsești și oricât de aproape de casă ești, tot este ceva interesant de fotografiat Smile.

Îmi place cum ai evidențiat intrarea în casa de lemn, ai scos în evidență un detaliu frumos de arhitectură tradițională. Compozițional vorbind, ai putea lăsa în imagine și doar structura ornată de deasupra intrării, eliminând tot restul, pentru a nu da senzația că nu te-ai hotărât ce dorești exact să fotografiezi.

Altfel, pentru situațiile când nu îți ajunge unghiul de cuprindere al aparatului, poți realiza mai multe cadre, pe care să le asamblezi într-o panoramă (nu e neapărat să fie orizontală, poate fi și verticală). Astfel am procedat în cazul interiorului întunecos al unei biserici, având la dispoziție doar un obiectiv cu unghi relativ strâns: http://www.calatorie-fotografie.net/t268-panorame-de-interior-cum-sa-fotografiem-in-biserici-cand-nu-avem-un-obiectiv-superangular .

Această sugestie s-ar aplica și în ce privește a doua imagine, unde dacă realizai și un cadru cu acoperișul casei, le puteai asambla pentru a nu îi trunchia colțul. Iar referitor la înclinarea imaginii, dacă lași suficient loc în jurul subiectului, se poate corecta și aceasta la editare. Pe de altă parte, dacă incluzi un element care să fie orizontal sau vertical în cadru, ai putea tocmai accentua senzația vizuală de înclinație, sugerând astfel vechimea casei, care stă parcă să cadă.

Ajungând la cea de-a treia imagine, aș spune că îmi place cum ai plasat linia balustradei, care închide colțul verandei. Ai fi putut eventual săplasezi colțul verandei și mai aproape de colțul cadrului, având grijă ca balustrada din partea inferioară să fi fost perfect orizontală... dar sunt aspecte care le deprinzi doar cu antrenament.

Apropo de antrenament, ce ți-aș mai sugera este ca, după fiecare serie de poze, să stai să te uiți la ele gândindu-te cum le-ai îmbunătăți. Vei vedea că rezultatele nu se vor lăsa așteptate... și ori de câte ori dorești sugestii, sfaturi sau comentarii, ești binevenită pe forum Smile.
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mar Aug 05, 2014 4:10 am
O, Doamne! Am ramas uimita de multimea de sfaturi primite! Va dau dreptate, caci uneori si eu ma uit la fotografii si imi spun uneori: "daca as fi..."

Iata alte fotografii:
Incercarile unui fotograf amator. 2565s3o - Un ponei la Manastirea Caraiman

Incercarile unui fotograf amator. 2ik3490 - Cadere de apa, Zaganu, Cheia.

Incercarile unui fotograf amator. Jsdqqb - Muntele Caraiman

Incercarile unui fotograf amator. 35inpdc - Un turn, la Floresti, Prahova

Incercarile unui fotograf amator. E5o9z5 - Grota in stanca, Dambovicioara

Va urma.


lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mier Aug 06, 2014 6:51 am
Salutări și mulțumesc pentru aprecieri, îmi pare bine că îți sunt de folos sfaturile mele Smile.

Și eu îți sunt dator cu unele aprecieri pozitive, se observă clar că ai ales cu o atenție sporită această serie de cadre și că înregistrezi progrese notabile cu trecerea timpului și - evident - cu acumularea experienței. Nu îmi rămâne decât să te încurajez, ca și pe viitor să îți urmezi pasiunea, cu rezultate tot mai bune.

Să ne oprim în cele ce urmează asupra imaginilor tale de acum:

Prima imagine denotă liniște, parcă făcându-te să-ți dorești să te bucuri de calmul unei ieșiri în natură. Singura problemă ar fi plasarea poneiului: la cum l-ai centrat în cadru, ar rezulta că el e subiectul... or e foarte mic, cu mult prea mult spațiu în jurul său.

Ar trebui deci fie să te apropii mai tare de el, încât să "umple" mai bine cadrul fie, în cazul în care acest lucru nu era posibil (dacă fotografiai de dincolo de un gard, să spunem) să realizezi o altă compoziție, în care poneiul să reprezinte un element ce animă cadrul natural, dominat de verdele pajiștii. De exemplu, dacă îl plasai în scenă cam cu o lungime de-a lui mai la stânga și cu o fracțiune mai jos, încât punctul de atracție al treimii stângi a cadrului să fie poneiul, echilibrându-se vizual cu chioșcul din treimea dreaptă.

Micuța cascadă e cu siguranță superbă în realitate, ceea ce e oarecum deranjant la cadrul tău e lespedea mare de beton din colțul stânga-jos. E bine să vizitezi zone amenajate - sunt mai sigure pentru plimbare decât terenul foarte accidentat, mai ales când ești cu aparatul la gât - dar în fotografiile tale e bine să nu redai întreg contextul: cu un pas mai în față, te puteai concentra strict pe forța torentului de apă, prezentându-l în splendoarea sa naturală, nealterată de proximitatea mediului construit.

Îmi place că ai surprins norii profilându-se pe cerul de deasupra Caraimanului: completează în mod reușit un spațiu deschis din cadru, animându-l. Uitându-mă la imagine, nu pot însă să nu constat că soarele a pătruns poate puțin prea tare în aparat - presupun că bătea din stânga-față, aproximativ din direcția norilor.

Pentru astfel de situații, ce poți face e să ții de exemplu o șapcă cu cozoroc sau o pălărie în dreptul obiectivului aparatului, obținând astfel un efect asemănător cu folosirea parasolarelor pe obiectivele profesionale. Totul e să ai grijă să nu-ți intre în cadru, desigur Smile.

Sau, dacă vrei o fotografie cu adevărat artistică (sfat aplicabil și pentru imaginea de mai jos, cu turnul), faci ca maestrul Ansel Adams și vizitezi același loc în momente diferite ale zilei și, eventual, în anotimpuri diferite. Vei putea observa astfel schimbările de lumină, direcția umbrelor și care sunt momentele cele mai fericite din zi pentru a surprinde anumite subiecte și care sunt cele pentru subiectele situate diametral opus, dacă ne gândim la punctele cardinale.

Acesta e un exercițiu pe care ai putea să-l faci nu neapărat la destinațiile turistice cele mai interesante, ci pur și simplu privind mediul din imediata vecinătate de unde locuiești - văzându-l cel mai des, vei putea să-ți iei repere să să studiezi când și din ce direcție bate cel mai frumos lumina (vei vedea că ideal e să ai lumina din spatele tău, căzând ușor lateral față de direcția în care ți-ai ales subiectul de fotografiat).

Mă și gândesc, pornind de aici, cum ar fi fost să surprinzi momentul la care soarele ar bate în grotă, încât să poată fi distinse formațiunile interesante ale peșterii Wink.

Mult succes în continuare și oricând crezi că vrei să dezbatem ceva pe teme fotografice, ești binevenită cu bucurie.
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Sam Aug 09, 2014 3:36 am
Iti multumesc pentru invitatie, dar mai bine raman in coltul meu, adica la postat de poze, pentru ca nu vreau sa ma dau mare ca stiu aia sau ailalta. Nu-mi permit sa deschid subiecte asa ala-n-dala doar de dregul postarilor. Aici am ceva de spus, sau mai bine zis de aratat. in ale locuri... nu stiu! Las pe mana oamenilor mai cu experienta decat mine treburi mai complicate!

Incercarile unui fotograf amator. 292upae - Am vrut sa surprind un apus de soare, asa ca m-am grabit sa imortalizez asta. Nu m-am mai gandit la nimic altceva. habar nu am unde am vazut acest apus!

Incercarile unui fotograf amator. 2ly0cn9 - Ruinele Bisericii Albe. Turnu, Prahova. Imi cer scuze pentru calitatea proasta a pozei, dar am refotografiat o poza deja existenta!

PS. De-as reusi sa gasesc si rol-filmele care le mai am...  Sad 

Incercarile unui fotograf amator. Ae4d9c - Aceleasi ruine ca mai sus. Din alta pozitie.

Incercarile unui fotograf amator. Deux36 - Lacul de la Paltinu.

Incercarile unui fotograf amator. Kantzd - O grota intr-o stanca. Nu-mi amintesc pe ce drum din Romania am vazut asta, dar sigur am fotografiat-o de pe un pod. Mi s-a parut fascinanta grota!
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Lun Aug 11, 2014 2:29 pm
Eu mă bucur și dacă îți prind bine sfaturile cu privire la fotografiile tale, voi încerca să tratez cât mai multe aspecte utile legate de acestea.

Mai ales întrucât înțeleg că ai folosit un aparat compact, aș fi curios cum ai făcut ca să subexpui intenționat apusul de soare, reușind astfel să captezi varietatea largă de nuanțe din acest moment al zilei, fără să riști ca aparatul, în modul Program, să supraexpună, încercând să evidențieze detaliile de pe sol, dar ștergând astfel totul de pe cer. E remarcabil că ai reușit această expunere cu un aparat fără funcții manuale.

Ce sfat ți-aș da ar fi să te hotărăști care este subiectul fotografiei tale: mașinile la apus - caz în care ar trebui să le redai și partea de jos, fără a le ciunti și eventual să plasezi soarele ceva mai la dreapta - sau te concentrezi strict pe apusul de soare și faci câțiva pași mai în față, printre mașini, astfel încât acestea să nu-ți apară deloc în cadru - și, atunci, ai putea plasa soarele ușor spre treimea stângă a cadrului. Însă e de apreciat că nu ai plasat linia orizontului pe centru, ci ceva mai jos.

Din următoarele imagini, înțeleg că te pasionează și fotografia pe film, pe care ai practicat-o cu ceva timp în urmă. Ideal ar fi să folosești un scanner pentru a le transpune în mediul digital și - bine ai zis - direct de pe film, mai degrabă decât de pe hârtia foto (cu cât sunt mai puține etape ale prelucrării intermediare, cu atât mai bine pentru rezultatul final).

Dacă ai o colecție ceva mai consistentă de poze pe film și ai dori să le digitizezi cu o investiție minimă, ce îți pot recomanda ar fi un scanner no-name de la Lidl. Am văzut imagini scanate cu acesta și pentru prețul său mai mic de 200 lei, se descurcă admirabil. Altfel, dacă dorești un scanner mai performant, ți-aș recomanda un Epson ca al meu (despre care ai putut citi într-un articol ), dar care costă cca. 1000 lei.

În orice caz, dacă ai făcut și fotografie pe film, ți-aș recomanda să nu te lași de această îndeletnicire, mai ales că vei constata că imaginile de pe film au un aer vintage practic imposibil de reprodus prin mijloace digitale (știu că există numeroase plug-in-uri sau aplicații pentru telefoanele mobile, însă acestea doar aplică unele filtre - aceleași de fiecare dată - pe imaginile tale, fiind departe de șarmul imaginilor cu tentă retro realizate 100% prin procedee analogice).

Eu unul știu că am fost prins iremediabil de "microbul" fotografiei clasice, cum probabil că ai putut observa deja în secțiunea dedicată lomografiei .
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mar Aug 19, 2014 2:11 am
Daca te bucuri, atunci imi dai voie sa-ti spun "Domn' Profesor"? Very Happy Am avut multe rol-filme si le-am pastrat. Cam prin 2000 sau 2001 nu mai stiu exact, am avut parte de o zugraveala generala in casa. Din cate imi mai amintesc, filmele au ajuns intr-o cutie sau sac pe holul unei bai vechi.

Din acel hol, banuiala mea e ca au ajuns undeva in beciul casei. Numai ca in beciul casei sunt asa de multe lucruri stranse si inghesuite ca mi -ar trebui ore intregi ca sa luminez aria aceea. Si in plus nu mai sunt chiar asa de sigura ca ar mai putea fi acolo.

Presupunand ca ar mai fi acolo, nu stiu in ce stare "functionala" le-as mai gasi. Deci sunt cumva cam "fara speranta".  Crying or Very sad 

In orice caz, tot ce am salvat in format digital printr-o metoda sau alta, voi expune aici, pentru a se bucura si altii de pozele mele si a mai primi sfaturi.

Poze facute la elemene din curtea mea, eu stand la casa pe pamant. Le-am facut din distractie sau din pur experiment.

Incercarile unui fotograf amator. Mbtkxv - Cactusul meu inflorit.

Incercarile unui fotograf amator. 2j18wo2 - Un trandafir roz din gradina mea. Edit: Pardon, ortensia mea din curte.

Incercarile unui fotograf amator. 2aeuu02 - Niste flori intr-un "rond" de flori.

Incercarile unui fotograf amator. Wtll4 - Cactusul meu, de data asta cu trei flori odata.

Din ciclul: recuperate prin refotografiere sau recuperate de pe alte suporturi digitale ori online de stocare a fotografiilor:

Incercarile unui fotograf amator. Igw7sy - Turnul Chindiei, Targoviste.

Incercarile unui fotograf amator. 1zelhth- Sighisoara, anul 2010. ignorati data de pe fotografie ca e proasta, neconforma cu realitatea. Am fost in Sighisoara in 2010, chiar in timpul festivalului.

Incercarile unui fotograf amator. 2efteu9 - Sincer, habar n-am ce obiectiv am vrut sa fotografiez aici!


lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Dum Aug 24, 2014 2:11 am
Mulțumesc mult pentru aprecieri! Adevărul e că - bine ai intuit - am o oarecare experiență didactică, deși dintr-un alt domeniu decât cel al fotografiei Smile. Din păcate am avut un program încărcat săptămâna aceasta, astfel că nu am găsit timpul necesar să comentez îndeaproape asupra imaginilor tale.

E de apreciat faptul că ai reușit să alegi fotografii în care să nu poată fi identificate aspectele criticabile ale seriilor trecute. De data aceasta, mă voi opri asupra imaginilor cu cactusul din geam, urmând a le analiza pe celelalte într-o zi în care pot zăbovi mai mult timp asupra lor Smile.

După cum observ, cactusul se întinde pe înălțime, florile fiind aspectul pe care ai dori să-l pui în evidență. În acest caz, întoarcerea aparatului cu 90 grade, încât să fotografiezi în modul portret, ar accentua această dimensiune și te-ar ajuta să scapi de spațiul negativ (spațiu lipsit de importanță pentru subiectul tău, în limbajul compoziției fotografice) din jurul cactusului. În plus, în cazul celei de-a doua imagini, te-ar ajuta să nu ciuntești baza ghiveciului.

De regulă, florile se fotografiază cu un fundal cât mai neutru în spatele lor, astfel încât ele să fie cele puse în valoare și să nu existe elemente care să-ți sustragă atenția. Dar poți folosi unele elemente din fundal în mod creativ, pentru a-ți accentua anumite trăsături ale fotografiei. În cazul tău, gratiile geamului ar putea fi folosite pentru a servi drept linii de ghidaj prin imagine, făcându-te să privești spre partea ei superioară (mai ales în condițiile în care fotografiezi de undeva de jos).

Tot ce ar trebui să ai grijă ar fi să te poziționezi cât mai perpendicular pe latura de jos a geamului și să ții orizontala cât mai corect. Ideea de bază e să ai cel puțin una din cele două dimensiuni (orizontala sau verticala) dreaptă; poți hotărî care din cele două să o păstrezi astfel funcție de încadrare și de ce ai dori să fie accentualt sau, din contră, trecut cu vederea, în fotografia ta.

Mai departe, poți lăsa imaginea așa cum ai obținut-o, dacă dorești să-i dai un aspect cât mai natural, sau poți să încerci să-i corectezi perspectiva într-un program de editare, pentru a reda proporțiile și unghiurile cât mai corect.

Voi reveni în curând cu mai multe comentarii, despre celelalte imagini Smile.

Îți doresc toate cele bune!
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Lun Aug 25, 2014 4:43 am
Mi-e foarte greu sa citesc pe albastru deschis, de aceea si colorez scrisul meu cu negru. Eu am o problema de vedere: retinopatie pigmentara cu ingustare de camp vizual. Pe scurt: cu inaintarea timpului imi pierd vederea! Asa ca imi cer iertare pentru colorarea scrisului, daca acest lucru e o problema.

Jos palaria pentru orice fel de experienta didactica! Am mama profesoara de Limba Romana, acum pensionara.

In privinta fotografiilor, le aleg la intamplare, cam dupa principiul: "Asta-mi place!" Nu stiu daca e cazul sau e pe placul cuiva fotografii cu diverse biserici! Nici n-as vrea sa pun poze in care sunt si oameni, fara acordul lor. In unele fotografii apar si eu, iar eu tin la intimitatea mea cam exagerat de mult.

Iti multumesc pentru timpul pe care ti-l faci ca sa-mi impartasesti parerile tale, de altfel tu esti singurul care comenteaza pozele mele, ca de vizualizari vad ca am parte!

Din ciclul: salvate de pe rol-filme.

Incercarile unui fotograf amator. 25a1cb5 - Drumul printre stancile de la Dambovicioara.

Incercarile unui fotograf amator. 2nl9sah - Bunica mea a avut o catelusa simpatica, asa ca am fotografiat-o. Bineinteles ca au iesit si alte "oratanii" pe langa ea!

Incercarile unui fotograf amator. Oppg01 - Cred ca am vrut sa fotografiez acea cadere de apa. Banuiesc ca am facut poza la Cheile Gradistei, Moeciu. Nu stiu sigur.

Incercarile unui fotograf amator. 9pu9eo - In ciuda aspectului gri al pozei, stanca aceea are o figura intiparita. Acea figura am vrut s-o fotografiez. ma despartea balustrada soselei si raul dambovicioara de apropierea ei.

Incercarile unui fotograf amator. Fwk8qt - O cadere mica de apa. Dambovicioara, Mi-a placut efectul dat de bolovanul acela semioval.

Incercarile unui fotograf amator. 11rvpmc - Experiment in strictul sens al cuvantului. Am vrut sa vad daca pot fotografia pe timp de noapte. Evident ca a iesit luna, din moment ce era singurul corp ceresc cu suficienta lumina!
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mier Aug 27, 2014 4:59 am
Îmi pare tare rău de ce îmi spui aici, îți urez multă sănătate și să sperăm că fenomenul poate fi frânat înainte ca problema să devină iremediabilă! (Înțeleg prin ce treci, am cunoscut îndeaproape pe cineva cu o problemă asemănătoare, dar care se declanșase după vârsta de 70 de ani).

Ai putea încerca să folosești ecranul aparatului, pe post de asistent vizual: ținând aparatul în mâini, la o distanță confortabilă de vizualizare, vei putea privi pe LCD ceea ce nu ai observa îndeajuns de clar cu ochiul liber - și, în plus, nu mai e nevoie să baleiezi și zonele periferice, te concentrezi cu privirea doar în centrul câmpului vizual (citisem și eu un articol despre cum poți folosi camera de pe telefonul mobil drept asistent vizual în situația în care nu îți găsești ochelarii, am experimentat... și chiar funcționează Smile ).

În condițiile date, cu atât mai mult te-aș încuraja să faci cât mai multe poze, încât să te poți bucura de fiecar clipă în natură și de fiecare zi însorită!

Îmi place cum ai încadrat drumul prin pdăure, te face să te întrebi ce te așteaptă după colț - ceea ce e bine: în fond, asta ar trebui să facă fotografiile, să ne trezească emoții, să ne suscite gânduri.

E drăguț colțul de grădină cu cățelușa, doar că, dacă studiezi scena, vei observa că găinile au ajuns aproape în centrul cadrului, dezechilibrând o compoziție altfel reușită. Fie poți face un crop și să lași în cadru doar cățelușa și cușca ei (rezultând o fotografie orientată pe verticală, în modul portret), fie ai putea refotografia scena făcând câțiva pași mai spre stânga-față, astfel încât să te concentrezi doar pe acel colț de lume.

În următoarele trei cadre, ce apreciez e modul în care - mai mult sau mai puțin conștient - ai introdus diagonala descendentă în dinamica scenelor: amplifici astfel senzația de pantă, de scenă de la munte.

Iar în cazul lunii, "secretul" acelor fotografii cu atmosferă de poveste, în care luna scânteiază deasupra pădurii este că... de fapt e vorba de un colaj obținut din mai multe fotografii. Cum bine ai observat, expunând poza astfel încât să obții în cadru luna, tot restul scenei va fi scufundat în întunecime; iar dacă supraexpui, pentru a reda silueta pădurii, luna va apărea ca un corp excesiv de iluminat. Așa că se fotografiază de două ori, cu reglaje diferite, apoi se asamblează cadrele într-un soft de editare.

Revenind la seria anterioară de cadre, în ce privește Turnul Chindiei, eu m-aș fi orentat asupra unui cadru vertical, dacă doream să amplific senzația de înălțime, iar dacă aș fi dorit să redau spațiul din jur, dominat de prezența turnului, l-aș fi plasat undeva mai înspre treimea stângă sau dreaptă a cadrului (funcție de ce alte elemente ai în jur, pentru a evita ca vreunul prea dominant să ajungă în centrul cadrului).

Iar în ce privește edificiul din Sighișoara, ai fi putut să nu lași într-atât de mult spațiu în stânga clădirii, astfel încât unghiul de cuprindere al aparatului să fie suficient pentru a încadra întreaga clădire, inclusiv latura din dreapta. Altfel, e de apreciat cum ai ales să fotografiezi, cu lumina venind din spate-dreapta.

Și te asigur, în calitate de fondator al Forumului pasionaților de fotografie turistică , de întreaga susținere în demersurile tale fotografice!
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Sam Aug 30, 2014 12:56 am
Iti multumesc pentru sustinere, imi cer mii de scuze pentru lipsa diacriticelor si drept sa-ti spun, mi-ar fi placut ca boala sa se manifeste undeva dupa 70 de ani, dar in cazul meu - din pacate - boala am mostenit-o, e congenitala. Asa m-am nascut. Prin 2006 cand am descoperit-o, campul meu vizual se intindea de la meridianul 10 la meridianul 20. Acum, dupa 6 ani de munca numai intr-un subsol, cu lumina artificiala, campul se intinde de la meridianul 5 la 10!

E cumva teribil, ti de face pielea de gaina, dar eu sunt genul de persoana cu o filozofie de genul: "Si ce, acu' o sa-mi pun sacul in cap?!" Eu incerc sa fiu optimista, in cea mai mare parte a timpului.

Viata, insa, mi-a cam taiat tot ce-a avut de taiat. Mai mult, in decembrie 2013, dupa "n" analize si investigatii, tatal meu primea verdictul de Mielom Multiplu. Se pare - dupa spusele medicului - ca boala ar fi intrat in remisie - dar tata, din pacate e semidependent de mine si mama, el deplasandu-se intr-un carucior cu rotile datorita bolii. Pentru mine e greu sa nu pot sa-i ajut pe ai mei la capacitatea pe care mi-as dori-o, eu neavand voie sa fac efort sustinut, pentru ca risc sa fac dezlipire de retina.

Dar nu despre fisa mea medicala sau a parintilor mei discutam noi aici, ci despre poze!

Din ciclul: recuperate de pe rol-film:

Incercarile unui fotograf amator. Zx49dj - Doftanet, Prahova.

Incercarile unui fotograf amator. Er0d9s - Un strut, de la Manastirea Pasarea.

Incercarile unui fotograf amator. A4y7w4 - Am vrut sa fotografiez cleiul de pe trunchi. Iata si a doua poza:
Incercarile unui fotograf amator. 35a2iph

Incercarile unui fotograf amator. 1iegzk - Cetatea Rasnov.

Si din pacate, se pare ca am cam ajuns la "fundul sacului", cum se spune, cu pozele de pe pc-ul meu. Sad
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mier Sept 03, 2014 2:22 pm
Uff... în același timp, îmi pare rău pentru cele prin care treci, dar și că te apreciez, pentru cum găsești energia interioară pentru a trece peste asta și a te dedica fotografiei!

Și, cum bine punctai, suntem aici ca să ne oprim pe rând asupra fiecăreia din imaginile tale:

Presupun că, în prima imagine ceea ce ai dorit să redai era relieful deluros al Prahovei. E bine cum ai reușit să redai succesiunea de culmi, precum și faptul că ai păstrat orizontul drept - ușoara înclinație a dealurilor e determinată de structura reliefului și nu de înclinarea cadrului fotografic. Pe de altă parte, ai fi putut să nu plasezi linia orizontului atât de aproape de jumătatea cadrului: pentru cineva care nu vede titlul imaginii, ar putea părea că nu te-ai hotărât exact dacă dorești să fotografiezi relieful, sau cerul înnorat. Desigur, poți oricând face un crop și renunța la o porțiune de cer, pentru a echilibra compoziția.

Observ că struțul se afla după un gard de sârmă, cu ochiuri destul de mari. Mai ales dacă folosești un aparat compact, ai putea încerca să strecori cel puțin obiectivul său printre ochiurile plasei, pentru o imagine care să înfățișeze struțul neobturat de alte elemente. Mă rog, acest sfat trebuie citit sub rezerva observării atente a comportamentului păsării înainte de a o fotografia: deși în general struții sunt timizi - de unde și clasica imagine a struțului care își ascunde capul în nisip când apare orice pericol - e posibil și să aibă unele porniri mai agresive, caz în care e preferabil să păstrezi o distanță sigură, în spatele plasei.

Cleiul de pe trunchiurile de copaci e un subiect realmente fascinant, mai ales în cazul în care poți observa și unele insectuțe prinse de curgerea acestuia (așa se formează, în fond, chihlimbarul). Atâta doar că, atunci când observăm noi lumea, ne folosim de lumina existentă, pe când la fotografiere, blitz-ul aparatului poate să denatureze complet scena, ca urmare a luminii sale directe, ce izbește frontal subiectul.

Și, mai ales în cazul unor subiecte ca acesta, unde contează foarte mult din ce direcție sunt iluminate, e mai bine să te bazezi pe soare și, în cazul în care timpul de expunere e prea lung (mai lung de 1/30 sec., de exemplu), poți monta aparatul pe un trepied sau pe o suprafață fixă, pentru a evita apariția neclarității de mișcare. (De regulă, și aparatele compacte afișează timpul de expunere pe care îl măsoară, în partea inferioară a ecranului lor).

Îmi place cum ai folosit crengile pentru a crea un efect de înrămare naturală a imaginii înfățișând cetatea Râșnovului: astfel, cetatea nu mai e plasată stingher în cadru, ci beneficiază de un element de susținere, care completează scena, evitând ca privirea să se piardă către extremitățile cadrului, ca urmare a unei suprafețe vide prea mari.

Mă întreb totuși de unde provine pata portocalie din partea dreaptă a imaginii: fie e un defect al aparatului sau de prelucrare a filmului, ceea ce nu prea cred, dat fiind că toate celelalte imagini au ieșit OK, fie că ai stat prea aproape de un stâlp cu un coș de gunoi portocaliu pe care nu ai reușit să-l observi la momentul declanșării (ceea ce, dată fiind îngustarea câmpului tău vizual, ar fi ceva perfect scuzabil). Însă și în acest caz, soluția rămâne crop-ul: dacă decupezi imaginea încât să elimini pata portocalie - sau, eventual, păstrezi foarte puțin din ea, încât să nu ciuntești curbura zidului, imaginea finală va arăta chiar bine.

Iar întrucât pomeneai că ai ajuns la fundul sacului cu poze, eu ți-aș recomanda ca acest lucru să nu fie decât o stare temporară de lucururi, până ce ai ocazia să faci mai multe cadre: vei constata că pofta de poze vine declanșând Wink.
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Lun Sept 08, 2014 6:34 am
Impropriu zis "am ajuns la fundul sacului"! Mai am fotografii, dar multe sunt cu oameni in ele. Ma gandesc ca poate mai colinda si altcineva inernetul si da peste forumul acesta si vede fotografiile si-si zice: "Ia-uite si p'asta! A pus o poza cu mine aici!"

N-as vrea sa trec prin asa ceva! Desigur, pe proprietarul pozelor il priveste personal ce face cu pozele sale, dar... Mai bine las puncte de suspensie!

In ceea ce priveste fotografiile, am unele cu interioare de biserici sau picturarealizata in pridvorul unei biserici... Nu cred ca ar interesa pe cineva astfel de poze!

In ceea ce priveste pata aceea portocalie, la inceput, developam pozele si le puneam pe hartie la FotoProgresul de la mine, din Ploiesti, apoi le-am developat la BelAmi. Multe filme developate la primul studio au pete portocalii. Cei de la BelAmi erau mai atenti!

Incercarile unui fotograf amator. E658g1 - O planta de la mine din curte, care face flori albe. Habar n-am cum se numeste "specia".

Incercarile unui fotograf amator. 23hlggg - O planta din gradina. Mama-i zice "coronita".

Incercarile unui fotograf amator. 25p66c6 - Poteca ce urca spre schitul paltinis. Pelerinaj 2013, catre Prislop.

Incercarile unui fotograf amator. 2ztj6s4 - O specie de planta inalta, nu puteam s-o incadrez toata in aparat, existenta in curtea manastirii Prislop.

Incercarile unui fotograf amator. 6i9pb9 - O cadere de apa. Cred ca am fotografiat-o cand m-am plimbat pe o poteca. Ma aflam la Gura Diham, Prahova. Aici mi-a spart mama aparatul de foto Sony.

Incercarile unui fotograf amator. 16i7czn - printre Cheile Gradistei.

Incercarile unui fotograf amator. 2q88zyr - Sigur e intre Cheile Geadistei, dar habar n-am care a fost intentia mea fotografica!

lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mier Sept 10, 2014 2:12 am
În ce privește fotografia de portret, vei vedea că, după ce vei deprinde mai multă experiență, încât să faci portrete cu adevărat reușite, artistice, nu doar poze care să înfățișeze descripriv oamenii respectivi, iar aceștia vor fi încântați de modul în care le-ai surprins un aspect al frumuseții lor, la care poate nici nu se gândiseră, chiar ei își vor dori să facă parte din portofoliul tău. Până atunci, ceea ce trebuie e să deprinzi puțină tehnică și să te antrenezi, chiar fără să publici pozele.

În ce privește florile albe din cadrele tale, sfaturile mele ar viza în principal excluderea unor elemente care îți pot sustrage atenția din cadrul fotografic: dacă decupezi prima imagine încât să nu apară colțul găleții din stânga-jos, vei vedea că atenția se poate concentra mai bine asupra florilor; la fel, celei de-a doua imagine ar arăta mai bine fără gradul maro-roșcat. Dacă nu mai poți reface cadrul, poți încerca să editezi imaginea, încât să desaturezi zona de gard, aducând-o înspre alb-negru.

Altfel, e foarte bine că ai o sensibilitate - pare-se - formată pentru a surprinde frumusețea unor colțuri de natură, dacă ți-o vei cizela în timp, vei ajunge la a face fotografii excelente, sunt sigur. Voi reveni cu comentarii despre celelalte imagini, cât de curând Smile.
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Joi Sept 11, 2014 12:57 am
Nu-ti pot spune in suficient de multe cuvinte cat iti sunt de recunoscatoare pentru comentariile tale. Le citesc cu placere si invatmulte lucruri!

Iarta calitatea proasta a unor poze, dar e ori de la aparatul foto care a fost cam "prost" ori de la developarea cam neglijenta uneori. Am mai gasit poze demne - sa zic asa - de expus prin sacul ala al meu! Very Happy

Incercarile unui fotograf amator. 30argih - Un buchet de coltunasi, facut de mama mea intr-o primavara.

Incercarile unui fotograf amator. Fnd5xz - O grota, printre stancile de la Dambovicioara.

Incercarile unui fotograf amator. 1448v4l - Am vrut sa surprind chiar acel perete muntos insorit. Eram chiar la poalele Cetatuii Negru Voda.

Incercarile unui fotograf amator. 2dlokz9 - Forme de relief. Dambovicioara. Ne-a urcat tata cu masina pe un drum, pana la capatul asfaltului.

Incercarile unui fotograf amator. 15ow2tj - Fotografie experiment: norii de pe cer.


lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Lun Sept 22, 2014 9:55 am
Mă bucură aprecierile tale, îmi pare tare bine că pot fi de folos și în același timp îmi cer scuze dacă din cauza progragmului încărcat am ajuns mai greu să răspund la articole...

Să ajungem acum la pozele tale:
E drăguță ideea alăturării icoanei lângă florile delicate, îți transmite o senzație de liniște, parcă le poți simți mirosul și te afunzi într-o stare de calm. Ce ți-aș recomanda în primul rând ar fi să reduci cantitatea de lumină: în cazul în care ai fotografiat la blitz, poți încerca să ții în dreptul lui unul din straturile străvezii ale unui șervețel și vei constata o îmbunătățire semnificiativă a aspectului imaginii, subiectul nefiind izbit de lumina (destul de dură) a blitz-ului.

În fotografia profesională se folosesc panouri de difuzie dedicate, însă pentru aparatele compacte poți improviza tu așa ceva, filtrând lumina blitz-ului prin stratul de șervețel. Ideal ar fi, dacă vei putea improviza cumva, să îl plasezi la 3-4 cm de blitz, încât să-i difuzezi lumina de pe o suprafață mai mare. (Dacă stau să mă gândesc, mi-ai dat o idee chiar bună, voi încerca să improvizez așa ceva și voi reveni cu rezultatele experimentului).

Și în cazul grotei, tot iluminarea ar fi elementul care ar putea face diferența: un truc al speologilor, când doresc să fotografieze scene în care e pur și simplu prea întuneric, e să trimită pe cineva cu o lanternă înăuntru, care să se poziționeze dintr-un unghi din care să nu poată fi văzut omul, însă lumina lanternei să ajungă la gura peșterii. Astfel, ai putea obține detalii vizibile atât în exterior - cum e cazul în imaginea ta, cât și în interiorul peșterii, completând scena.

În ce privește peretele muntos, e excelent faptul că ai reuști să-l surprinzi într-o zi însorită. Aici doar ce aș comenta ar fi faptul că, ideal e să nu te bazezi doar pe noroc, ci să faci o vizită zonei dorite și când nu ai aparatul la tine, la ore diferite din zi, să vezi din ce unghiuri cade lumina. Despre Ansel Adams, considerat unul din cei mai buni fotografi de peisaj din toate timpurile, se spune că vizita și a studiat cu temeinicie aceleași locuri ani la rândul, până să realizeze cadrele care l-au consacrat pentru posteritate.

În ce privește fotografierea din mașină... ideal este să folosești mașina doar ca să te ducă la locul dorit. Unde e un peisaj frumos, faceți o pauză fie și de câteva minute, vă mai mișcați în jurul mașinii și faci pozele dorite (am senzația că poza e ușor neclară, probabil pentru că erai în mișcare și/sau ai fotografiat prin geam). Cu atât mai mult merită să te dai jos din mașină, cu cât peisajul e mai frumos (și, din câte văd, ai vizitat locuri frumoase).

Îmi place cum ai expus norii; în astfel de cazuri, totul e să te hotărăști dacă fotografiezi doar norii (caz în care poți decupa, cu un crop într-un program de editare, colțurile de clădiri care îți intră în cadru), sau să fotografiezi siluetele orașului, având un fundal din nori amenințători în spate.

La mai mare! Smile
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mier Sept 24, 2014 12:19 am
Am ramas Shocked cand ca ai spus ca o fotografie pare facuta prin geamul masinii. Nicio fotografie de-a mea nu e facuta din masina, mai ales cand e in plin mers! Nu pot face fotografii cand ma balagane masina!

Se pare, ca in mod inconstient - pe atunci nu "detineam" sfaturi de la profesionisti - am facut si eu un experiment cu un perete muntos:

Mai la varf
Incercarile unui fotograf amator. Qpqc8n

Mai pe mijloc:
Incercarile unui fotograf amator. Sq5et4

Si putin mai jos, unde se vede si soseaua:
Incercarile unui fotograf amator. 21msyo0

Alte experimente: peisaje, pietre si altele:

1. Incercarile unui fotograf amator. 24b9mvr

2. Incercarile unui fotograf amator. 2hz7dvl

3. Incercarile unui fotograf amator. 2drfn00

4. Incercarile unui fotograf amator. Anyfz4
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Joi Sept 25, 2014 2:17 pm
Îmi cer scuze dacă am apreciat greșit situația cu privire la fotografia din Dâmbovicioara, am fost indus în eroare de faptul că imaginea e oarecum difuză. Probabil însă că acest aspect se datorează aparatului: în cazul aparatelor compacte, la capătul superior al zoom-ului, e posibil ca focalizarea să se realizeze mai dificil, sau chiar să nu se realizeze pe subiect, ci mai în fața acestuia. În această situație, atât subiectul, cât și fundalul, vor fi redate (mai mult sau mai puțin) neclar.

Pe de altă parte, celelalte imagini ale tale, din cea mai recentă serie, sunt semnificativ mai clare, detaliile stâncilor, pietrelor și ramurile copacilor fiind foarte bine definite, în toate imaginile, cu excepția primeia (dar care, chiar astfel, e net mai clară decât cea din Dâmbovicioara, din seria precedentă).

Nu neg că, cu cât ajungi să studiezi mai multe imagini bune, cu atât îți vei dori un scharf mai pronunțat al detaliilor. O scurtă precizare: deși la noi, în ultima vreme, se folosește termenul împrumutat din engleză, sharp, germanii, unii din cei mai buni opticieni ai lumii, au fost primii care au definit această noțiune.

Practic, o imagine (sau o porțiune a imaginii) e scharf atunci când detaliile sunt redate clar, muchiile sunt "ascuțite", bine definite, cu o separație puternică față de restul cadrului, fără o zonă de neclaritate difuză între acestea (difuzie cunoscută, atât în germană, cât și în engleză, ca soft).

Dacă în majoritatea situațiilor ne dorim ca fotografia noastră să fie scharf pe întreg cuprinsul ei - ca în fotografia de peisaj sau de arhitectură - pot exista și cazuri în care ne dorim ca doar o porțiune să fie scharf, iar restul, cât mai soft. Cel mai evident exemplu e în fotografia de portret, unde ne dorim ca fața subiectului nostru să fie redată cât mai clar, iar restul să se piardă în neclaritate, dându-ne senzația unui fundal pastelat. Mai exact, în cazul portretelor, cu cât fundalul e mai difuz, cu atât ne vom putea concentra atenția mai bine asupra modelului nostru (ale cărui trăsături, în special ochii, vor trebui redate cât mai clar).

O altă posibilă sursă de neclaritate a fotografiilor o poate constitui tremurul aparatului, în special la fotografierea din autovehicule în mișcare sau când folosim timpi prea lungi de expunere, fără să instalăm aparatul pe un trepied. totuși e vorba de un alt fel de neclaritate decât cea pricinuită de imprecizia focalizării, fiind destul de ușor de distins diferitele tipuri de neclarități de îndată ce te-ai lovit de ele. Le vei recunoaște cel mai bine prin comparație, distingând între câte o imagine clară și una difuză.

În linii mari, asta e partea teoretică, sper că înțelegi acum de ce insistam într-atât pentru imagini cât mai clare Smile.
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Vin Sept 26, 2014 12:27 am
Te asigur ca citesc fiecare explicatie pe care mi-o oferi, desi uneori par mai "tuta" in a intelege clar ce si cum. Sunt cam doua linii paralele cu expertiza fotografica, asa ca multe explicatii par complicate pentru intelegerea mea.

Iti multumesc foarte mult pentru fiecare explicatie oferita! Cand cauti prin laptop, mai gasesti cate ceva!

Un candelabru intr-o biserica:
Incercarile unui fotograf amator. 2z4zkzt

Alt candelabru, alta biserica:
Incercarile unui fotograf amator. T043vc

Cum se impodobesc icoanele cu flori in biserica unde m-am botezat eu si unde ma duc cat de des pot:
Incercarile unui fotograf amator. 28tx5yv

O gaura intr-un zid...
Incercarile unui fotograf amator. 2yxk5eo

Cetatea Rasnov, cred.
Incercarile unui fotograf amator. 2mocdoi

Acum, nu te supara pe mine ca ti-am pus poze din interiorul unor biserici, dar poze exterioare, cu peisaje nu prea mai am. Le-am cam epuizat pe toate. Sad
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Lun Sept 29, 2014 8:46 am
De ce să mă supăr? Fotografia de arhitectură e un subiect absolut fascinant, iar interioarele bisericilor oferă oportunități fotografice splendide: te poți axa pe surprinderea picturilor murale, încercând să pui în valoare icoanele prezente acolo, fiecare cu povestea ei.

Sau poți treci dincolo de simpla reproducere a unor scene, plasând icoanele și obiectele de cult în contextul spațiului în care se află, căutând geometrii, forme și linii care să-ți plimbe privirea prin cadru.

Observ că în special a doua fotografie din seria pe care ai pus-o are o compoziție îngrijit gândită: arcele care pornesc din colțurile cadrului constituie elemente care să te facă să le parcurgi cu privirea, zăbovind astfel mai mult asupra geometriei spațiului interior al bisericii.

În astfel de cazuri, ce merită este să studiezi cât mai minuțios poziția din care faci fotografia, făcând câțiva pași stânga-dreapta, până ce vei constata că toate elementele din cadru ți se aliniază în mod optim, pentru a avea o compoziție cât mai simetrică.

Dacă în fotografia de peisaj este bine să nu plasezi subiectul principal centrat, pentru a nu rezulta un cadru banal, care te face să treci prea repede peste el, în fotografia de arhitectură de multe ori e bine tocmai să încerci să evidențiezi simetria spațiului fotografiat.

Desigur, nu e un lucru neapărat ușor, aceasta și din cauza distorsiunilor geometrice provocate de obiectivul aparatului la unghiurile cele mai largi (vei observa ce zic dacă studiezi crucea din stânga, din prima ta fotografie, care e ușor înclinată spre dreapta, iar unghiurile ei nu par drepte, ci ușor ascuțite). Însă dacă te concentrezi să surprinzi esențialul unui spațiu și să elimini elementele care l-ar încărca excesiv, vei observa că fotografiile tale se vor îmbunătăți considerabil.

Constat că ai potențialul pentru astfel de cadre, trebuie doar să ți-l rafinezi, experimentând.

În ce privește fotografiile de la Râșnov, apreciez că nu ai pus spărtura din zid în centrul cadrului, cum probabil ar fi fost tentați să o facă majoritatea turiștilor. Ideal ar fi fost să nu tai colțul secțiunii cu spărtura din ultima imagine, însă altfel tot ce ți-ar mai fi lipsit pentru niște vederi ilustrate ar fi fost o vreme mai însorită (deși, nici în astfel de cazuri nu e totul pierdut: poți experimenta conversia în alb-negru a imaginii și să-i amplifici puțin contrastul, astfel scapi de problema cerului tern).
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Mar Sept 30, 2014 3:29 am
Ceea ce pot sa-ti spun e ca atunci cand primesc o apreciere, fie ea cat de mica sau banala, ma simt asemenea unui copil mic caruia-i stralucesc ochii de bucurie cand primeste o acadea, spre exemplu. Nu am suficient de multe cuvinte pentru a-ti multumi asa cum se cuvine!

Zidul exterior al Bisericii Negre, Brasov
Incercarile unui fotograf amator. 2d7sy0z

Piata. Brasov
Incercarile unui fotograf amator. 2ec3yaa

Realizate de mama, cu celularul ei:
- Icoana Maicii Domnului, impodobita cu flori
Incercarile unui fotograf amator. 164a3c

- Bradul meu din curte, plin de zapada.
Incercarile unui fotograf amator. 2yjvmrs
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Joi Oct 02, 2014 2:10 pm
Consider că am toate motivele să te încurajez, e un instrument excelent pentru a-ți asigura progresul pe calea spre fotografii mai bune. Potențialul îl ai, cu cât ne vom ocupa mai mult de el cu atât vei evolua mai bine Smile.

Dacă ar fi să fiu un pic dur acum, momentan nu te aștepta să câștigi medalii la concursurile foto... dar presupun că pe termen scurt nici nu te gândești atât de departe. Într-un an, poate ceva mai mult, în care ai studia și exersa regulile de compoziție, ai avea toate șansele. Nimeni nu s-a născut învățat, iar de multe ori ceea ce face diferența dintre o poză comună și una publicabilă într-o expoziție ar fi mai degrabă aplicarea unor criterii de compoziție decât cine știe ce magie a unui talent fabulos.

De exemplu, așa cum ai prezentat zidul Bisericii Negre, scena mă face să vreau să văd mai mult: fie să te îndepărtezi cu câteva zeci de metri, să obții un cadru mai larg, fie să te apropii mai mult și să evidențiezi un singur detaliu al arhitecturii acestui monument istoric. Sau, din poziția în care te afli, ai fi putut jongla cu înclinarea aparatului, încât să obții o compoziție în care să pui mai bine în valoare liniile de pe laterala bisericii.

Mult mai reușit e însă al doilea cadru de la Brașov, cel care pune în valoare Piața Sfatului. Culorile ușor spălăcite și vignetarea (întunecarea colțurilor) conferă imaginii o atmosferă vintage splendidă, ce te transpune parcă cu câteva zeci bune de ani în trecut. Tot ce ar mai trebui ar fi să eviți plasarea subiectului principal (a Bisericii Negre, în cazul nostru) fix în centrul cadrului... dar sunt sigur că în alte ocazii vei ști deja acest sfat care probabil ajunge repetat obsesiv în toate cursurile foto.

Se pot face și cu telefonul suficiente poze reușite. A reușit mama ta un cadru bunicel; aici, ca sfat aș repeta într-o oarecum altă formă ce pomeneam la fotografierea arcelor din biserici: cu cât vei fi mai atentă la geometria din fața ta, cu atât vei obține cadre mai reușite. În cazul fotografiei prezentate de tine aici, o îndreptare a suprafeței pe care e rezemată icoana ar îmbunătăți semnificativ cadrul. (Într-un program de editare, perspectiva se poate corecta mai ușor decât ai putea crede, iar rezultatele sunt vizibile imediat).

În privința copacului înzăpezit, și aici e o chestiune de editare: ai putea reda destul de ușor albul zăpezii, fotografiind cu balansul de alb corect reglat, încât să considere zăpada ca etalonul de alb al scenei. Vei înțelege mai bine noțiunea citind secțiunea dedicată din cursul foto .

Ce îți pot spune e că mă bucur tare să te văd perseverând, nu pot decât să îți urez la cât mai multe ocazii fotografice cu lumină bună! (Vei auzi salutul acesta adeseori între fotografi Smile ).
Aveqetura
Aveqetura
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 15
Join date : 06/07/2014

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

la data de Dum Oct 05, 2014 12:30 am
Dragul meu, iti marturisesc cu toata sinceritatea posibila, ca nici prin cap nu mi-a trecut vreodata sa-mi deschid vreo expozitie fotografica sau sa ma fac fotograf profesionist!

Fac poze pentru mine, de placere, dar nu ma gandesc nici macar o clipa sa tranform totul in "meserie". Sper ca nu te-am ofensat cu ceva cu aceasta marturie a mea!

Din ciclul: cu celularul mamei.

Brad inzapezit:
Incercarile unui fotograf amator. Dwrx9d

Buchet de flori
Incercarile unui fotograf amator. Wwc48j

Un peisaj:
Incercarile unui fotograf amator. 20kadl1

Cruce de flori din biserica:
Incercarile unui fotograf amator. 14io1lx

Floarea de cactus:
Incercarile unui fotograf amator. 2r47akn

Alt buchet de flori (are o obsesie cu buchetele astea de flori)
Incercarile unui fotograf amator. Ac8t20

De-ale mele. Pictura realizata in pridvorul bisericii din cartierul meu, luata din unghiuri care mai de care mai "traznite":

Incercarile unui fotograf amator. 9a3kec

Incercarile unui fotograf amator. 4h5vk7

Incercarile unui fotograf amator. 13yhxs8
Continut sponsorizat

Incercarile unui fotograf amator. Empty Re: Incercarile unui fotograf amator.

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum