Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Stolen Camera Finder - un site pentru prevenirea furtului aparatelor și al fotografiilor Empty Stolen Camera Finder - un site pentru prevenirea furtului aparatelor și al fotografiilor

Lun Mai 05, 2014 2:42 am
Furtul aparatelor de fotografiat poate fi o problemă nu doar în mahalalele rău famate, ci și în zonele cele mai turistice ale marilor orașe, unde hoții se pot amesteca în mulțime, pentru a profita de un moment de neatenție al vizitatorului, pentru a-l deposeda de cel puțin unul din obiectele cele mai valoroase - aparatul foto fiind o țintă predilectă, mai ales cum e purtat mult timp la vedere.

Întrucât e vorba de un bun mobil destul de comun, va fi dificil a-l regăsi, dacă nu cumva e pus la vânzare într-o consignație sau la un târg cu aflux mare de vizitatori, sau dacă hoțul nu îl expune pe un site web, unde să treacă și seria acestuia - lucru pe care probabil că nu l-ar face conștient, pentru a nu se expune riscului de a fi prins.

Se poate însă să o facă în mod inconștient, încărcând online fotografii din care nu a eliminat tag-urile EXIF: s-a descoperit de curând că numeroase modele de aparat își stochează seria de fabricație în EXIF-ul fotografiilor, fiind posibil a determina că o imagine dată a fost realizată cu un anume aparat de fotografiat. Din gama Nikon, de exemplu, toate DSLR-urile de la D100 încoace, precum și toate aparatele mirrorless (inclusiv modelul cu obiectiv nedetașabil cu focală fixă, Coolpix A), își stochează seria, iar de la Canon, pe lângă DSLR-uri și mirrorless-uri, și compactele de clasă profesională, din seria G.

Un programator englez, Matt Burns, s-a gândit că acest lucru ar putea fi folosit cu succes pentru a da de urma aparatului nostru dispărut și a creat site-ul Stolen Camera Finder (stolencamerafinder.com). Încărcând o fotografie pe acest site, vom afla seria acesteia și vom putea vedea dacă au mai fost încărcate online fotografii făcute cu aparatul nostru.

Am decis să pun Stolen Camera Finder la încercare și să-mi încarc o fotografie, seria D90-ului meu fiind identificată corect. După toate aparențele, site-ul e încă la început, el neavând încă o bază de date consistentă cu tag-uri EXIF, astfel că nu mi-a fost găsită nicio fotografie online... însă ideea din spatele său e excelentă și nu ne rămâne decât să-i urăm succes, pentru o evoluție cât mai rapidă.

Mă și gândesc la alte două posibile aplicații ale verificării seriei aparatului:

  • Dacă dorim să cumpărăm un aparat second-hand, de pe un site de anunțuri, vom putea verifica dacă fotografiile-mostre trimise de vănzător au fost făcute într-adevăr cu acel aparat.
  • După ce se va dezvolta sistemul de căutare a imaginilor, l-am putea folosi ca protecție la copiere a propriilor fotografii: ar fi excelent să ne putem găsi imaginile preluate pe alte site-uri fără acordul nostru, în mod asemănător cu cel în care Copyscape-ul detectează textul plagiat.


În consecință, Stolen Camera Finder e un serviciu ce se poate dovedi extrem de util, chiar dacă nu ajungem în deloc plăcuta situație în care să ne fie furat aparatul (mușc limba Razz).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum