Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Despre zoom-ul optic și extremele sale, cu Canon SX20 Empty Despre zoom-ul optic și extremele sale, cu Canon SX20

Joi Apr 24, 2014 3:41 pm
Puțină teorie despre zoom
În ofertele de aparate compacte, abundă expresii de tipul "...x zoom", x luând valori de la 3-5, pentru aparatele ultracompacte, până la 16, 24 sau chiar 50x, pentru modelele mai avansate, tip bridge. Zoom-ul nu reprezintă altceva decât raportul dintre focala cea mai lungă și cea mai scurtă a obiectivului, acesta arătând, spus cât mai simplu, de câte ori mărește obiectivul nostru, față de focala cea mai scurtă.

Valorile exprimate de producători sunt de regulă rotunjite spre cel mai apropiat număr întreg astfel că, spre exemplu, un obiectiv 18-55 mm va avea un zoom de 3x, iar un 18-200 mm, de 11x. De remarcat că, urmare a utilizării unor senzori cu suprafețe mai mari, întreg ansamblul optic crește în dimensiuni, fiind imposibilă (sau, cel puțin, nepractică) construirea unor obiective cu rapoarte de zoom exagerate (o focală de 18-300 mm, sau cca. 16x, fiind un maxim întâlnit în practică. De multe ori, producătorii preferă să optimizeze performanțele obiectivelor lor pentru o plajă focală mai redusă, sacrificând factorul de mărire pentru o calitate mai bună a imaginii, pentru plaja focală acoperită).

În cazul aparatelor compacte, lucrurile se schimbă: senzorii cu suprafețe mai reduse permit reducerea proporțională a dimensiunilor obiectivelor. De asemenea, câmpul de profunzime mai extins, specific senzorilor de dimensiuni mai mici, permite toleranțe mai mari la construirea ansamblurilor optice, astfel că plaja focală acoperită poate fi extinsă, fără temeri prea mari privind pierderile de calitate (deși, evident, aceasta va fi mai slabă comparativ cu imaginea obținută cu un DSLR, ea este mulțumitoare pentru majoritatea amatorilor).

Un scurt experiment practic
Ajungem acum la un experiment pe care l-am făcut în consignația clujeană Digital Pro Foto, cu aparatul bridge Canon SX20. Concret, am testat efectul practic al împingerii zoom-ului optic al aparatului la extreme, făcând (ab)uz de toți cei 20 "icși" oferiți de SX20. Am remarcat în mod plăcut viteza absolut mulțumitoare cu care aparatul trece de la cei 28 mm, de la capătul grandangular, la cei 720 mm, de la capătul tele.

Claritatea imaginii e, de asemenea, mulțumitoare, pe întreaga plajă focală... nu am mai întâlnit supărătoarea problemă de pe "săpuniera" mea, Canon A1100is, care înregistra pierderi severe ale clarității imaginii odată cu acționarea zoom-ului, astfel că, de la un factor teoretic de 4x, cca. 1,5-2x era maximul utilizabil în practică. Pe SX20, lucrurile stau mult mai bine, imaginea fiind clară chiar la focala maximă, de 720 mm (echivalentul full-frame; 100 mm, pe senzorul de 1/2,3" al aparatului).

Despre zoom-ul optic și extremele sale, cu Canon SX20 14020560873_168b824fbc_z

Puteți vedea, în imaginile de mai sus, puterea zoom-ului 20x în acțiune: dacă în prima scenă, capturată la 28 mm, a trebuit să încercuiesc cu roșu zona unde se află porumbelul, pentru a-l putea distinge, la 720 mm lucrurile stau mult mai bine, el fiind vizibil clar, scoțând capul înspre abis de pe cornișa pe care a poposit.

În ceea ce privește calitatea imaginii, ea e inevitabil ușor difuză, soft, însă într-o proporție mai mică decât m-aș fi așteptat... pierderile de calitate sunt mai degrabă determinate de granulație decât de eventualele contraperformanțe ale opticii aparatului. Oarecum surprinzător însă, constat unele aberații cromatice, tip fringing, la zonele de contrast puternic din scena fotografiată la 28 mm.

Per total, optica SX20-ului s-a descurcat mai mult decât onorabil pentru un aparat compact. Nu a fost gândit ca un aparat destinat realizării unor fotografii de calitate comercială, însă pentru amatorul care nu dorește să investească în mai multe obiective (și să piardă timpul schimbându-le), sau ca aparat mai practic, de călătorie, un bridge megazoom se poate dovedi interesant.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum