Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Legislația privind fotografierea în România. Ce trebuie să știți Empty Legislația privind fotografierea în România. Ce trebuie să știți

Joi Mar 21, 2013 7:27 am
Odată cu scăderea prețului la DSLR-uri (sau, mai exact, cu apariția modelelor entry-level), tot mai mulți pasionați au ajuns să le utilizeze ca aparate de vacanță - lucru cât se poate de normal, doar un aparat cu un senzor mare și optică pe măsură putând produce imagini de calitate comparabilă cu a vederilor disponibile în standurile de suveniruri.

De aici însă, a apărut o problemă: publicul mai puțin educat are tendința de a privi pe oricine apare în preajma sa cu un DSLR ca fiind un reporter în căutarea senzaționalului - și să-l hărțuiască. De asemenea, numeroși proprietari ai unor spații private, dar cu acces public (mall-uri, restaurante, săli de spectacol) tind să abuzeze de prerogativele conferite de lege - care deși le dă dreptul să interzică fotografierea pe proprietatea lor, NU le permite să agreseze fotograful, să-l rețină sau să-i distrugă aparatura.

Ca licențiat în drept, am susținut o prezentare pe această temă, în cadrul Seminariilor Art-Image (25 ianuarie 2013), ale cărei slide-uri le puteți consulta pe http://fotografiecluj.blogspot.com/2013/01/update-slide-urile-seminarului.html.

Să punctăm pe scurt ideile centrale, ce țin de drepturile și obligațiile fotografului în spațiul public, conform legislației din România:

  • Pentru fotografiere, este necesar acordul persoanei fotografiate doar dacă imaginea înfățișează un portret al acesteia, nu și dacă aceasta reprezintă doar un detaliu al unei scene de ansamblu. Totuși, este interzisă fotografierea persoanelor în ipostaze stânjenitoare, sau aflate sub tratament medical.
  • Se prezumă că, personalitățile care iau cuvântul, participând activ la evenimente publice, și-au dat acordul pentru a fi fotografiate. Desigur, este necesar ca imaginile să fie folosite doar în scopuri editoriale, legate de evenimentul respectiv.
  • Este permisă fotografierea tuturor clădirilor din spațiul public, cu excepția obiectivelor militare și strategice reglementate ca atare de Oficiul Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat. În cazul acestora din urmă, imaginile pot fi realizate doar cu autorizație prealabilă și sub supravegherea unui reprezentant MAPN.
  • Este interzisă însă fotografierea unei persoane în locuința sa, sau publicarea imaginilor înfățțișând interiorul unei proprietăți fără acordul proprietarului.
  • Proprietarul poate însă doar să vă ceară să-i părăsiși proprietatea, neavând voie să vă rețină sau agreseze. În cazul în care o face, el comite, după caz, infracțiunea de loviri sau alte violențe, sau de distrugere (dacă violența e îndreptat împotriva aparatului). Totuși, dacă nu îi părăsiți imediat proprietatea, voi deveniți infractorii - comițând ceea ce în termeni legali e cunoscută ca violare de domiciliu. Și, desigur, nu puteți publica pozele fără acordul lui, fiind realizate în interiorul proprietății sale.
.

Acesta este, exprimat într-o formă condensată, cadrul legal conținut de Codul Civil, Legea drepturilor de autor nr. 8/1996 și Hotărârea de Guvern privind ORNISS nr. 718/2002. Pentru detalii suplimentare, consultați slide-urile pomenite anterior, sau textul complet al prezentării: http://fotografiecluj.blogspot.com/2012/07/dreptul-si-fotografia-aspecte-juridice.html
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum