In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Delicatețea florilor de cireș. Experimente macro de primăvară cu obiectivul de 60 mm Empty Delicatețea florilor de cireș. Experimente macro de primăvară cu obiectivul de 60 mm

la data de Mier Apr 16, 2014 2:16 pm
Mai ales că a venit primăvara, ne-am dori să fotografiem pitorescul renașterii naturii, florile fiind unul din subiectele predilecte ale sezonului. Pe de altă parte, a face simple instantanee ale câte unui colț de grădină e de multe ori ceva banal, care nu excelează sub nicio formă în ceea ce privește calitatea artistică.

E mai bine așadar să ne concentrăm pe unele detalii ale florilor, astfel încât să prezentăm publicului nostru ceva dacă nu inedit, cel puțin ceva ce nu e atât de la îndemână de fotografiat fără accesoriile macro adecvate. Totul e, desigur, să nu riscăm ca imaginile noastre să capete aspectul unor ilustrații dintr-un manual de botanică... aceasta va fi, în fond, partea cea mai delicată, altfel nu e tocmai dificil a ajunge la raportul de mărire dorit.

Am folosit obiectivul macro Nikon 60 mm f/2,8 AF-D , pentru a fotografia niște superbe flori de cireș, pe care le puteți vedea în cele ce urmează:

Delicatețea florilor de cireș. Experimente macro de primăvară cu obiectivul de 60 mm 13903126933_96cdf61a7f_z

Delicatețea florilor de cireș. Experimente macro de primăvară cu obiectivul de 60 mm 13903486354_65932cb72a_z

Delicatețea florilor de cireș. Experimente macro de primăvară cu obiectivul de 60 mm 13903485604_a0083e19fe_z

De remarcat că, în afara corecțiilor specifice procesării RAW-urilor și a unui Sharpen moderat, nu am intervenit asupra imaginilor. Nu am aplicat niciun crop, astfel că aceasta este mărimea reală la care am capturat imaginea florilor de cireș pe senzor. Raportul de mărire este ușor subunitar, însă nici nu ar fi avut sens să montez tuburile macro, întrucât aș fi ciuntit din marginile florilor, ceea ce nu ar fi fost prea de dorit.

Am folosit exclusiv lumina naturală, într-o după-amiază însorită. Pentru a evita ca umbrele pistilurilor să fie proiectate pe petalele florilor, dând un rezultat inestetic, am încercat să stau eu însumi pe post de umbrar,  astfel ca lumina care ajungea pe suprafața florilor să fie una cât mai difuză. Dorind să maximizez adâncimea câmpului de profunzime, am închis diafragma până la f/16, astfel că a fost nevoie de o expunere de 4 secunde pentru ca senzorul să acumuleze suficientă lumină pentru o expunere echilibrată.

După cum puteți observa, am ajuns în acest mod la un nivel remarcabil de redare a detaliilor; personal, consider obiectivul de 60 mm f/2,8 AF-D ca fiind cea mai potrivită alegere, chiar în detrimentul mai noului Nikon 60 mm f/2,8 AF-S G ED . Nu doar că vom economisi câteva sute de lei, dar putem folosi obiectivul nostru cu succes și pe un tub macro, obținând astfel un raport de mărime chiar supraunitar, după cum ați putut citi în articolul dedicat tuburilor de extensie .

(Pe de altă parte, dacă estimăm că nu vom folosi tuburi macro și vom focaliza mai rar în modul manual, vom aprecia viteza sporită a versiunii AF-S a obiectivului, ca și faptul că focalizarea se realizează exclusiv intern. Versiunea AF-D suferă de un dezavantaj la acest capitol, lungimea obiectivului crescând cu câțiva centimetri buni la distanța minimă de focalizare, ceea ce ne poate face uneori să atingem subiectul de fotografiat cu marginile obiectivului).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum