In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Fotografie de produs cu un singur blitz. Experimente în întuneric Empty Fotografie de produs cu un singur blitz. Experimente în întuneric

la data de Vin Mar 28, 2014 3:36 pm
E clar că voi prefera întotdeauna fotografia de exterior, în lumină naturală... pe de altă parte, există situații când câte un amic, care știe că ești pasionat de fotografie, dar nu cunoaște prea multe despre vastitatea acestui domeniu, te roagă să-i faci câteva poze la unele obiecte.

Acest lucru e mai complicat decât ar părea la prima vedere pentru un începător: fotografia de produs necesită realizarea unor configurații elaborate de lumini (eventual, echipate cu modificatoarele de lumină adecvate) și accesorii specializate, precum cuburile de difuzie, măsuțele de fotografiere și fundalurile. Din acest motiv, de multe ori fotografii profesioniști care nu au investit într-un studio pentru fotografia de produs vor prefera, atunci când primesc o comandă, să închirieze un studio echipat complet, decât să sacrifice calitatea imaginilor finale.

Nici la nivel de amatori, nu ar trebui să facem compromisuri și să fotografiem folosind blitz-ul încorporat și neavând grijă dacă în fundal e dezordine sau, din contră, am pregătit cu atenție cadrul. Dacă dispunem cel puțin de un blitz extern, ne vom putea descurca acceptabil, folosind câteva accesorii ce se găsec în orice locuință.

Fotografie de produs la tine acasă:

  • Pe post de cub de difuzie putem folosi o cutie de dimensiuni îndeajuns de generoase, cu pereții translucizi, iar pe post de fundal, vom putea plasa o coală de hârtie de flipchart.
  • Montăm aparatul de fotografiat pe trepied, la aceeași înălțime ca și obiectul pe care urmează să-l fotografiem, pe care îl așezăm în cub. Dacă dorim o iluminare uniformă, îl vom plasa în centru, iar dacă dorim să-i conferim puțină textură mulțumită jocului umbrelor, îl vom apropia mai tare de unul din pereții laterali (modificând astfel intensitatea luminii ce va cădea pe fiecare din laturile obiectului nostru).
  • Focalizăm, apoi comutăm aparatul pe modul de declanșare la telecomandă, decuplăm focalizarea automată și ne asigurăm că nu vom mai mișca nici aparatul, nici obiectul, după care stingem luminile în încăpere. Ideal pentru expunere ar fi ca în încăpere să fie întuneric beznă; totuși, în acest caz ar fi prea dificil să ne orientăm în jurul cubului. Experimental, am constatat că la diafragme de f/11-f/16 li expuneri de 10-15 secunde, întunericul nopții dintr-o cameră cu vedere la stradă va fi suficient pentru a nu ne strica expunerile, dar nu atât de dens încât să nu deslușim ce facem.
  • Declanșăm, pornind expunerea. În răstimpul avut la dispoziție, vom declanșa blitz-ul de mai multe ori, mai exact câte o dată pe fiecare latură a cubului pe care o dorim iluminată (evident, vom evita o declanșare frontală, care ar ruina complet ideea de difuzie a luminii). Mulțumită timpului lung de expunere, putem folosi un singur blitz pentru a ilumina obiectul din mai multe părți, ca și cum am avea mai multe blitz-uri care declanșează simultan.
  • După încheierea expunerii, putem merge să previzualizăm imaginea pe LCD-ul aparatului. Dacă nu suntem mulțumiți de iluminare, putem reîncerca (ne vom da seama cu ușurință din ce părți ne-am dori mai multă sau mai puțină lumină). Dacă din unele unghiuri ne place iluminarea, dar ne încurcă reflexiile, vom trage mai multe cadre, declanșând blitz-ul în zone diferite. Vom suprapune cadrele rezultate în Photoshop, folosind măștile pentru layer-e.


Puteți vedea mai jos câteva cadre experimentale, realizate conform procedeului de mai sus (de precizat că am corectat ușor perspectiva și am adăugat reflexia în partea inferioară a sticlei, în Photoshop Elements):

Fotografie de produs cu un singur blitz. Experimente în întuneric 13476527104_86b7625063_z

Fotografie de produs cu un singur blitz. Experimente în întuneric 13476162395_4cf6af44bd_z

Fotografie de produs cu un singur blitz. Experimente în întuneric 13476274753_70383e0b75_z
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum