Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Clasificarea aparatelor DSLR Canon și alegerea unui aparat profesional SH de top Empty Clasificarea aparatelor DSLR Canon și alegerea unui aparat profesional SH de top

Sam Dec 28, 2013 4:00 pm
În consignația Digital Pro Foto Cluj a apărut de curând un aparat cel puțin interesant, un Canon EOS 1D Mark II la prețul de 1100 lei. Ținând cont că aparatele din seria 1D reprezintă vârful de gamă de la Canon, și că modelul expus a avut obturatorul recondiționat chiar înainte de a fi depus spre vânzare, inevitabil m-a tentat această ofertă, suficient încât să studiez mai multe despre aparatul în cauză.

O precizare privind structura ofertei Canon: cu cât modelul are mai multe cifre, aparatul e unul mai puțin performant: 1000D și 1100D sunt aparate destinate începătorilor, din același segment de piață cu Nikon D3100, D3200, Sony SLT-A37 sau Pentax K-500. Canon 550D, 650D și 700D sunt aparate entry-level destinate începătorilor ceva mai cu pretenții, pe când 60D și 70D sunt deja modelele destinate entuziaștilor.

Canon 7D și full-frame-urile 5D și 1D, cu iterațiile inspirate de modelele de tancuri (Mark I, II, III...) sunt aparatele profesionale ale companiei, pe când 6D se situează pe un nivel intermediar, cel al full-frame-urilor pentru entuziaști, inaugurat la PhotoKina 2012.

Revenind, un vârf de gamă precum Canon 1D rămâne neîndoielnic o alegere interesantă, chiar la 9 ani de la lansare (1D Mk II a apărut în 2004), grație construcției solide, corpului etanșeizat împotriva prafului și umezelii și a comenzilor dispuse ergonomic (doar aparatele de top, Canon 1D și Nikon D3/D4 au grip-ul încorporat, putând fi utilizate cu egală ușurință, atât pe orizontală cât și pe verticală).

În plus, din perspectiva specificațiilor, dacă nu ne interesează strict rezoluția imaginii (element promovat agresiv de producători, pentru că le permite introducerea de noi și noi modele pe piață, însă departe de a fi singurul factor determinant pentru calitatea fotografiei), un aparat de top, chiar dacă e un veritabil dinozaur al erei digitale, stă încă destul de bine în benchmark-uri, când vine vorba de performanțele senzorului.

Conform scorurilor DXO Mark, Canon 1D Mark II se situează, la 66 puncte, undeva între entry-level-ul 1100D (62 puncte) și cel mai recent aparat pentru entuziaști, 70D (68 puncte). Latitudinea de expunere de 11,1 trepte (EV) a 1D-ului este cu foarte puțin peste cele 11 trepte ale 1100D-ului și sensibil sub cele 11,6 ale 70D-ului, iar adâncimea de culoare de 22,3 biți este și ea sub cea de 22,5 a noului 70D.

Din punct de vedere ale performanțelor senzorului, singurul capitol la care e avantajat 1D-ul e sensibilitatea la lumină slabă (nu apare granulație deranjantă până la ISO 1003, pe când pe 70D această problemă apare de la ISO 926). La acest fapt contribuie cu siguranță și densitatea mai redusă a senzorului, care are mai puține celule fotosensibile (8 MPx față de 70D, cu 20 MPx), dar și repartizarea lor pe o suprafață mai mare (1D Mark II, măcar că nu e full-frame, dispune totuși de un senzor mai mare decât APS-C-urile, APS-H - factor de crop de 1,3x, în loc de 1,5x).

Pentru toate considerentele de mai sus, nu neg că sunt tentat de aparatul din consignație, măcar că nu dețin în prezent niciun obiectiv Canon și 6 pe Nikon, pentru cele trei aparate ale mele (plus un M42 cu adaptor, evident, tot de Nikon). Strict pentru mine ca nikonist, acesta e mai puțin interesant, date fiind investițiile pe care le-am făcut în obiectivele pe montură F și accesoriile dedicate DSLR-urilor mărcii galbene. În schimb, pentru un canonist sau un fotograf aflat la început de drum, un aparat profesoional de top ar putea reprezenta o alternativă serioasă la un model entry-level.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum