Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Despre frig, condens, și protecția aparatului de fotografiat pe timp de iarnă Empty Despre frig, condens, și protecția aparatului de fotografiat pe timp de iarnă

Mier Dec 25, 2013 4:23 pm
Manualele de utilizare ale majorității aparatelor de fotografiat indică o plajă a temperaturii pentru o funcționare normală între +5 și 35 grade Celsius. Astfel, dacă ar fi să respectăm cu strictețe aceste specificații, ar trebui să renunțăm la a mai fotografia în numeroase situații... însă de multe ori, tocmai extremele climaterice ne aduc subiecte fotografice mai fascinante.

Din fericire, limitele au fost plasate de producători cu o marjă de siguranță, astfel încât nu înseamnă neapărat că imediat ce temperaturile se apropie de 0 grade ar și trebuo să lăsăm aparatul în dulap până ce vine primăvara... dacă suntem grijulii și respectăm câteva precauțiuni de bază, ar trebui ca totul să fie în regulă.

Precauțiuni la utilizarea aparatului de fotografiat pe timp de iarnă:

  • În primul rând, NU demontați obiectivul atunci când ninge sau sub copaci acoperiți de zăpadă! Riscul căderii câtorva fulgi "rebeli" fix pe oglindă, sau mai rău, pe obturator, e cât se poate de real!
  • La ieșirea dintr-o încăpere încălzită la frigul străzii, de regulă nu sunt probleme; e preferabil totuși să nu scoatem aparatul din geantă decât la câteva minute după ce am ieșit, pentru a permite aparatului să se răcească progresiv.
  • Problematică este intrarea de la frig la cald: un obiect rece, introdus într-un mediu cu 20-25 grade mai cald va genera instantaneu condens pe suprafața sa. Pe de o parte, suprafețele de sticlă sunt mai predispuse la acest fenomen, astfel că lentilele obiectivului și ocularului vor aburi și, pe de alta, în cazul în care se formează picături de apă de dimensiuni prea mari, acestea pot chiar dăuna electronicii aparatului (exceptând cazul în care avem un aparat rezistent la umeazeală, ca Nikon D7100, Pentax K-50 sau Canon 7D).
  • Pentru a limita acest risc, e bine să ținem aparatul într-o gentuță de mici dimensiuni, închisă cu fermoar, pe care să o introducem apoi în rucsacul foto. Când intrăm în casă după o ieșire lungă, vom aștepta câteva minute înainte de a scoate gentuța din rucsac, iar apoi vom aștepta aproximativ 15 minute, dacă temperatura era în jur de 2-3 grade și chiar mai mult de o oră, dacă afară erau sub -5 grade Celsius.
  • Când fotografiem la temperaturi mult sub 0 grade, vom evita pe cât posibil timpii de expunere scurți, pentru a nu forța componentele obturatorului (cunoscut fiind că toate materialele devin mai casante la temperaturi scăzute). Dacă ne limităm la timpi de 1/125-1/200 sec. , totul ar trebui să fie în ordine.


Câteva observații privind zăpada

Să nu uităm că zăpada are tendința de a induce în eroare exponometrul aparatului, reflexia luminii creând aparența unei lumini mai puternice decât în realitate. Astfel, pentru o expunere corectă, va trebui să compensăm în sus cu 1-1,5 trepte.

În cazul (neplăcut) în care ne ajunge zăpadă pe aparat, o vom șterge fără să apăsăm, cu o lavetă sau șervețel rece. NU este indicat să ștergem aparatul cu mâna, deoarece căldura degajată de aceasta va topi zăpada - iar noi am dori să o îndepărtăm cât e încă în stare solidă, cât încă nu poate dăuna electronicii aparatului.
....
În linii mari, acestea ar fi precauțiunile de urmat pentru a fotografia cu succes pe timp de iarnă. În continuare, nu îmi rămâne decât să vă urez să vă bucurați de zilele libere aduse de sărbători și să obțineți cât mai multe cadre reușite!
 santa 
avatar
FrateanRazvan
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 27
Points : 41
Join date : 23/10/2013

Despre frig, condens, și protecția aparatului de fotografiat pe timp de iarnă Empty Re: Despre frig, condens, și protecția aparatului de fotografiat pe timp de iarnă

Joi Dec 26, 2013 6:41 am
Foarte util acest topic si tocmai eu ca incepator am mici dificultati cu obiectivul de 50 care este foarte dispus la depunerea de pete foarte mici pe interiorul lentilei tot datorita condensului, in sensul ca odata cu iesirea la temperaturi foarte mici obiectivul intrand intr-un alt mediu sau mai exact trecerea de la rece la cald poate cauza mici pete pe interiorul lentilei frontale, condensul fiind principalul motiv indiferent daca trecerea a fost facuta cu rabdare sau nu, dar in general trebuie respectat ceea ce Lucian a subliniat pentru a evita efecte majore in urma folosirii echipamentului la temperaturi scazute!
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Despre frig, condens, și protecția aparatului de fotografiat pe timp de iarnă Empty Re: Despre frig, condens, și protecția aparatului de fotografiat pe timp de iarnă

Joi Dec 26, 2013 3:30 pm
Mulțumesc pentru aprecieri și îți doresc să te bucuri cât mai mult de oportunitățile fotografice oferite de iarnă!

De altfel, ca posesor de D7000, ai cele mai puține motive de îngrijorare: obiectivul e singura componentă vulnerabilă, însă cât timp nu intri cu tot aparatul și obiectivul în apă sau zăpadă adâncă (și care să se topească repede), stratul de abureală nu ar trebui să afecteze cu nimic obiectivul.

Sau, cel puțin, nu în 1-2-5 ani. Ai fi surprins, dar obiectivele ținute foarte mulți ani în umezeală pot dezvolta un strat fin de mucegai pe suprafața interioară a lentilelor (nu e cazul cu Nikon-urile de dată recentă, e vorba de ce găsești pe la oser-uri: obiective de 25-30 de ani, cu lentila frontală cu un aspect mat neuniform. Se curăță cu detergent de vase, însă pentru aceasta trebuie să duci obiectivul la un depanator, care să îl desfacă piesă cu piesă).

Corpul D7000-ului e însă etanșeizat împotriva prafului și umezelii, astfel încât nici măcar o ploaie ușoară nu ar trebui să-i facă rău.
Continut sponsorizat

Despre frig, condens, și protecția aparatului de fotografiat pe timp de iarnă Empty Re: Despre frig, condens, și protecția aparatului de fotografiat pe timp de iarnă

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum