In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Steaua sus răsare cu un bokeh mare. Experimentând defocalizarea luminițelor de Crăciun Empty Steaua sus răsare cu un bokeh mare. Experimentând defocalizarea luminițelor de Crăciun

la data de Sam Dec 07, 2013 2:22 pm
Amuzament pentru unii și neplăcere pentru alții, târgurile de Crăciun pe model german au devenit deja o tradiție și în România. Și, cum în aceste săptămâni întunericul se lasă începând cu ora 5, ce altceva ar putea fi mai vizibil decât luminițele ce împodobesc copacii, stâlpii și, desigur, căsuțele cu bunătăți de la târg?

Pe cât de întuneric e în nopțile de 16 ore din decembrie, pe atât e de lumină în târgul de Crăciun, atmosfera de basm fiind cu siguranță pe placul copiilor, cei care savurează cel mai bine bucuria sărbătorii.

Și ajungem așadar la micul nostru experiment fotografic... Luminițele pot fi surprinse, desigur, într-o imagine cât mai scharf, cu toate detaliile clare - lucru care ar fi și de dorit dacă subiectul fotografiei noastre îl reprezintă, de exemplu, căsuțele târgului.

Steaua sus răsare cu un bokeh mare. Experimentând defocalizarea luminițelor de Crăciun 11258556095_56475b3f65_z

Imaginea obținută înfățișează realitatea, așa cum e ea, fără însă să aducă nimic interesant, fără să iasă în evidență prin ceva. Evident, putem fotografia luminițele de Crăciun și într-un mod mai interesant...

Este cunoscut faptul că, la folosirea unor diafragme deschise fundalul imaginii noastre - mai exact, ceea ce e mai departe decât adâncimea cîmpului de profunzime - se va pierde în neclaritate; intensitatea acestui fenoment poartă numele japonez de bokeh.

Nu este însă neapărat ca noi să focalizăm un subiect pe care să îl redăm clar și să aruncăm restul în neclaritate. Acționând inelul de focalizare al aparatului, putem defocaliza imaginea de la bun început, dacă tot ce dorim este să obținem niște puncte mari, difuze de lumină. Pentru un ton și mai pastelat, putem să tragem valoarea Clarity a fișierului RAW în domeniul negativ, spre -20 - -25.

Perdeaua de lumină din imaginea de mai jos a fost obținută fotografiind aceleași luminițe ca în prima poză, la aceeași focală de 105 mm, doar poziționându-mă mai aproape de luminile de pe căsuțe și acționând manual inelul de focalizare.

Steaua sus răsare cu un bokeh mare. Experimentând defocalizarea luminițelor de Crăciun 11258643793_15bba16ecd

Imaginea are un aer ireal, feeric, ce te duce cu gândul la trezirea dintr-un vis frumos. Și tocmai pentru că îi lipsește un subiect principal, ar putea fi utilizată ca imagine de fundal, pentru fotografiile de studio, spre exemplu Wink.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum