Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Bun-venit în București. În atenția călătorului din provincie, pentru propria siguranță! Empty Bun-venit în București. În atenția călătorului din provincie, pentru propria siguranță!

Vin Mar 01, 2013 5:05 am
"Te plimbi prin București/ Te plimbi și-o s-o pățești", suna o melodie hip-hop din urmă cu câțiva ani, încercând să creeze imaginea unui oraș al nelegiuirii și violenței de ghetou. Această percepție a subzistat în ultimii ani, probabil nu într-atât ca urmare a crimelor violente, cât a găinăriilor mărunte, dar frustrante, cu care se confruntă călătorul sosit dezorientat din micul său orășel de provincie, în metropola vibrantă.

De fapt, Bucureștiul este, din punct de vedere al siguranței vieții personale, un oraș mai sigur decât Viena, Budapesta sau Parisul și, cu o medie de două omoruri la suta de mii de locuitori, incomparabil mai sigur decât Detroit-ul, cel mai periculos oraș american din această privință, unde se comit 48,2 astfel de infracțiuni. (Statisticile cele mai recente pe care le-am găsit sunt pentru anul 2010 privind orașele europene și 2011 pentru Detroit). Deci, nu vă faceți probleme, șansele de a fi omorât cu bestialitate la București sunt minime Smile .

Problemele pentru călător sunt însă altele: dacă sosiți în Gara de Nord (adeseori, cel mai probabil scenariu), neapărat ignorați-i pe cei care vă așteaptă la termniarea peroanelor oferindu-vă curse de taxi! Pățanii reale, ale unor persoane pe care le cunosc:
  • două domnișoare au fost induse în eroare, cum că aeroportul Henri Coandă ar fi Băneasa, nu Otopeniul, s-au înțeles la o sumă forfetară, iar apoi, când li s-a spus că mai au de mers, au ajuns a plăti undeva la 150 lei toată cursa (de la Gara de Nord la Băneasa sunt cca. 7 km, iar până la Otopeni, puțin sub 16 km. Deci chiar socotind la prețurile din prezent (1,6-1,7 lei/km pentru taxiurile cu autoturisme obișnuite, exceptându-le cele de lux, cu prețuri aproximativ duble), cursa, într-un singur sens, ar fi costat undeva la 28-30 lei. Presupunând că șoferul ar fi insistat - ușor abuziv - să-i fie plătit și returul, tot le-a escrocat pe respectivele de 90 lei, semnificativ mai mult decât valora cursa.
  • Nici din fața Gării de Nord nu sunt mult mai sigure lucrurile: o amică îmi povestea cum, la începuturile studiilor în București, nu observase că taximetriștii făceau 7-le să semene cu 1, la tariful de pe portieră. Astfel, în loc de 1,5 lei/km, ajungeai să plătești abuziva sumă de 7,5 lei/km.
  • Un amic îmi relata de o altă manevră, a ține ușile mașinii deschise și astfel poziționate, încât să nu vezi niciodată prețurile afișate, iar apoi să-ți poată indica o valoare arbitrară
  • Oricum, ca o părere personală, apelați doar la firme de încredere (i.e. Pelicanul, Cristaxi, fără a le face reclamă; sunt informații din relatări ale persoanelor care locuiesc de mult timp în București) și, preferabil, comandați telefonic mașina. Apoi, indicați-i în linii mari șoferului pe unde să meargă, nu-l lăsați să aleagă el traseul fără să știți pe unde vă duce (pentru a evita să fiți duși pe căi ocolitoare, la suprapreț Very Happy


Acum, câte ceva despre siguranța bagajelor: senzația mea e că aceasta s-a îmbunătățit mult de când incinta gării e patrulată de agenți de pază și există camere de supraveghere. Dacă mergeți direct la metrou (faceți stânga la capătul peroanelor și coborâți scara rulantă de sub ușa de intrare în gară), nu ar trebui să aveți incidente, decât în caz de neprevedere totală.

Dacă aveți însă de ieșit din gară (spre exemplu, pentru a lua autobuzul nr. 780 spre aeroport), e recomandabil să fiți cu băgare de seamă și, dacă aveți bagaje care arată pur și simplu prea bine (spre exemplu, un rucsac foto Tamrac de 1500 lei) să le țineți fixate pe corp, nicidecum pe un singur umăr (poziția cea mai abordabilă pentru hoți).

Aviz doamnelor și domnișoarelor: atenție la copiii cerșetori! Chiar în fața mea, o dată unul, venind în primă fază cu mâna întinsă după mărunțiș, s-a agățat de poșeta unei doamne; din fericire, ea a avut reflexe rapide și a ținut contra.

Dacă sosiți la București cu avionul, într-un fel e mai simplu: aveți autobuzele expres ale RATB, 783 (destinația finală, Piața Unirii), sau 780 (spre Gara de Nord). Puteți lua și trenul (după o transbordare cu microbuzul; în ultimele luni, a fost cuplat cu o garnitură de personal/regio, deci nu mai e o alternativă prea plăcută, oprind în toate haltele), sau microbuzele particulare de Otopeni (cu orar destul de imprecis; în urmă cu câțiva ani, nu porneau decât când aveau suficienți călători). Astfel, autobuzele expres RATB rămân cea mai avantajoasă opțiune. Cartelele de acces le găsiți la chioșcul de la ieșirea din aeroport, pe dreapta.

Dacă ați călătorit cu mijlocul de transport cel mai de buget, autocarul, și ați sosit în autogara Militari (pe str. Valea Cascadelor), metroul este cea mai practică soluție: mergeți spre nord (dreapta cum ați ieșit din autogară), până în strada principală (bd. Iuliu Maniu). Traversați bulevardul și luați-o puțin în stânga. La cca. 130 metri, e stația de metrou Păcii.

Vă puteți cumpăra cartele cu 2 sau 10 călătorii, pe o zi (preferatele mele) sau pe o săptămână. Spre centru, luați metroul în direcția Anghel Saligny. Dacă destinația voastră nu este pe linia M3, puteți schimba la oricare din stațiile comune cu M1 (începând cu Eroilor); dacă trebuie să ajungeți pe M2, mergeți până la Unirii, iar acolo continuați prin pasajul de corespondență. Găsiți harta metroului la http://www.metrorex.ro/Resurse/Harta/harta.png.

Pe metrou, siguranța e chiar bună, existând camere de supraveghere și suficienți agenți de pază; mai scapă câte un cerșetor, dar alte probleme nu am întâlnit (deși au fost ocazii când am stat săptămâni bune în București). E interzis însă fotografiatul Exclamation (excepție când e câte o campanie publicitară, și sunt marcate locurile de unde puteți fotografia).

În general, nu sunt probleme de ordin legal la fotografierea în București (cu excepția ambasadelor și clădirilor militare, interzise prin lege; jandarmii vă vor semnala însă prompt, dar civilizat acest lucru).

O problemă (socială) o reprezintă însă grupurile de turbulenți și vănzătorii neautorizați, care sunt prin natura lor scandalagii. Mai ales dacă aveți un DSLR, mult mai vizibil, e preferabil să îl introduceți în geantă și să căutați alt unghi de fotografiere Very Happy. Publicul este destul de ostil ideii de fotograf de stradă (mulți vă vor cataloga drept reporter; o dată, înurmă cu vreo 6 ani, un bătrân insista că să scriu un reportaj despre o conductă din spatele blocului lui, doar pentru că mă văzuse cu "săpuniera" în mână).

De asemenea, teoretic în biserici e interzis fotografiatul doar în timpul slujbelor; paznicii acestora fac însă exces de zel și interzic adeseori acest lucru și în afara programului liturgic, când bisericile pot fi vizitate altfe nestingherit.

Acestea fiind spuse, nu îmi rămâne decât să vă urez călătorie plăcută și fără incidente!
avatar
C.Arsene
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 73
Points : 171
Join date : 18/04/2013
https://calatorie-fotografie.forumgratuit.ro

Bun-venit în București. În atenția călătorului din provincie, pentru propria siguranță! Empty Re: Bun-venit în București. În atenția călătorului din provincie, pentru propria siguranță!

Lun Mai 20, 2013 9:26 am
Şi asta spune cineva care s-a plimbat, nu doar a fost, prin Pantelimon Shocked
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Bun-venit în București. În atenția călătorului din provincie, pentru propria siguranță! Empty Re: Bun-venit în București. În atenția călătorului din provincie, pentru propria siguranță!

Lun Mai 20, 2013 3:56 pm
Pe Șoseaua Pantelimon cât timp ești în trecere doar, ar trebui să fii în siguranță, chiar și la orele serii. Problema apare, din câte am observat eu, "după blocuri" (nu degeaba au consacrat hip-hopper-ii expresia)... doar că nu într-atât din cauza oamenilor, ci a cirezilor (deja ar fi impropriu să le numesc haite, la cât de mulți sunt) de maidanezi - câte 4-5 la fiecare scară de bloc - sau cel puțin așa stăteau lucrurile prin 2009-2010.

A evita mișcările bruște și contactul vizual direct reprezintă cea mai bună soluție pentru a trece neluați pe "colimatorul" acestora. Un baston extensibil ar putea fi utilizat cu succes pentru autoapărare... doar că e ilegal a-l avea asupra sa orice "locuri și împrejurări de natură a pune în pericol viața mai multor persoane" (L. 61/1991). Însă contra maidanezilor și un monopied foto solid (precum acest Giottos)poate fi utilizat pentru a-i ține la distanță.

În ce privește oamenii, din câte am observat cea mai gravă problemă o pun așa-numiții "cocalari de parcare", capabili să se certe cu tine pentru orice, ei pretinzând că până și colțurile de trotuar sunt ale lor. Totuși, o atitudine calmă și neprovocatoare, dar în același timp lipsită de panică este și în cazul scandalagiilor cea mai bună soluție - ei căutând cu cine să se certe și în fața cui să-și dovedească superioritatea, nu neapărat să agreseze fizic pe cineva.
Continut sponsorizat

Bun-venit în București. În atenția călătorului din provincie, pentru propria siguranță! Empty Re: Bun-venit în București. În atenția călătorului din provincie, pentru propria siguranță!

Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum