Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Memorialul Iwo Jima (Arlington, VA), locul unde SUA își comemorează eroii Empty Memorialul Iwo Jima (Arlington, VA), locul unde SUA își comemorează eroii

Mar Feb 26, 2013 5:48 am
Asistam de curând la o prezentare despre seriile de fotografii, unde era oferit exemplul lui W. Eugene Smith, care a realizat un amplu foto-documentar despre luptele de pe insula Iwo Jima (februarie-martie 1945, punct ce a marcat începutul sfărșitului pentru Imperiul Japonez în Al Doilea Război Mondial).

Ce m-a surprins a fost faptul că în această serie, publicată de revista Life (achiziționată ulterior de Time Magazine; o colecție de imagini realizată de mai mulți fotografi din timpul războiului, printre care și Smith, fiind în prezent disponibilă online, la http://life.time.com/history/world-war-ii-classic-photos-from-life-magazine/#1) este că, de departe cea mai emblematică imagine lipsea.

Aceasta, pentru că deși Smith a realizat multe imagini ale războiului din Pacific, cea mai reușită fusese realizată de un alt fotograf, Joseph John Rosenthal. Aceasta înfățișează patru pușcași marini înălțând steagul american pe muntele Suribachi, reper strategic al insulei Iwo Jima, care tocmai fusese cucerit de trupele americane. (Interesant este că s-au păstrat inclusiv parametrii expunerii acestei imagini care a făcut istorie: diagrafma între undeva 8 și 11 și un timp de 1/400 sec.; ea poate fi văzută pe Wikipedia).

Fotografia lui Rosenthal va servi drept inspirație pentru sculptorul Felix de Weldon, care, pe 10 noiembrie 1954, va dezveli un monument dedicat pușcașilor marini americani, în vecinătatea Cimitirului Eroilor din Arlington, Virginia (pe malul râului Potomac, vizavi de Washington, DC).

Pe 1 iulie 2008, am avut ocazia de a asista la o paradă de seară a pușcașilor marini (se organizează la baza memorialului Iwo Jima, pe timp de vară, în fiecare marți). Deschiderea evenimentului a fost asigurată de fanfara militară, care a interpretat cântece de război specific americane, Imnul de stat al SUA - moment solemn, la care tot publicul stă în picioare și îl intonează, alături de militari - dar și arii clasice, în interpretarea specifică instrumentelor de suflat.

Însă de departe momentul cel mai impresionant este marcat de intrarea echipei de elită a pușcașilor marini, care va efectua așa-numita "instrucție în liniște" (silent drill): un pluton al celor mai talentați pușcași marini (evit termenul de soldați, pentru a nu alimenta rivalitatea latentă dintre Departamentul Armatei și cel al Marinei, de care aparțin pușcașii), îmbrăcați în uniforme de gală și înarmați cu legendarele puști Springfield 1903, execută diverse manevre, formând linii, coloane, careuri, eșaloane, în formație perfectă, fără a primi niciun ordin explicit Exclamation. Cu alte cuvinte, fiecare știe permanent ce are de făcut, termenul "precizie militară" găsindu-și întruchiparea perfectă.

Instrucția e întreruptă de un semnal de goarnă și un singur ordin: "Pușcași, montați-vă baionetele!" - moment în care, la unison, într-o mișcare cursivă, aceștia desfac baionetele de la cingătoare și le montează la vârful puștilor. Ce urmează este însă absolut incredibil: un număr de jonglerii cu puștile cu baioneta montată.

E clar că orice greșeală ar putea fi fatală pentru pușcașul care trebuie să prindă din zbor arma (de 3,9 kg Exclamation ) și să o paseze, fie înapoi celui care i-a aruncat-o, fie următorului din formație (depinde de momentul numărului); cert este însă că fiecare știe exact ce are de făcut și execută totul cu o asemenea precizie, încât imaginea este cea a ordinii absolute (nu degeaba vechii greci foloseau termenul Kosmos tocmai pentru a descrie ordinea din formațiunile militare). În plus, pușcașii sunt atât de bine pregătiți încât pot efectua întregul program de instrucție fără a trăda nicio emoție, menținând aceeași expresie facială, de impasibilitate și dârzenie.

În încheierea ceremoniei, fanfara intonează "Stingerea" (Taps), ritm dedicat pușcașilor căzuți în luptă, onorând astfel memoria celor care au compus cel mai vechi corp militar al SUA (fondat în 1775, cu un an înaintea citirii Declarației de independență).

Vă invit, în continuare, să vizionați câteva imagini pe care le-am realizat cu bridge-ul HP 945 (5 MPx); în prezent, probabil că aș recomanda ca aparat abordabil și simplu de utilizat în călătorii un Nikon L810, care, la prețul promoțional de 798 lei, costă aproximativ o treime din prețul HP-ului de la achiziționarea sa, în 2004.

Acesta este unul din puținele modele de aparate bridge contemporane care se alimentează cu baterii AA și nu cu un acumulator model proprietar. Astfel, chiar pe teritoriu american - unde rețeaua electrică e pe 110 V, 60 Hz, față de 220 V și 50 Hz în Europa, nu veți avea probleme - iar bateriile AA Energizer, sau Radio Shack (ambele cu litiu) oferă o autonomie (testată pe HP) de peste 1000 cadre cu un singur set.

Memorialul Iwo Jima:
Memorialul Iwo Jima (Arlington, VA), locul unde SUA își comemorează eroii 8509251355_1ce24801ae

Fanfara Corpului Pușcașilor Marini ai SUA (USMC Band):
Memorialul Iwo Jima (Arlington, VA), locul unde SUA își comemorează eroii 8509251345_091f689763

Pușcași marini, înarmați cu Springfield 1903:
Memorialul Iwo Jima (Arlington, VA), locul unde SUA își comemorează eroii 8509251295_c19cecfb00

Instrucția în liniște (silent drill), cu baionetele montate:
Memorialul Iwo Jima (Arlington, VA), locul unde SUA își comemorează eroii 8510360616_38f1ca5028
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum