Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Taxe vamale la importul de aparate de fotografiat din țări non-UE Empty Taxe vamale la importul de aparate de fotografiat din țări non-UE

Sam Mai 11, 2013 1:09 pm

Unul din marile avantaje ale faptului că România a devenit, din 2007, membră a Uniunii Europene, este faptul că, pentru toate mărfurile achiziționate dintr-o țară comunitară, nu mai trebuie să plătim taxe vamale la revenirea în țara de domiciliu; de asemenea, este abolit controlul bagajelor. Dacă în cazul transportului aerian, se aplică în continuare controlul de securitate din aeroporturi, menit însă a depista materialele periculoase, nicidecum a identifica bunurile transportate și cantitățile lor, la trecerea frontierelor terestre a fost abolit controlul vamal al bagajelor - lucru normal, ținând cont că se aplică taxe vamale doar pentru bunurile din afara UE.

Tocmai aici apare însă partea tentantă: dacp ne uităm la prețurile din SUA, ale unor magazine precum BestBuy (un fel de Altex-uri de la noi), sau B&H Photo (care deține probabil cel mai mare magazin de echipamente fotografice din lume, la New York), constatăm că numeroase aparate și obiective (în special la Canon sau Sony, Nikon având o politică mai restrictivă de uniformizare a prețurilor pe plan internațional) sunt semnificativ mai ieftine (cu câteva zeci de procente) decât pe plaiurile mioritice. Astfel, dacă avem drum peste ocean, ar merita să ne îmbogățim trusa fotografică cu câte ceva drăguț Smile .

La fel stau lucrurile și cu China, doar că aici în special pe partea de accesorii (furnizori precum Focal Price sau DigitalRev oferind prețuri de până la 3 ori mai mici, pentru articole precum parasolare, capace de obiectiv, declanșatoare radio, telecomenzi în infraroșii sau filtre foto). La acumulatoare, ordinul de mărime nu e atât de disproporționat, dar tot e mai ieftin decât să alimentăm întreg lanțul trofic al comercianților români.

De acord... însă apare o problemă: chiar cumpărând ca persoane fizice, tot se consideră din punct de vedere legal că efectuăm un import, acesta fiind supus normelor vamale. Și fiind vorba de un import din țări extracomunitare, tot ceea ce depășește valoarea de 45 euro este supus taxelor vamale, iar tot ceea ce depășește 150, atât taxelor vamale, cât și TVA-ului.

Am plasat în urmă cu câteva zile o comandă de accesorii fotografice din China, în valoare de 48 USD (deci sub plafonul de 45 euro). Fiind prima dată când cumpăr ceva în acest mod, am considerat oportun să petrec timpul până la sosirea acesteia documentându-mă cu privire la tarifele vamale aplicabile echipamentelor și accesoriilor foto.

Acestea sunt reglementate în Secțiunea XVIII a TARIC (baza de date a Uniunii Vamale și de Taxare, structură reglementată de Comisia Europeană, ce poate fi consultată, în limba română, la http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=ro ). Azi spre exemplu, ultima actualizare a bazei de date era din 10 mai 2013, aceasta fiind practic adusă la zi - ceea ce o face o sursă excelentă de informații.

Capitolul 90 al Secțiunii XVIII tratează instrumentele și aparatel optice, fotografice sau cinematografice (alături de alte echipamente), adică exact ceea ce ne intereseazăpe noi. Vom observa de îndată că fiecare categorie de echipamente are un regim vamal diferit, chiar dacă taxele pot să coincidă:

  • obiectivele sunt clasificate în funcție de distanța focală și de numărul lentilelor componente; însă, toate cele menționate la Pct. 9002 11 al listei tarifare au aceeași taxă, de 6,7%, indiferent de țara (extracomunitară) de proveniență.
  • Filtrele foto, reglementate la Pct. 9002 20 00 10, sunt supuse unei taxe în același cuantum, de 6,7%.
  • în cazul aparatelor de fotografiat, întâlnim taxe diferențiate în funcție de tipul acestora: cele cu developare și revelare instantanee (în genul celor produse de Polaroid sau unele modele de Fuji) sunt taxate cu 3,2% (Pct. 9006 40). Aparatele cu vizare prin obiectiv (SLR, definite la Pct. 9006 51), dar și cele de unică folosință (Pct. 9006 53 10), sunt taxate cu 4,2%.
  • Părțile și accesoriile de aparate fotografice (Pct. 9006 91) sunt taxate cu 3,7%.
  • Tot cu 3,7% sunt taxate și aparatele de filmat (Pct. 9007 10).


Pentru coletele de mică valoare (sub 45 euro), trimise unei persoane fizice ca utilizator final, necomercial, nu se plătesc taxe vamale (cf. "Bunuri expediate prin colete", extras din Regulamentul (CEE) nr. 1186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, disponibil la http://www.customs.ro/ro/calatori/bunuri-expediate-prin-colete.aspx ).

Mai departe, arată același document, "în cazul în care primiţi un colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO. În situaţia în care valoarea globală a bunurilor depăşeşte valoarea de 150 EURO eliberarea acestora se poate face numai cu achitarea taxelor vamale. Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere."

Cu alte cuvinte, cum în vasta majoritate a cazurilor aparatele foto vor depăși acest cuantum, vom datora și TVA la intrarea bunurilor în țară (pe de altă parte, dacă le-am cumpărat online sau prin sistemul Tax-Free Shopping, am fost scutiți de TVA-ul din țara de origine a bunurilor, deci este în fond normal să-l plătim undeva. Că e posibil ca TVA-ul să fie mai mic acolo decât în România, e o altă poveste - în SUA, spre exemplu, Sales Tax variază între 0% în New Hampshire și 10% în Washington DC).

Pe de altă parte, la achiziționarea în scop necomercial a unui singur bun dintr-o țară extracomunitară și introducerea sa imediată în utilizare, există oricând posibilitatea revenirii în țara de origine cu el ca efect personal, nemaiplătind practic nimic.

Înainte însă de a achiziționa ceva din străinătate, este bine să consultăm oferta cea mai cuprinzătoare de la noi (cea de pe site-ul F64), pentru a decide în cunoștință de cauză dacă se justifică achiziția, timpul mai lung de așteptare și eventualele complicații la soluționarea garanției internaționale.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum