In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Planetuța Cluj - realizată cu Samsung Galaxy Young GT-S5360 Empty Planetuța Cluj - realizată cu Samsung Galaxy Young GT-S5360

la data de Joi Mai 02, 2013 2:37 pm
Am fost adeseori fascinați de imaginile realizate prin proiecție stereografică - așa-numitele "planetuțe" ("wee planets"), datorită formei lor ce aduce cu Pământul văzut din spațiu. Acestea permit înfățișarea unor panorame fără a avea nevoie de suprafața desfășurată pe lungime (cu toate implicațiile nepractice) ale acestora.

Pentru început, trebuie să realizăm o panoramă care să cuprindă exact ceea ce vedem într-un unghi de cuprindere de 360 grade, deci 5 imagini dacă suntem experți cu îmbinarea la focala de 18 mm pe DX (6 pt o îmbinare mai precisă) sau 4 dacă dispunem de un obiectiv superangular (precum Tokina 12-24 ). Le îmbinăm cu grijă, fie manual în Photoshop, fie într-un program dedicat. Desigur, soluția automată e mai facilă, pe când cea manuală oferă un control sporit la alinierea pieselor "puzzle"-ului nostru.

Apoi, trebuie să convertim panorama într-un pătrat - aplicând o comandă de redimensionare cu distorsionarea proporțiilor în orice program de grafică (debifăm Constrain Proportions în caseta de dialog Resize din Photoshop). Apoi, aplicăm o oglindire pe verticală, după care aplicăm o distorsionare a coordonatelor polare (conversie Rectangular To Polar în Photoshop, din colecția de filtre Distort).

Am utilizat în acest sens poze făcute cu telefonul meu Samsung Y GT5360 (cu acesta realizasem o panoramă completă a Pieței Unirii, din centrul Clujului), pe care le-am asamblat în Photoshop Elements, conform rețetei descrise anterior.

Rezultatul îl puteți vedea mai jos - "Planetuța Cluj":

Planetuța Cluj - realizată cu Samsung Galaxy Young GT-S5360 8702281649_ea717e13e2_c
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum