In jos
avatar
C.Arsene
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 73
Points : 171
Join date : 18/04/2013
http://calatorie-fotografie.forumgratuit.ro

Camera foto a viitorului, pentru imagini panoramice Empty Camera foto a viitorului, pentru imagini panoramice

la data de Joi Mai 02, 2013 1:57 am
Natura a fost intotdeauna o sursa de inspiratie pentru inventiile facute de om, iar camerele foto ale viitorului ar putea replica vederea insectelor, in special cea a furnicilor si a gandacilor de balegar. Astfel, noile dispozitive ar putea acoperi un camp vizual de 160 de grade, iar toate elementele din peisaj vor fi extrem de clare.

CNN mentioneaza ca aceste camere vor fi alcatuite din 180 de microlentile, iar fiecare va fotografia doar o parte anume din obiect sau din peisaj, in mod similar cu vederea insectelor.

"Noi consideram ca aceste animale reprezinta exemple impresionante de inginerie, atat in ceea ce priveste vederea, cat si zborul sau puterea. Personal, am fost curios in legatura cu vederea insectelor de cand ma stiu", a precizat profesorul John Rogers de la Universitatea Illinois, cel care incearca sa dezvolte o astfel de camera foto, citat de CNN şi preluat de Ziare.com.

De ce va fi extrem de practica o camera foto cu "vederea insectelor"?

Desi se afla intr-un stadiu incipient, tehnologia va putea fi folosita pentru a crea imagini panoramice extrem de clare, in care vor putea fi observate cele mai mici detalii.

Astfel, ea ar fi folosita pentru dispozitivele endoscopice, utilizate de medici pentru a cerceta interiorul corpului uman.

"Natura ofera o diversitate remarcabila de idei pentru camere foto. Credem ca e necesar sa exploram cat mai multe posibilitati, pentru ca in multe cazuri vom descoperi concepte unice de fotografiere", a subliniat Rogers.

Primul prototip de camera inspirata de regnul animal este similara cu vederea furnicilor rosii, insa in viitor, cercetatorii spera sa duca aceasta tehnologie la un alt nivel, pentru a face niste poze de calitate superioara si vor sa se inspire de la homari sau libelule.

Mai jos, avem cea mai mare fotografie panoramică din lume, o imagine gigantică a Londrei - 320 de gigapixeli
Sursa: 360cities.net

Camera foto a viitorului, pentru imagini panoramice 89655730

Nume şi cifre:

Jeffrey Martin, Holger Schulze, Tom Mills: membrii echipei 360Cities care a realizat fotografia panoramică a Londrei
42.000 lire sterline – costul echipamentului Canon utilizat pentru a realiza fotografia
320 - numărul de gigapixeli ai fotografiei
48.640 - numărul de imagini individuale fotografiate
3 – numărul de zile necesare pentru a fotografia imaginile individuale
3 – numărul de luni necesare pentru prelucrarea computerizată a imaginilor
98 x 23 – acestea ar fi dimensiunile fotografiei, în metri, dacă ea ar fi scoasă pe hârtie, la rezoluţia fotografiilor obişnuite.
29 – de la acest etaj al Turnului BT a fost făcută fotografia
32 – distanţa, în kilometri, până la care se vede Londra în toate direcţiile în jurul Turnului BT, în fotografie.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Camera foto a viitorului, pentru imagini panoramice Empty Re: Camera foto a viitorului, pentru imagini panoramice

la data de Joi Mai 02, 2013 2:38 pm
Cu alte cuvinte, vom putea obține proiecțiile stereografice (așa-numitele "wee planets" sau "planetuțe") direct din aparatul de fotografiat, dintr-o singură declanșare a tuturor fațetelor "ochiului de gândac" - lucru interesant, dacă ne gândim de câtă muncă e nevoie în prezent pentru a realiza așa ceva.

Pe scurt, în prezent ar trebui să realizăm o panoramă care să cuprindă exact ceea ce vedem într-un unghi de cuprindere de 360 grade, deci 5 imagini dacă suntem experți cu îmbinarea la focala de 18 mm pe DX (unghi de cuprindere 76 grade, dacă avem în vedere obiectivul Nikon 18-105 mm - factorul de crop pe Nikon fiind 1,5; pe Canon, unde factorul de crop e de 1,6, unghiul scade minimal, la 74 grade 20 minute pe 18-135 mm ).

Apoi, ar trebui să-i aplicăm o serie de conversii, care iarăși ar implica mai multă muncă... am descris întregul procedeu în postarea dedicată Planetuței Cluj.

Rezultatul este însă unul cel puțin interesant - după cum puteți vedea:

"Planetuța Cluj":
Camera foto a viitorului, pentru imagini panoramice 8702281649_ea717e13e2_c
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum