In jos
avatar
C.Arsene
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 73
Points : 171
Join date : 18/04/2013
http://calatorie-fotografie.forumgratuit.ro

Celic Dere, o mănăstire românească cu nume turcesc Empty Celic Dere, o mănăstire românească cu nume turcesc

la data de Mar Apr 30, 2013 1:15 am
Mergând dinspre Tulcea spre Măcin, pe partea stângă a drumului se face un drum care duce spre o mănăstire cu un nume cel puţin interesant, Celic Dere.

De unde vin numele?

Mănăstirea Celic-Dere, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre şi Marea Neagră. Numele mănăstirii este luat de la pârâul Celic-Dere (nume turcesc, în română însemnând "pârâiaşul de oţel", aici fiind găsite arme din trecutul îndepărtat).

Lăcaşul se află clădit pe un deal şi are hramul Adormirea Maicii Domnului, datorită prezenţei icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Despre icoana făcătoare de minuni

În paraclisul mănăstirii, pe partea stângă, lângă Altar se găseşte icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni, îmbrăcată în argint şi poleită cu aur, care a scăpat de două ori din foc.

Icoana a aparţinut unei familii de credincioşi din comuna Narusai, judeţul Ismail, care în perioada interbelică se afla în sudul Basarabiei, în Nordul Dunării şi a Deltei Dunării, actualmente teritoriul fiind împărţit între Ucraina şi Republica Moldova.

Această icoană a rămas neatinsă de flăcări când casa acestei familii a ars.
Unul din moştenitorii de mai târziu, părându-i-se icoana veche, înnegrită, neinteresantă pentru ei, a pus-o în cuptor să ardă, dar flăcările au izbucnit în afară, icoana rămânând intactă. Vazând minunea, a luat icoana şi a aşezat-o în camera cea mai curată.

De ziua Sfintei Învieri, stăpânul intrând în casă a vazut o rază de lumină în jurul icoanei şi a auzit un glas care a zis: "Duceti-mă la fecioare!". Atunci, se găseau în Basarabia fecioare care primeau învăţătura despre rânduielile călugăreşti de la părintele arhimandrit Atanasie, întemeietorul Sfintei Mănăstiri Celic Dere.

La eliberarea Dobrogei, icoana a fost adusă în mănăstire, fiind primită cu mult alai. Şi-a arătat şi de data aceasta puterea, fiind vindecaţi imediat doi călugări peste care se trecuse cu icoana.

Puţină istorie

Asupra anului înfiinţării Mănăstirii Celic Dere există, pe de o parte, precizarea "Marelui Dicţionar Geografic al României", conform căreia asezământul a fost fondat de "arhiereul" Athanasie Lisivencof în anul 1835, pe de altă parte, mărturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixează fondarea mănăstirii "cam la 1840" de către călugări români şi doi călugari ruşi întorşi de la Sfântul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco şi schimonahul Paisie.

Oricum o fi, mănăstirea merită vizitată într-o excursie de o zi.

Şi pentru că Mănăstirea Celic Dere este la doar câţiva kilometri de Tulcea, am înnoptat cu familia la Hotel Delta , un loc de relaxare perfect pentru o excursie de o zi Sleep .


Celic Dere, o mănăstire românească cu nume turcesc 89544897

Celic Dere, o mănăstire românească cu nume turcesc 89544902

Celic Dere, o mănăstire românească cu nume turcesc 89544907

Celic Dere, o mănăstire românească cu nume turcesc 89544930

Celic Dere, o mănăstire românească cu nume turcesc 89544959
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum