In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei Empty Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei

la data de Mar Feb 19, 2013 3:42 pm
La cca. 165 km nord-est de capitala slovacă, Bratislava, și la 138 km nord de cea maghiară, se află pitorescul orășel Banská Bystrica, pe care am avut ocazia de a-l vizita în primăvara lui 2009.

Asemănător oarecum cu Sibiul nostru, orașul de pe malurile Hronului (sau mai exact, flancat la sud de acest râu), este structurat în jurul unei piețe centrale pavate complet și rezervată traficului pietonal (piața Insurecției populare slovace), imaginea conferită acesteia de urbaniști fiind cea de burg medieval tipic; de aici pornesc artere către practic toate direcțiile (nord-vest, spre Universitatea Matej Bel, sud-vest, spre mall-ul Europa, sud-est - Muzeul Insurecției Populare Slovace și gara).

Am pomenit deja de două ori în decursul câtorva rânduri de insurecția populară (SNP - Slovenskeho Narodneho Povstania), moment definitoriu pentru istoria urbei, dar legat și de cea a României: în august 1944, locuitorii Banska Bystrica s-au revoltat împotriva ocupanților naziști, care vor interveni în forță împotriva slovacilor care militau pentru libertate. Pe 26 martie 1945, Armata Română va fi cea care va elibera orașul de sub regimul hitlerist, fapt marcat de un monument în piața centrală. Am constatat că acest moment este încă viu în memoria colectivă a banska-bystricenilor, aceștia fiind încântați să audă că au un vizitator din România.

Câteva considerente din perspectiva turistului:
- Am fost cazat la Hotel Lux, cu profil business, dar prețuri decente, situat la cca. 600 metri de gara principală Banska Bystrica (atenție, există și o haltă Banska Bystrica Mesto, în care trenul de Bratislava oprește la sosire, dar, din câte am observat, nu și la plecare) și un parc distanță de Muzeul SNP.
- Atât în 2009, cât și în 2010, când am vizitat Bratislava, am constatat cu plăcere că prețurile, deși exprimate în Euro, moneda națională a Slovaciei, nu erau deloc mai mari decât în România - poate chiar mai mici la unele articole, lucru îmbucurător pentru doctorandul cu buget limitat Very Happy
- Deși orașul dispune de o rețea de transport în comun (autobuze și troleibuze), la vizitarea principalelor repere nu am avut deloc nevoie de acestea, distanțele fiind de ordinul sutelor de metri (pe axa est-vest, cea mai lungă distanță, de la gară la mall, e de cca. 2 km).

În mod sigur a fost un oraș în care mi-aș dori să revin cu plăcere, în special în condițiile în care timpul nu mi-a permis să urc pe coama dealului împădurit Urpin care, prin amplasarea sa sudică, ar oferi o poziție excelentă pentru fotografierea centrului urbei.

În cele ce urmează, vă prezint câteva imagini reprezentative (realizate cu o cameră bridge HP 945, 5 MPx; un model actual, de clasă similară, ar fi Sony CyberShot DSC-HX200V , capabil să fotografieze la 18 MPX, plajă focală 27-810 mm în echivalent 35 mm și dotat cu GPS, pentru stocarea facilă a coordonatelor fiecărei fotografii).

Muzeul Insurecției Populare Slovace:
Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei 8490857646_d2051f244c

Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei 8490857642_ab1d22c698

Piața Insurecției Populare Slovace:

Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei 8489758197_464b953d6a

Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei 8489758249_38131406cc

Detaliu de pe monumentul Insurecției Populare Slovace, comemorând Armata Română:
Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei 8490857568_92a1c93a78
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei Empty Re: Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei

la data de Mar Mai 28, 2013 2:17 pm
Întrucât nu v-am prezentat priveliștea avută din camera de hotel - și vă asigur că era una spectaculoasă, camera mea fiind situată la mare înălțime, pe latura estică a hotelului.

Dacă într-un fel această orientare mă priva de vederea directă spre reperul central al Banskăi Bystrica, Muzeul Insurecției Slovace, situat la cca. 250 metri vest de hotel, într-alt fel pot spune că am fost mai câștigat, putându-mă bucura de larga deschidere avută, în depărtare putând vedea culmile înzăpezite ale Munților Tatra.

Iar în soarele splendid de la sfârșitul lui martie, parcă și peisajul cu clădiri de inspirație socialistă era unul îmbucurător pentru ochi - după cum puteți vedea din panorama pe care am realizat-o.

Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei 90997042

(pentru a o vedea la dimensiunea originală, puteți accesa direct link-ul de pe pagina mea de Panoramio ).

Sau, pentru a vă forma direct o imagine, vă prezint și un detaliu al acesteia:

Banska Bystrica, un orășel atrăgător din inima Slovaciei 90997135

Dacă doriți să vedeți mai multe detalii despre Hotel Lux, sau să vă cazați la acesta (lucru pe care eu unul mă bucur că l-am făcut), puteți accesa http://www.booking.com/hotel/sk/lux-banska-bystrica.en-gb.html?aid=364921 .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum