In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Laguna Albastră, Aghireș-Fabrici cu Tokina 11-16 Empty Laguna Albastră, Aghireș-Fabrici cu Tokina 11-16

la data de Dum Apr 21, 2013 3:08 pm
Probabil că nu apare Milla Jovovich prin părțile locului și nu e tocmai un paradis tropical din mijlocul Pacificului, precum în Return to the blue lagoon... însă și locația omonimă din apropiere de Aghireș-Fabrici (jud. Cluj) ne prezintă un peisaj aproape suprarealist, care cu siguranță merită contemplat.

E preferabil să vizitați laguna (în fapt, un ansamblu de două mici lacuri rezultate în urma unor exploatări miniere de caolin) după cel puuțin câteva zile calde și însorite, în caz contrar terenul argilos nefiind tocmai practicabil.. chiar și așa, există porțiuni pe care atenția trebuie menținută alertă, pentru a nu călca în zone unde scufundarea picioarelor 2-3 cm în solul clicos e perfect posibilă. A contempla însă de aproape formațiunile de relief parcă din altă lume merită însă pe deplin efortul - practic întreaga zonă fiind totuși destul de accesibilă.

O probleămă apare însă la fotografiere, in condițiile în care priveliștea e cu atât mai spectaculoasă cu cât contemplăm o deschidere mai amplă a acesteia (să nu uităm că privirea umană, cu ambii ochi deschiși, are un unghi de cca. 120 grade, mai mult decât suma fiecărui ochi în parte). Unghiul limitat la cca. 76 grade al majorității obiectivelor pentru DSLR-uri pe senzor crop (18 mm format DX) ar distruge în bună parte senzația unui spațiu vast și dezolant, dar în același timp spectaculos tocmai prin stranietatea sa.

Am avut însă posibilitatea, mulțumită autoarei Calatorie-Fotografie.blogspot.ro , să fotografiez acest splendid peisaj privindu-l printr-un superangular Tokina 11-16 mm f/2,8 , aparatul utilizat fiind Nikon D90.

Priveliștea capătă parcă o altă perspectivă... deși unele detalii sunt reduse la insignifianță, ansamblul capătă însă predominanță - și acesta este cel care contează, în rest stufăriș, pietre și apă putând fi găsite practic oriunde. Putem astfel imortaliza o scenă copleșitoare doar când e privită în întreaga sa deschidere - fără a realiza laborioasele colaje de pe un trepied echipat cu cap panoramic .

Puteți să o admirați în cele ce urmează Smile .

Laguna Albastră, Aghireș-Fabrici cu Tokina 11-16 89156269

Laguna Albastră, Aghireș-Fabrici cu Tokina 11-16 89156265

Laguna Albastră, Aghireș-Fabrici cu Tokina 11-16 89156267

Laguna Albastră, Aghireș-Fabrici cu Tokina 11-16 89156259

Laguna Albastră, Aghireș-Fabrici cu Tokina 11-16 89156263
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum