In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului Empty Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului

la data de Mier Apr 17, 2013 9:47 am
Zilele acestea, atenția întregii lumi e concentrată asupra Bostonului, oraș ai cărui locuitori au fost victimele unei crime abominabile, constând în plasarea unor explozibili artizanali (confecționați din cucte de bucătărie, conform celor de la Huffington Post) aproape de linia de sosire a Maratonului Bostonului (care începe, în fapt, la Hopkinton, la 42,195 km vest de Boston).

La auzul știrii mi-am amintit instantaneu că primul meu contact cu SUA a fost tocmai la Boston, oraș pe care l-am vizitat în iunie 2008. Și, din câte constat privind harta, porțiunea de traseu a maratonului îmi e familiară: am fost cazat la un hostel din apropiere de stadionul Fenway Park - renumit pentru meciurile de baseball ale echipei locale, Red Sox, înființată în 1901, iar de aici reperul care domină peisajul urban e tocmai blocul de birouri tip zgârie-nori Prudential, sediul companiei de asigurări omonime, aproape de baza căruia este și linia de sosire a maratonului.

Cu o înălțime de 276 metri, Prudential Tower e cea mai înaltă clădire a orașului... și deși mai văzusem edificii similare la Paris și Frankfurt, am constatat că nu degeaba se spune că America e țara lucrurilor mari: priveliștea e cu adevărat impresionantă. Nu doar înălțimea e copleșitoare, ci și suprafața: practic, blocul se ridică deasupra unui mall, pe care îl acoperă în întregime.

Și mai interesant a fost că am prins turnul atât în zile senine, cât și pe vreme ploioasă (capriciile meteo fiind ceva la ordinea zilei în regiune, nu degeaba cunoscută ca New England). Am putut astfel obsreva că expresia "zgârie-nori" e cât se poate de elocventă, etajele superioare ale turnului nemaifiind vizibile din cauza plafonului jos de nori (sau care părea cu atât mai jos, ca urmare a reperului de legătură cu pământul).

Bostonul este fascinant prin faptul că este - spre deosebire de multe metropole americane situate mai la vest, în interiorul continentului - încărcat de istorie. Aici și-a avut casa (deși din lemn, conservată perfect) Paul Revere, unul din eroii războiului de independență purtat împotriva coroanei britanice și, nu departe, pe o colină la nord de oraș (devenită între timp o selectă zonă rezidențială), s-a purtat una din bătăliile importante ale războiului, cea de la Bunker Hill (17 iunie 1775); am avut ocazia de a vedea cimitirul eroilor și monumentul dedicat lor, chiar dacă în semiobscuritatea serii.

Tot la Boston e ancorată și cea mai veche ambarcațiune militară încă în funcțiune, velierul USS Constitution. Construit din lemn de stejar, acesta a supraviețuit miraculos unei canonade britanice din timpul războiului din 1812, primindu-și astfel porecla, de "bătrânul cu coaste de fier". USS Constitution e păstrat în funcțiune, cu echipaj la bord, ieșind însă în larg doar la ocazii festive, precum Ziua Independenței (4 iulie).

Am asistat, la apusul soarelui, la ceremonia stingerii, când e trasă o salvă de tun - moment în care efectiv simți cum se cutremură pământul - și e coborât steagul. Acest moment este un ritual în sine, pe care marinarul responsabil îl urmează cu o meticulozitate remarcabilă.

Dar nicio istorisire despre Boston nu ar fi completă fără a aminti de Big Dig: întrucât traficul auto congestiona orașul, cauzând și o creștere alarmantă a poluării, în 1982 s-a luat decizia mutării autostrăzii interstatale 93 sub pământ, alături de alte câteva importante căi de comunicație ale orașului. Proiectul a fost finalizat abia după 25 de ani, în 1997, cu costuri totale de peste 14 miliarde USD. Locuitorii urbei beneficiază însă din plin de investiția făcută, terenul de deasupra șoselelor îngropate fiind în prezent convertit în parcuri, iar liniștea adusă de acestea, în locul zgomotului permanent al autostrăzii, a meritat pe deplin efortul.

Este însă dificil a fotografia această structură, intrărilei și ieșirile fiind cel mai adesea dotate cu plase de siguranță, pentru a preveni accidentele sau sinuciderile. Totuși, am reușit a surprinde un cadru sugestiv, la ceas de seară, cu o astfel de intrare sub oraș, pe care vă las în continuare să o contemplați, alături de alte fotografii relevante.

Toate imaginile au fost realizate cu bridge-ul HP945, pe care îl aveam la vremea respectivă. În prezent, nu aș rata ocazia să iau D90-ul cu mine, și sigur nu aș lăsa acasă nici grip-ul PowerGrip ND80 , pentru a putea alimenta aparatul cu baterii AA, în condițiile în care în SUA rețeaua electrică e pe 110 volți și prizele sunt cu fișe diferite.

Ieșirea uei șosele din sistemul Big Dig la suprafață:
Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului 88953959

Imagine emblematică a Bostonului, dar și a SUA:
Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului 88953948

Panoramă a Bostonului, de pe podul de peste canalul Fort Point:
Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului 88953951

Memorialul Holocaustului, din Union Street Park:
Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului 88953946

Casa memorială Paul Revere:
Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului 88953954

Vaporul istoric USS Constitution:
Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului 88953957

Trafic pietonal intens în fața Faneuil Hall, vedere nocturnă:
Boston, Massachusetts, văzut în vremuri mai bune decât în timpul maratonului 88953944
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum