In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Eroare shutter count pe Nikon 70... mai exact, inducerea în eroare a utilizatorului Empty Eroare shutter count pe Nikon 70... mai exact, inducerea în eroare a utilizatorului

la data de Mar Apr 09, 2013 3:41 pm
În primăvara lui 2012, intram în posesia unui DSLR Nikon D70 SH, cu cca. 56000 cadre la activ. Deși fusese folosit destul de intens (de la fotografierea pe munte la nunți, botezuri & cumetrii), faptul că îl luam de la un amic, cu care colaborasem la un proiect amplu, îmi inspira încredere... care nu mi-a fost deloc înșelată, aparatul comportându-se absolut onorabil, fără niciuni incident.

Și nu pot spune că l-am ținut în dulap, cel puțin până să-mi achiziționez D90-ul . Din contră, cel mai mult am fotografiat, la o ieșire la pădure, peste 500 cadre în decurs de doar câteva ore - fără nici cel mai mic semn de "oboseală" sau supraîncălzire din partea aparatului, care s-a comportat practic ca scos din cutie.

Asupra altui fenomen doresc însă să vă atrag atenția: resetarea, de la un punct, a Shutter Count-ului aparatului Nikon D70. Să vedem însă fundamentul problemei: cei de la Nikon, atenți din această perspectivă cu clienții lor, au introdus, pe lângă contorul declanșărilor ce merge de la 1 la 9999, resetabil la schimbarea card-ului de memorie, sau, după opțiune, din meniurile aparatului, și un contor ce nu poate fi resetat, aparatul stocând numărul curent al fiecărei declanșări în tag-ul EXIF al fotografiilor. Contorul nu se resetează nici la aplicarea unui update de firmware, el continuându-și cursa crescătoare, cu fiecare declanșare.

Pe un aparat precum D70-ul, care nu dispune de mod Live View, contorul ne indică exact numărul fotografiilor realizate; pe modelele mai noi, ca D3100 sau D90, care dispun de Live View, sunt contorizate și rabatările oglinzii necesare comutării în/din Live View, nu doar cele care conduc la realizarea efectivă de fotografii. Acest lucru este normal, în fond mecanismul de rabatare a oglinzii fiind componenta cea mai solicitată și, implicit, cea mai supusă riscului de defectare, într-un DSLR.

Producătorii estimează un număr de cca. 100.000 rabatări pentru DSLR-urile destinate entuziaștilor - fără însă ca acest lucru să fie o garanție a atingerii certe a acelui prag: am întâlnit un D80, folosit în presă, al cărui obturator funcționa normal la peste 180.000 cadre, dar și un D3100 care s-a defectat la doar cca. 33.000. Totuși, în cazul în care dorim să achiziționăm un DSLR second-hand, a cunoaște numărul cadrelor realizate ne oferă o imagine suficient de realistă asupra uzurii acestuia.

Problema este dacă nu cumva acest contor poate fi resetat, în aceeași manieră în care unii mecanici de "tuning" auto resetează kilometrajele automobilelor, pentru a le revinde la prețuri mai mari. Corespondam în urmă cu câteva luni cu cei de la F64 privind un D300s apărut în consignația lor, despre care se afirma că ar avea doar 11.000 cadre. Mi-am exprimat dubiile, în condițiile în care era cel puțin ciudat ca un DSLR de clasă profesională, cu o viteză de 8 cadre pe secundă la fotografierea în rafală și care costa 4999 lei înainte de retragerea din producție, să fi fost utilizat atât de puțin. Consultanții de vânzări mi-au răspuns că era un aparat folosit în regim de amator... totuși, am preferat să nu îl achiziționez, deși cineva a făcut-o la doar câteva zile după ce pusesem întrebarea.

O posibilă explicație rezidă în ceea ce am descoperit că s-a întâmplat cu D70-ul meu: dorind să verific la cât a mai ajuns Shutter Count-ul, încarc o fotografie recentă în aplicația oPanda iEXIF, pentru a constata cu stupoare că ajunsesem la... 372 declanșări Exclamation . Aparatul nu a fost dus în service, iar update-ul de firmware pe care i-l făcusem prin ianuarie nu a afectat Shutter Count-ul (verificasem acest lucru, în mod sigur).

Țineam însă minte că trebuie să fi trecut de 65.000 cadre (făcusem undeva la 9000 cadre de când l-am achiziționat). Instantaneu, mi-am amintit cunoștințele de programare din liceu: tipul de date numerice Byte stochează valori întregi de la 0 la 65.535. Deci, dacă programatorii firmware-ului aparatului au utilizat un astfel de tip de date pentru variabila Shutter Count (Total Number of Shutter Releases, cum o identifică oPanda), era normal ca la depășirea acestui prag, contorul aparatului să se reseteze.

Am decis să scotocesc în arhiva de poze și să identific exact cadrele la care s-a făcut tranziția. Și le-am identificat: poza DSC_9529.jpg are contorul 65.535, iar DSC_9530.jpg are deja Total Number of Shutter Releases 0. Cu alte cuvinte, la fiecare 65.536 poze realizate, aparatul va indica din nou 0, ca și cum ar fi fost atunci scos din cutie.

Mai jos, aveți proba, cu cele două capturi de ecran ale programului oPanda iEXIF.

Eroare shutter count pe Nikon 70... mai exact, inducerea în eroare a utilizatorului 8635283917_e73b52739f_c

Pe D80, am constatat că problema a fost rezolvată, în sensul că a fost crescută limita superioară a contorului - din moment ce am putut întâlni un Shutter Count de aproximativ 180.000. Totuși, este posibil să nu fi fost ales un tip de date de tip Long Word (0..4.294.967.295, valoare practic imposibil de atins pe un DSLR cu tehnologia actuală), ci, în ipoteza în care avem de-a face cu un multiplu al 65.536(dacă pornim numărătoarea de la 1), să ajungem spre exemplu la 262.144 - valoare realistă pentru cineva care trăiește din fotografie, dacă are norocul să prindă un exemplar bun.

Astfel, nu ar fi teoretic imposibil ca un aparat cu 280.000 cadre, dar păstrat îngrijit, să fie vândut drept având 18.000 și păstrat mai cu neglijență. Repet, acestea sunt ipoteze, în condițiile în care nu am cunoștință exactă de tipul de dată numerică utilziat pentru variablila Shutter Count pe modelele superioare D70.

Constatările factuale, expuse mai sus și probate, sunt cele aplicabile exclusiv D70-ului.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum