In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Panasonic Lumix TZ-30 și TZ-40, vechiul și nou vârf de gamă al seriei Travel Zoom Empty Panasonic Lumix TZ-30 și TZ-40, vechiul și nou vârf de gamă al seriei Travel Zoom

la data de Mar Apr 02, 2013 4:29 am
Pe 17 ianuarie 2013 a fost lansat Panasonic TZ-40, care devine astfel noul vârf de gamă al seriei Travel Zoom din oferta companiei japoneze. În aceste condiții, prețul mai vechiului model, TZ-30, e acum redus cu 22% în oferta F64 .

Cele două modele sunt foarte asemănătoare la exterior, atât ca formă, cât și ca greutate (TZ-40 e infinitezimal mai ușor, reducerea de 6 grame fiind operată cel mai probabil din rațiuni de marketing, pentru a trece sub pragul psihologic de 200 grame - la 198, mai exact).

Optic, cele două aparate sunt identice, fiind dotate cu un obiectiv Leica 4,3-86 mm (24-480 mm echivalentul în format full-frame), cu diafragma maximă f/3,3-f/6,4. cu alte cuvinte, aparatele dispun de un zoom de 20x, extrem de util când dorim să alternăm rapid planurile, de la ansamblu la detaliu - cum adeseori se întâmpl când am observat ceva interesant în călătoriile noastre.

Elementul definitoriu al modelelor recente ale seriei Travel Zoom este prezența GPS-ului încorporat, grație căruia putem vedea pe o hartă (schematică, ce-i drept) unde ne aflăm și putem salva în tag-ul EXIF al fiecărei imagini locația unde a fost realizată. Putem astfel vedea apoi cu ușurință, într-o aplicație precum Google Earth, exact unde am fost. Pe viitor, ar fi interesantă și integrarea unei aplicații care să prezinte mișcarea soarelui pe boltă, precum cele existente pe smartphone-uri (voi reveni într-o postare viitoare despre acest subiect), astfel încât să ne putem planifica și mai exact turele foto... până atunci însă, oricum prezența GPS-ului e benefică.

Lucrurile devin cel puțin interesante când ne uităm la partea electronică responsabilă de realizarea fotografiilor: TZ-30 dispune de un senzor de 14 MPx, TZ-40, de 18 MPx... însă în cazul TZ-40, suprafața a crescut la 1/2,3", față de 1/2,33" la vechiul model, evitându-se astfel o creștere a densității pixelilor pe unitatea de suprafață, ce ar fi riscat să afecteze granulația imaginii.

Cel mai lung timp de expunere este de 15 secunde pe ambele modele - facilitate excelentă pentru peisajele urbane nocturne, când dorim să capturăm dârele de lumină ale autovehiculelor. De asemenea, TZ-40 a câștigat în plus o treaptă de expunere la sensibilitatea ISO (6400, față de 3200 pe vechiul model). Însă în lumină puternică noul TZ-40 e în dezavantaj față de predecesorul său: TZ-40 are cel mai scurt timp de expunere de doar 1/1200 sec., pe când TZ-30 permite reducerea sa până la 1/2000 sec. - riscul "arderii" imaginilor la fotografierea în plin soare fiind deci mai redus pe TZ-30.

De asemenea, vechiul model oferă deci o mai amplă posibilitate de a fotografia la diafragme mai deschise (cu aproape o treaptă)... totuși, acest lucru va fi mai puțin vizibil, senzorii mici de pe aparatele compacte nefiind gândiți pentru imagini cu profunzime redusă, precum portretele profesionale, ci pentru profunzime maximă, încât nici măcar începătorii să nu greșească focalizarea.

Că veni vorba de focalizare, deși sunt disponibile mai multe moduri predefinite, niciunul din aparate nu oferă control manual complet...putem însă corecta acest mic neajuns prefocalizând în centrul cadrului pe planul pe care dorim și apoi reîncadrând imaginea, înainte de declanșare.

Este prezent însă modul manual complet pentru stabilirea parametrilor expunerii, fapt ce ne va permite să obținem imaginile așa cum le dorim noi, nu cum ar crede electronica (adeseori aproximativă, gândită pentru niște valori medii, generice) a aparatului. Din păcate nu este disponibilă salvarea fișierelor și în formatul RAW, necomprimat, dar dacă avem grijă să realizăm expunerea optimă, acest lucru nu ar trebui să constituie un inconvenient major (cu atenție la detalii, putem obține imagini de calitate expozițională chiar și din JPEG-uri corect expuse).

Acestea fiind spuse, putem în prezent fie să mai așteptăm apariția noului TZ-40 în ofertele din România (în Austria, apare deja sub indicativul TZ-41, la un preț de 399 euro), fie să achiziționăm un TZ-30 la reducere Very Happy .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum