Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film Empty Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film

Sam Aug 22, 2015 2:15 pm
Ce poate fi mai plăcut decât să faci poze cu un aparat de fotografiat bun? Să faci poze cu un aparat pe care ți l-ai construit singur!

Nu s-a strecurat nicio greșeală aici: tocmai acest lucru ni-l propun cei de la Lomography, prin modelul Lomo Konstruktor: un kit de asamblare, ce include toate piesele necesare, o șurubelniță și un manual de instrucțiuni, pentru ca, punându-ne pe meșterit, să ne construim propriul aparat SLR pe film.

Nu doar că vom putea astfel să retrăim bucuriile copilăriei, când petreceam ore întregi meșterind la asamblarea machetei câte unui avion, sau să construim și să reconstruim castele, baze selenare sau case, ci vom putea vedea îndeaproape structura unui aparat de fotografiat, înțelegând mai bine modul său de funcționare.

Iar dacă Lomography Konstruktor-ul vi se pare un aparat simplist, nu scăpați din vedere că acesta e echipat cu obiective interschimbabile (kit-ul standard, disponibil în România la F64 la prețul de 189 lei  ne oferă piesele pentru realizarea unui obiectiv fix de 50 mm, f/10, cu focalizare de la 0,2 metri la infinit, însă Lomography International ne oferă și posibilitatea achiziționării unor kit-uri personalizate, cu până la trei obiective, la prețuri ce pot ajunge până la 132 euro), că dispune de o cameră obscură cu o oglindă similară celor de pe SLR-urile "adevărate" și că permite fotografierea atât folosind timpul de expunere predefinit, de 1/80 sec., cât și modul Bulb, pentru expunerile lungi.

Tot ce va trebui să facem pentru a ne bucura de aparat este să-l asamblăm, urmând cu grijă instrucțiunile din manualul primit cu aparatul. Pe lângă acestea, cei de la Lomography ne oferă și un videoclip, disponibil pe Youtube, care prezintă pas cu pas asamblarea Lomo Konstruktor-ului:


Pe lângă informațiile prezente în manual și în clipul de prezetare, aș dori să vă prezint câteva observații și sfaturi practice, pe care le-am descoperit când asamblam exemplarul meu de Lomography Konstruktor:

  • Începeți prin aranjarea pieselor mari, disponibile detașate, în cutia aparatului. Veți observa încă din această etapă cum aparatul vostru începe să prindă formă
  • Asamblați fiecare componentă în ordinea descrisă în manual și în videoclip. Nu desprindeți din matrițele de plastic mai multe piese decât aveți nevoie pentru componenta la care lucrați în acel moment. Riscați în caz contrar să vă fie greu a mai identifica piesele după numerotarea lor.
  • Evitați să declanșați obturatorul până ce nu ați instalat levierul de armare. Altfel, veți constata că nu aveți cu ce coborî înapoi oglinda, iar pentru un moment veția vea senzația că aparatul e inutilizabil. Cât timp nu îl fixați cu un șurub, puteți monta și demonta levierul de armare chiar dacă nu ați introdus camera obscură în șasiul aparatului. Astfel, chiar dacă ați declanșat accidental obturatorul, veți putea să îl readuceți ușor în poziția corectă.
  • Cea mai sensibilă piesă e mecanismul de antrenare a filmului și numărare a cadrelor. Asigurați-vă că ați instalat corect percutorul (care are un dublu rol, de a asigura numărătoarea corectă a cadrelor, dar și de a împiedica tragerea înapoi a filmului). Dacă piesele scapă din poziția corectă când introduceți subansamblul în carcasă, reveniți asupra acestui pas și reașezați-le corect.
  • Evitați să forțați rotița de tragere a filmului în sens invers decât cel arătat de săgeata de pe carcasă, pentru a nu risca blocarea mecanismului
  • Pentru fixarea arculețului selectorului de mod Normal/Bulb, folosiți un ac fin, cu care trageți urechea arculețului peste axul pe care aceasta trebuie agățată. Încercați să nu deformați arculețul (dacă acest lucru se întâmplă, veți avea plăcura surpriză să găsiți un arculeț de rezervă în cutie).
  • Dacă vi se pare că ați greșit, în orice etapă, nu panicați. Revedeți pașii din manual și uitați-vă de 2-3 ori la secțiunea corespunzătoare din clipul de pe Youtube, cu siguranță veți înțelege cum trebuie să procedați.


Cei de la Lomography susțin că aparatul Konstruktor poate fi gata de acțiune într-una, până la două ore. Personal, mi-a luat ceva mai mult de trei ore, ca urmare a unor gafe (care m-au inspirat în scrierea sfaturilor de mai sus  Very Happy ) și care m-au obligat să dezasamblez și să reasamblez unele componente ale aparatului. Nu am întâmpinat însă nicio problemă serioasă, astfel că, la final, aparatul era perfect funcțional.

Așadar, sunt în măsură să vă prezint în cele ce urmează câteva imagini care înfățișează Lomography Konstruktor-ul meu, asamblat complet și gata de acțiune:

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film _DSC8026

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film _DSC8028

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film _DSC8031

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film _DSC8029

Și, mai departe, vă prezint , câteva din imaginile mele preferate realizate pe o rolă de film DM Paradies, cu aparatul Lomography Konstruktor:

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film 1216x772x2

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film 605x384x1

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film 614x384x1

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film 1216x772x2

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film 606x384x1

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film 1216x772x2

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film 1216x757x2

Lomography Konstruktor sau cum să ne asamblăm propriul aparat SLR pe film 1216x770x2

In cazul in care imaginile nu sunt incarcate corect, dar si pentru a vedea mai multe din fotografiile mele pe film, va invit sa vizitati profilul meu de pe site-ul Lomography, https://www.lomography.com/homes/lucicj
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum