In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Grip-ul Hahnel HN-D800 - extindeți autonomia aparatului vostru Nikon D800, D800E sau D810 Empty Grip-ul Hahnel HN-D800 - extindeți autonomia aparatului vostru Nikon D800, D800E sau D810

la data de Sam Iul 04, 2015 2:54 pm
Deși Nikon D800 e un aparat excelent când vine vorba de calitatea imaginii și de precizia focalizării, aparatul nu e tocmai fabulos când vine vorba de autonomia acumulatorului: dacă erați obișnuiți de pe DSLR-urile cu senzor APS-C ca Nikon D90 sau D7000 ca acumulatorul să țină până la 7-800 de cadre, veți avea neplăcuta surpriză să constatați că monstrul megapixelilor e și un mare devorator de energie: pe Nikon D800, în condiții normale de utilizare, veți putea fotografia cel mult 350-400 cadre, folosind un acumulator En-El15 complet încărcat.

Iar dacă ne gândim că un acumulator En-El15 nu e tocmai ieftin (prețul său fiind de 298 lei în oferta F64 ), devine tentant a căuta soluții alternative de a alimenta aparatul ca, de exemplu, posibilitatea de a folosi mult mai ieftinele și mai comunele baterii AA reîncărcabile.

Deoarece design-ul DSLR-urilor contemporane nu ar permite găzduirea bateriilor AA în corpul aparatului (exceptând, poate, câteva modele de la Pentax), va trebui să atașăm aparatului nostru un grip pentru baterii. Cei de la Nikon ne oferă, într-adevăr, grip-ul MB-D12, care permite alimentarea aparatelor D800/D800E/D810 folosind 8 baterii AA, însă prețul acestuia, de 1699 lei în oferta F64 , îl face inaccesibil pentru toți aceia dintre noi care nu lucrează pentru o agenție de presă care să li-l cumpere, sau nu au mici averi la dispoziție... iar alternativa achiziționării unor clone contrafăcute de pe site-urile chinezești nu e tocmai lipsită de riscuri, dată fiind calitatea îndoielnică a acestor produse de pe piața gri.

Din fericire, există și alternative de calitate, la prețuri abordabile. Astfel, firma irlandeză Hahnel ne oferă grip-ul HN-D800 care, la un preț mai mic de un sfert din cel al originalului MB-D12, ne va permite alimentarea DSLR-ului nostru full-frame de la 8 baterii AA, sau să avem întotdeauna pregătită o a doua baterie EN-EL15, pentru sesiunile foto prelungite (un avantaj al folosirii unui grip este că putem monta în acesta și acumulatori neoriginali, provenind de la producători terți ca Hahnel, Power 3000 sau Phottix, chiar în cazul în care aparatul nostru dispune de un firmware care blochează utilizarea acumulatorilor neoriginali Nikon).

Odată grip-ul pregătit cu bateriile dorite, va trebui să introducem un acumulator En-El15 încărcat în corpul aparatului, să scoatem protecția de cauciuc care acoperă contactele de pe partea sa inferioară și să înșurubăm grip-ul, fixându-lîn piulița de 1/4" dedicată montării aparatului pe trepied. Dacă acest lucru poate părea nepractic, în condițiile în care aparatul ar consuma implicit curentul din acumulator, și doar abia apoi pe cel din grip, putem corecta acest neajuns mergând în meniurile D800-lui nostru la Custom Setting Menu> Shooting/Display> Battery order și să alegem Use MB-D12 batteries first.

Din păcate, accesând secțiunea Battery Info aparatul nu ne indică procentajul de energie rămasă în bateriile din grip dacă folosim acumulatori AA, însă am constatat că, deși procentajul de încărcare a acumulatorului din aparat va rămâne constant, contorul cadrelor efectuate va crește, ca și cum am folosi curentul din acumulator, și nu cel din grip. În schimb, în momentul în care bateriile din grip se descarcă, va clipi de câteva ori indicatorul "baterie descărcată", înainte ca aparatul să comute pe acumulatorul En-El15 original, din corpul său. De asemenea, odată curentul din bateriile din grip epuizat, acest lucru ne va fi semnalat în secțiunea Battery Info.

Un alt aspect pe care l-am observat la grip-ul Hahnel HN-D800 este că dublarea comenzilor de pe aparat nu este dusă până la capăt: putem folosi fără probleme atât declanșatorul de pe grip, cât și butonul AF-On. În schimb, cel puțin pe exemplarul meu, rotițele de control și selectorul punctului de focalizare au rol pur decorativ, acționarea lor neproducând niciun efect pe aparat... după cum spuneam, avem de-a face cu un produs care costă mai puțin de un sfert din prețul originalului Nikon.

Din ferircire, irlandezii de la Hahnel au reușit să suplinească acest mic neajuns oferindu-ne în contrapondere o facilitate cel puțin interesantă: echiparea grip-ului HN-D800 cu un senzor în infraroșii și oferirea gratuită a unei telecomenzi în pachetul grip-ului. În acest mod, scăpăm de necesitatea instalării unor sisteme complicate de trigger-e (în condițiile în care aparatele de clasă profesională nu dispun de senzorul în infraroșii pentru telecomanda ML-L3, precum era cazul cu aparatele pentru entuziaști, aparate ca Nikon D700, D800, D3 sau D4 necesită montarea unui trigger pe patina de blitz a aparatului și conectarea sa la una din mufele laterale. Fotograful va acționa apoi o telecomandă radio specifică acelui tip de trigger).

În concluzie, nu aș putea recomanda grip-ul Hahnel HN-D800 ca fiind produsul perfect... nefuncționarea tuturor comenzilor e deranjantă. În schimb, datorită prețului convenabil, al calității onorabile a construcției și a faptului că achiziționarea grip-ului reprezintă cea mai ieftină și la îndemână cale de a declanșa un Nikon D800 la telecomandă, e clar că acest produs își are utilitatea sa, oferindu-ne ceva mai mult decât simpla prelungire a autonomiei de funcționare a D800-lui nostru.

Grip-ul Hahnel HN-D800 - extindeți autonomia aparatului vostru Nikon D800, D800E sau D810 Hahnel--HN-D800-grip-pentru-Nikon-D800-30704-2
Hahnel HN-D800 - grip pentru Nikon D800 / D810, 399 lei în oferta F64
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum