In jos
avatar
cristianphotos.ro
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 14
Points : 38
Join date : 14/05/2015
http://www.cristianphotos.ro

 Fotografii de la Salciua la Huda lui Papara Empty Fotografii de la Salciua la Huda lui Papara

la data de Lun Mai 25, 2015 11:39 pm
 Fotografii de la Salciua la Huda lui Papara Fotografii-salciua-huda-lui-papara-1

 Fotografii de la Salciua la Huda lui Papara Fotografii-salciua-huda-lui-papara-2

Huda lui Papara se afla in muntii Apuseni , la cativa kilometri de localitatea Salciua. Pentru iubitorii de pesteri va pot spune ca accesul in pestera este destul de dificil si trebuie sa aveti echipament speo pentru a putea intra. Am incercat sa fotografiez intrarea in pestera cu apa ca laptele dar pentru ca nu aveam trepied , a trebuit sa fixez aparatul foto de diferiti bolovani din preajma.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

 Fotografii de la Salciua la Huda lui Papara Empty Re: Fotografii de la Salciua la Huda lui Papara

la data de Mar Iun 02, 2015 11:06 am
Mă bucur pentru tine, ai vizitat una din cele mai cunoscute peșteri din România, devenită în ultimii ani o atracție majoră atât pentru turiștii pasionați de traseele dificile, cât și pentru speologii profesionști.

Nici nu e de mirare că lucrurile stau astfel, în condițiile în care Huda lui Papară este cea mai lungă peșteră din România (cu o galerie de 5,2 km), dar și una din cele mai greu accesibile, intrarea in galeria propriu-zisa fiind blocata de un lac de cca. 20 m lungime și 1,5-2 m adâncime.

Avem așadar de-a face cu o structură subterană mult mai spectaculoasă decât ne-ar face să ne gândim numele ei - "hudă" fiind un regionalism ardelenesc însemnând "gaură", ceea ce nu anticipează nici pe de parte faptul că Huda lui Papară e o destinație carstică unică în Europa.

Interesant ar mai fi de spus că Huda lui Papară adăpostește cea mai mare colonie de lilieci din Europa (numărând, conform estimărilor, cca. 84.000 de astfel de zburătoare, din 9 specii)... iar de aici până la a lega realitatea de legendă nu a mai fost decât un singur pas, un mit privind peștera cu cea mai mare galerie din Transilvania fiind că, în perioada în care a fost întemnițat la castelul Thoroczkay din Colțești, Vlad Țepeș se deplasa, printr-o galerie subterană, până în peștera Huda lui Papară, unde interacționa cu liliecii de aici, ca un adevărat vampir.

...și, în ce privește pozele postate de Cristian, e de apreciat faptul că, chiar în absența trepiedului, efectul de "ape mătăsoase" a fost obținut corect... dezavantajul nefolosirii unui trepied este, însă, după cum se poate observa, prezența unei cornișe de piatră nefocalizate în planul apropiat. Însă nu ar fi meritat să fi aplicat un crop pentru că, păstrând raportul lățime-înălțime al imaginii originale, s-ar fi pierdut exact zona cea mai interesantă, a apelor învolburate, din colțul dreapta-jos.

Morala este că, atunci când vizităm locuri interesante, merită să luăm cu noi un trepied de calitate, precum Manfrotto Be Free : deși nu cântărește mai mult de 1,4 kg, trepiedul Manfrotto e extrem de solid, fiind capabil să susțină greutăți de încărcare de până la 4 kg, iar picioarele sale pot fi deschise la un unghi diferit, pentru fiecare în parte, ceea ce îl face ideal pe teren denivelat. Cu alte cuvinte, e un companion excelent pentru drumețiile montane cheers.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum