Forum de Calatorie si Fotografie
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
avatar
cristianphotos.ro
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 14
Points : 38
Join date : 14/05/2015
http://www.cristianphotos.ro

Castru Roman Porolissum Empty Castru Roman Porolissum

Dum Mai 24, 2015 8:27 am
Castru Roman Porolissum Fotografii-castru-roman-Porolissum-1

Castru Roman Porolissum Fotografii-castru-roman-Porolissum-2

Castru Roman Porolissum Fotografii-castru-roman-Porolissum-4

Castrul roman porolissum se afla in judetul Salaj , la cativa km de Cluj. A fost construit de catre Traian in anul 106.
Ce va pot spune dupa ce l-am vizitat e faptul ca este foarte impunator ; chiar daca platesti intrarea care de altfel este simbolica , vei ramane foarte surprins de ceea ce vezi acolo.
Din pacate am fotografiat in plin soare , tot am scos 2-3 poze pentru a ilustra zona.
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Castru Roman Porolissum Empty Re: Castru Roman Porolissum

Sam Iun 20, 2015 2:54 am
Un pont pentru situatiile cand fotografiezi pe timp de vară, la ore apropiate de amiază: umbrele extrem de inestetice cauzate de streșinile clădirilor (sau de arcadele ochilor oamenilor) sunt mult mai puțin deranjante dacă convertești imaginea în alb-negru și aplici un efect de Highlight Shadows în Adobe Photoshop. E drept că în acest mod pierzi informația de culoare din imagine, dar dacă ne gândim că, oricum în lumina amiezii culorile sunt mai spălăcite, constatăm că a aplica o conversie a imaginii în alb-negru e de departe cea mai potrivită soluție pentru problemele noastre.

Acum, căteva precizări cu privire la ruinele romane de la Porolissum: acestea se găsesc în satul Moigrad-Porolissum, situat la cca. 10 km est de Zalău. Castrul de la Porolissum a fost ridicat în timpul celui de-al doilea război daco-roman, pentru a găzdui 5000 soldați din trupele auxiliare, ce aveau ca obiectiv păzirea unuia din punctele-cheie de acces dinspre regiunea muntoasă din vest.

Din întreg ansamblul fortificat, cea mai bine păstrată e poarta Praetoria, ilustrată în prima din fotografiile tale, Cristian. Observând-o, putem constata că avem de-a face cu o cetate impunătoare, care cu siguranță trebuie să fi exercitat un puternic efect de intimidare asupra dacilor, a căror civilizație era net inferioară din punct de vedere tehnologic.

În anul 124, Porolissum devenea capitala nou-createi provincii Dacia Porolissensis: aceasta era condusă de un guvernator fiscal subordonat direct împăratului de la Roma, ceea ce conferea un statut privilegiat provinciei în cauză. Dacia Porolissensis își va păstra acest statut până la retragerea romanilor din întreaga Dacie, ordonată de împăratul Aurelian în anul 271, într-un moment în care imperiul trebuia să-și concentreze energiile pentru a respinge o ofensivă a goților.

Deși Porolissum-ul a fost abandonat de întemeietorii săi, viața a continuat să subziste fără întrerupere în acele locuri: aproape 1200 de ani mai târziu, era atestată documentar Villa olachalis Mojgrad (1423), aceasta existând și în prezent. Totuși, având o populație de doar 546 locuitori conform recensământului din 2002, constatăm că Moigrad-Porolissum-ul din prezent e de aproape 10 ori mai mic decât fusese în anii săi de glorie din timpul stăpânirii romane.

Pentru a ajunge la Porolissum, exceptând automobilul personal, cel mai la îndemână mijloc de transport rămâne autocarul: legătura Zalău-Moigrad e deservită de compania Cento Trans, care ne pune la dispoziție câte 6 autocare sau microbuze în fiecare zi, cu excepția sâmbetelor, când numărul acestora se reduce la trei; costul unui bilet este unul rezonabil, de 4 lei.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum