In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Canon EOS M, un mirrorless cu senzor APS-C, de doar 298 grame Empty Canon EOS M, un mirrorless cu senzor APS-C, de doar 298 grame

la data de Dum Mar 31, 2013 1:30 pm
Ultima ediție a presitigosului târg Photokina (ce se organizează la fiecare doi ani în Koln, Germania) a adus cu sine intarea Canon pe piața aparatelor mirrorless. Deși acesta a fost lansat la aproape doi ani după ce Sony intra puternic cu seria Nex și la cca. un an după lansarea seriei 1 de la Nikon, cei de la Canon vin cu câteva noutăți interesante, care fac din Eos M un aparat mai apropiat ca funcționalitate de suratele mai mari, DSLR-urile, decât de o banală "săpunieră".

Astfel, Canon Eos M e echipat cu un senzor APS-C de 22,3 x 14,9 mm, deci de aceeași suprafață precum cea din DSLR-urile destinate utilizatorului individual din oferta companiei. Rezoluția este și ea similară clasei curente de DSLR-uri pe senzor crop, 18 MPx. Și, ce e mai important, aparatul oferă o patină de blitz standard... cu alte cuvinte, aparatul nu va fi un simplu moft, o simplă jucărie a celor înstăriți, ci poate servi foarte bine drept aparat de backup pentru profesioniști. Sau, de ce nu, drept aparat mai discret pentru fotoreporteri, atunci când situația o cere (grație unui adaptor, e posibilă și montarea obiectivelor pentru DSLR-uri, nu doar a celor pe montura M).

Că veni vorba de obiective, exemplarul pe care l-am testat eu în showroom-ul eMag Cluj era echipat cu kitul 18-55. Ce am apreciat la acesta este că dispune de montură metalică, fapt care reduce uzura la montări-demontări repetate (și, în fond, de-asta ne luăm aparat cu obiective interschimbabile, nu doar pentru că e "în tendințe"). Acesta are un filet de atașare a filtrelor de 52 mm, deci și filtrele de polarizare, UV, sau adaptoarele de unghi larg de pe kit-urile destinate DSLR-urilor vor potrivi fără probleme.

Din păcate, modul complet manual al aparatului se "ascundea" destul de bine prin structura de meniuri și nu am avut foarte mult timp la dispoziție... însă chiar pe Auto, sau fotografiind pe modul Program și alegând unul din modurile scenă, se pot obține imagini chiar reușite cu micuțul aparat.

La 298 grame, e chiar micuț (are 48% din greutatea D90-ului meu, spre exemplu), iar dimensiunile corpului aparatului sunt chiar mai mici decât ale unei Samsung Galaxy Camera, de exemplu (despre care ați putut citi într-o postare anterioară). Obiectivul e destul de proeminent, însă ansamblul e mult mai echilibrat decât la seria Nex de la Sony, caracterizată printr-un aspect ușor descentrat.

Nu a fost însă deloc greu să activez fotografierea în format RAW (aspect ce ajută într-o manieră determinantă dacă dorim să ne prelucrăm mai minuțios fotografiile și să extragem maximum de informație relevantă din ele, pentru o expoziție de exemplu), sau fotografierea în rafală. Aparatul fotografiază cu 4,3 cadre pe secundă, valoare apropiată de cele 4,5 ale D90-ului, spre exemplu, și peste ale unor DSLR-uri entry-level. Totuși, poate e o părere subiectivă, dar declanșarea mi s-a părut mai lentă decât pe Nikon D90 .

Per total însă, pot spune că sunt mulțumit de aparat și nu exclud ca acesta, sau un model derivat din acesta, să reprezinte una din viitoarele mele achiziții.

În continuare, vă prezint două imagini de test, cu precizarea că era o zi mohorâtă, iar toate imaginile au fost realizate în modurile Auto sau P, prin geamul showroom-ului, din practic singura poziție spre exterior (fiind inevitabilă aglomerația de elemente). Nu am editat pozele decât pentru protecția confidențialității protagoniștilor surprinși involuntar, în rest sunt exact cum le-a surprins aparatul (JPEG, CR2-urile generate de un aparat atât de recent din păcate nu sunt suportate de Photoshop Elements 9).

Canon EOS M, un mirrorless cu senzor APS-C, de doar 298 grame 8606758701_2df19d43ce_c

Canon EOS M, un mirrorless cu senzor APS-C, de doar 298 grame 8607862810_8e2c253074_c
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Canon EOS M, un mirrorless cu senzor APS-C, de doar 298 grame Empty Decizii... decizii privind Canon EOS M

la data de Mier Apr 23, 2014 1:44 pm
La un an după ce am testat aparatul mirrorless al celor de la Canon, lucrurile se prezintă cel puțin interesante: pe de o parte, prețul a scăzut simțitor, la 1999 lei (față de 3799 lei, la momentul lansării), dar, pe de alta, compania a avut o politică destul de nehotărâtă față de viitorul seriei EOS M.

Concret, succesorul său, Canon EOS M2, nu a fost lansat decât pe piața asiatică, nefiind distribuit în Europa și SUA. Acest lucru nu ar fi atât de grav, diferențele dintre cele două modele fiind mai mult de ordin cosmetic, senzorul de 18 MPx și procesorul DIGIC 5 fiind păstrate de la predecesorul său și pe mai noul M2.

O problemă mai mare o pune gama de obiective pe montura Canon EF-M, ce încă nu s-a dezvoltat nici pe departe precum gamele de obiective pentru aparatele mirrorless de la Sony, Nikon sau Samsung. Pe de altă parte, problema poate fi ușor rezolvată achiziționând adaptorul EF-M - EF-S , după care vom putea folosi aceleași obiective ca pe DSLR... totul e să-l găsim pe stoc, acesta părând să lipsească din depozitele F64 în ultima vreme, la fel ca obiectivele EF-M.

Planează așadar unele incertitudini cu privire la viitorul gamei Canon EOS M... din fericire, acestea sunt dezmințite de companie, care nu exclude lansarea unui model nou, EOS M3, în viitorul apropiat. Dacă stăm să ne aducem aminte, primul M a fost prezentat oficial la PhotoKina 2012, iar cum târgul se ține cu o frecvență bienală, în 2014 ne putem aștepta la multe lansări interesante, inclusiv din partea Canon.

Până în 16 septembrie nu mai e atât de mult, încât poate merită să așteptăm să vedem cu ce bunătăți ne vor încânta producătorii de aparate. Iau însă în calcul și posibilitatea ca, odată cu lansarea noii game, vechile modele să fie retrase de pe piață, pentru a nu concura cu cele mai performante, dar inevitabil mai scumpe... astfel că, în prezent nu pot recomanda deciziile de achiziție privitoare la EOS M decât după următorul raționament: dacă aveți nevoie acum de un aparat mic și ușor, dar cu senzor mare, cumpărați modelul disponibil în prezent; dacă însă nu vă grăbiți și doriți ceva care să rămână în actualitate mai mult timp, mai bine așteptați Photokina 2014 (16-21 septembrie).
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum