In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Așteptarea a luat sfârșit! Pentax anunță primul său DSLR full-frame Empty Așteptarea a luat sfârșit! Pentax anunță primul său DSLR full-frame

la data de Sam Feb 07, 2015 1:38 am
După o (prea) lungă așteptare, în care numeroși fani Pentax au fost nevoiți să schimbe montura, trecând spre Nikon, Canon sau Sony dacă își doreau un DSLR full-frame, iată că într-un final deținătorii actuali ai mărcii, Ricoh Imaging Corp., au decis să se lanseze și ei pe piața DSLR-urilor profesionale full-frame.

Astfel, aceștia au anunțat că vor prezenta primul DSLR full-frame Pentax la Camera & Photo Imaging Show (pe scurt, CP+ 2015), ce va avea loc între 12 și 15 februarie la Yokohama. Cunoscut și drept târgul premierelor mondiale în industria foto-video, CP+ reprezintă momentul la care principalii jucători din industria foto-video își scot așii din mânecă, pentru anul ce se așterne în față.

Deși au fost primii care au anunțat ce produse vor prezenta la CP+, rămâne de văzut în ce măsură vor reuși cei de la Pentax să mențină atenția atrasă asupra produsului lor - cu nume și specificații încă necomunicate oficial - în condițiile în care cei de la Canon au anunțat deja că vor prezenta succesorul unuia din cele mai de succes DSLR-uri profesionale, Canon 5D Mark III. Lansat sub numele de Canon 5Ds și echipat cu un senzor de 50 MPx, acesta se dorește a constitui replica dată de Canon celor 36 MPx de pe Nikon D800/D800E/D810, care fusese până acum cea mai mare rezoluție atinsă pe un senzor de 24x36 mm.

E regretabil faptul că în ultimii ani Pentax a intrat într-un con de umbră: deși pe segmentul entry-level este singura companie care oferă DSLR-uri rezistente la apă (începând cu modelul Pentax K-50, oferit la un preț situat puțin sub 2500 lei ), echipează chiar și obiectivul kit 18-55 mm cu montură metalică și dotează parasolarele sale cu un capac detașabil, ce permite ajustarea filtrului de polarizare fără a deșuruba complet parasolarul, produsele sale nu au reușit să se impună, tocmai din cauza absenței unor produse de clasă superioară.

Astfel, cele mai avansate DSLR-uri au fost până acum Pentax echipate cu senzori APS-C - aceiași senzori de proveniență Sony care echipau și produsele concurente de la nikon și Sony... doar că Pentax le primea cu întârziere. Și, menținând standardele de calitate la cote înalte, produsele Pentax au prețuri relativ mari, fapt care, combinat cu lansarea întârziată, ce le aduce un dezavantaj în cursa cu cei de la Nikon și Sony, capabili să lanseze produse oferind aceeași calitate a imaginii, uneori cu un avans de ani buni.

Concret, senzorul APS-C de 24 MPx a fost introdus pe Sony SLT-A77 în august 2011, în februarie 2013 pe Nikon D7100 și abia în septembrie 2013 pe Pentax K-3 . Iar deși K-3-ul depășește la unele specificații ambii concurenți, faptul că acesta este vârful de gamă al celor de la Pentax constituie și un dezavantaj net: cum tranziția de la statutul de amator la cel de profesionist e adeseori marcată și de trecerea de la un DSLR cu senzor format APS-C (16x24 mm) la full-frame (24x36 mm), absența unui model de la același producător implică vânzarea întregii truse foto (obiective, blitz-uri, telecomenzi, adaptoare etc.) și cumpărarea, de la 0, a tuturor echipamentelor, de la un producător care oferă aparate full-frame (Nikon, Canon sau Sony).

Așadar, numeroși fotografi amatori se fereau să achiziționeze un DSLR Pentax gândindu-se că nu vor avea un upgrade convenabil la îndemână, iar majoritatea profesioniștilor pur și simplu nu găseau ceva pe măsura așteptărilor lor (aceasta deși personal cunosc un grup de fotografi, restrâns ce e drept, care obțin rezultate incredibile cu Pentax-urile lor).

Se pare însă că lucrurile sunt pe cale să se schimbe odată cu CP+ 2015: deja este o certitudine că Pentax ăși va lansa primul DSLR full-frame; rămâne să vedem ce specificații va veni și dacă acesta va putea concura cu vârfurile de gamă Nikon D810 și Canon 5D Mark III, sau - mai probabil, aș spune eu - se va poziționa între aparatele full-frame pentru entuziaști, Nikon D610, Canon 6D și vârfurile de gamă, oferind însă viteză sporită și un sistem de focalizare mai performant decât full-frame-urile de buget redus, fără a avea cel mai performant senzor de imagine, întâlnit pe D810 și 5D.

Spătmâna viitoare, vom afla exact cum stau lucrurile. Voi reveni cu detalii, de îndată ce le voi afla Wink .
kolmekata
kolmekata
Membru Activ
Membru Activ
Posts : 13
Points : 29
Join date : 19/09/2014
Age : 53
Location : Asgard
http://www.calatorie-fotografie.net

Așteptarea a luat sfârșit! Pentax anunță primul său DSLR full-frame Empty Re: Așteptarea a luat sfârșit! Pentax anunță primul său DSLR full-frame

la data de Joi Feb 12, 2015 1:43 pm
Da, mai lasă-i și pe ăștia, luzerii de pe Electrolizei în varianta foto  Razz

Or fi fost știrile de care ne ziceai săptămâna trecută prea optimiste, sau se tem Pentaxiștii să nu le fure cineva ideile pe care alții le-or avut acu vreo 2 ani. Am văzut și eu știrile de la CP+ și sunt dezamăgită răuuu. NU AU LANSAT niciun aparat încă, doar au adus și ei o machetă de plastic într-o vitrină. Și aia incompletă, fără butoane.

Ar trebui și eu să mă apuc de afaceri foto: cumpăr din piață o dubioșenie indiană gen Olympia/Sony 2000A, o vopsesc în negru să pară prototip, scriu pe ea mare FENTAX și gata! Haideți cu precomenzile, vă dau aparatul de 50 de lei cu 999 lei avans si 7999 la lansare Laughing

Să fim serioși, dar cum își imaginează ăștia că vor recupera prăpastia dintre ei și concurență amânând încă și mai mult lansarea aparatului? Dacă îl lansează abia la toamnă cum se zvonește, mai scot nikoniștii o promoție la D810 sau la DF, mai fac canoniștii un cash-back și e bye bye nu buy buy Pentax. Or fi fost ei grozavi pe vremea când scoteau știu eu, un Asashiflex, Spotmatic sau ME dar de când cu digitalul parcă tot doi pași în urma Nikon și Canon au rămas. Și acum vor poate să rămână cu trei lol!
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum