In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Tableta Serioux S716TAB - cel mai ușor dispozitiv pentru backup-ul fotografiilor de călătorie Empty Tableta Serioux S716TAB - cel mai ușor dispozitiv pentru backup-ul fotografiilor de călătorie

la data de Sam Iun 14, 2014 3:57 am
A rămas mai puțin de o lună până la sezonul concediilor, vacanțelor și - desigur - al călătoriilor. Ne vom plimba, vom vizita locuri interesante și vom face poze... multe poze. Totuși, parcă am prefera să ne rupem cât mai tare de rutina lucrului de peste an și să nu ne ducem și un laptop. Iar dacă mergem cu avionul, trebuie să socotim și că acesta trage destul de tare la cântar, astfel că ar fi net preferabil să ne descurcă fără el.

Smartphone-urile din ziua de azi ne oferă funcțiile "calculatorești" de care avem cea mai mare nevoie - verificarea unui mail, a unei intrări din agendă, sau încărcarea pozelor pe site-ul unei rețele de socializare, de oriunde ne-am afla... însă dacă mergem în străinătate, va trebui să ținem cont și de tariful traficului de date în roaming, mult mai mare decât cel din rețelele naționale.

Spre exemplu, cu opțiunea Vodafone Roaming Daily 24h, disponibilă atât pentru abonați, cât și pentru utilizatorii cartelelor prepaid, 100 MB trafic de date, valabili 24 ore în 34 țări, costă 7,44 euro... pe când cu opțiunea de 7 euro, disponibilă pentru cartelele prepaid Vodafone, am putea vorbi nelimitat în rețea, 400 minute în alte rețele și am avea la dispoziție 450 MB pentru traficul de date, valabili 30 de zile, nu una singură.

Așadar, va fi net preferabil să ne bazăm pe rețelele wireless, ale hotelului, restaurantelor sau centrelor de informare turistică pe care le vizităm. În acest caz, o tabletă mică și ușoară, de 7", ne va face navigarea mult mai plăcută, datprită ecranului de dimensiuni mai mari decât cele ale telefoanelor, oricât de "smart" ar fi ele.

Iar dacă alegem o tabletă cu capacități de USB Host, o vom putea folosi și pentru a ne examina, sorta și copia pozele de peste zi. Și, pe lângă că putem să le încărcăm pe contul de Facebook sau Instagram, ca să le vadă prietenii și familia încă de dinainte să ne întoarcem din concediu, dar putem scăpa de aspectul de pozulici făcute în grabă caracteristic pozelor de vacanță, oferindu-le imagini asupra cărora am aplicat deja corecțiile de bază, folosind aplicația Adobe Photoshop Express. Aceasta este disponibilă gratuit în magazinul de aplicații Google Play, netrebuind să plătim decât pentru funcții și efecte suplimentare, dacă le vom dori.

Interesant este că producătorii de top, Apple, Samsung și Sony tind să-și echipeze tabletele fie cu porturi nestandard, fie să ofere doar un micro-USB fără capacități de USB Host, astfel încât nu vom putea decât să legăm tableta la calculator, nu un alt suport de stocare la tabletă. În cel mai favorabil caz, vom putea cumpăra un adaptor care ne va costa câteva sute bune de lei... sau am putea cheltui o sumă comparabilă cu prețul adaptorului pentru o tabletă ieftină, care să recunoască dispozitivele externe cu port USB prin simpla folosire a unui cablu adaptor pasiv.

Găsim astfel, la abordabilul preț de 200 lei, tableta Serioux 716TAB , care vine cu câteva atuuri extrem de tentante: o versiune relativ recentă de Android preinstalat, 4.0.4, o greutate de doar 300 grame și - ce e mai important pentru noi, capacitatea de a funcționa ca host USB, cu alte cuvinte de a recunoaște accesoriile conectate la portul ei micro-USB, folosind un adaptor disponibil în magazinele de specialitate cu prețuri chiar sub 5 lei, sau cablul adaptor primit cu unele huse cu tastatură pentru tablete (un astfel de cablu am folosit eu pentru testul despre care vă voi povesti în cele ce urmează).

Am conectat un stick USB la tabletă, folosind cablul USB - micro-USB și am avut plăcerea să constat că, în structura de directoare montate mi-a apărut un câmp nou, usbhost1, putând explora în continuare subdirectoarele acestuia (în fond, Android-ul e o versiune de Linux modificată pentru dispozitivele mobile, astfel încât toate dispozitivele de stocare apar ca subdirectoare ale directorului /mnt/ din rădăcina sistemului de fișiere. Da, recunosc că sunt adeptul vizualizării structurii de directoare a oricărui sistem de operare, astfel încât să am controlul maxim ca utilizator, folosind în acest scop pe dispozitivele mobile Total Commander for Android).

De aici și până la a ne putea face backup-ul pozelor de vacanță mai e un singur pas: să folosim în aparatul nostru de fotografiat cartele de memorie micro-SD, în locul SD-urilor standard. Acest lucru e perfect posibil mulțumită faptului că majoritatea micro-SD-urilor se livrează cu un adaptor micro-SD - SD, astfel că tot ce va trebui va fi să introducem carteluța în adaptorul dedicat, pe care să-l introducem apoi cu totul în aparatul de fotografiat.

Vom putea apoi introduce micro-SD-ul în cititorul tabletei, copiind pozele fie în memoria acesteia, dacă avem puține (Serioux 716 TAB fiind echipată cu 4 GB de memorie flash), fie pe stick-ul USB. Astfel, dacă lăsăm tableta și stick-ul în camera de hotel, vom ști că măcar pozele noastre de până atunci sunt în siguranță, chiar dacă  (mușc limba Razz ) ar fi ca aparatul nostru să pățească ceva după aceea.

Și, desigur, vom putea să ne admirăm pozele pe un ecran cu diagonala mai mult decât dublă decât cea a LCD-ului aparatului de fotografiat, ținând în mâini mai puțin de jumătate din greutatea unui DSLR.

Tableta Serioux S716TAB - cel mai ușor dispozitiv pentru backup-ul fotografiilor de călătorie Img288853_05042013175550_0
Tableta Serioux FastTab 716, 199,99 lei în oferta Emag
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Tableta Serioux S716TAB - cel mai ușor dispozitiv pentru backup-ul fotografiilor de călătorie Empty Re: Tableta Serioux S716TAB - cel mai ușor dispozitiv pentru backup-ul fotografiilor de călătorie

la data de Vin Iun 20, 2014 1:52 am
Nu doar tabletele de buget redus oferă facilități pentru sincronizarea cu aparatul de fotografiat. Deși cu o arhitectură gândită în jurul unui sistem de operare mult mai restrictiv decât versatilul Android (derivat, în fond, din Linux), sistemul de operare iOS prezent pe iPhone, iPod Touch și tabletele iPad permite și el conectarea dispozitivului mobil la aparatul de fotografiat.

Singura condiție este - după cum pomeneam în articolul precedent - să folosim accesoriul potrivit, în acest caz Apple Camera Connection Kit . Sau, mai exact, e vorba de două adaptoare livrate în același pachet, unul ce ne oferă un port USB și altul, care e în fapt un cititor de card-uri SD echipat cu un conector pentru tabletele iPad și modelele de iPhone cu cablu lat.

La introducerea carteluței în cititor sau la conectarea aparatului de fotografiat la cablul USB, ni se va deschide automat pe tabletă aplicația Photos, care ne va permite să importăm imaginile în colecția proprie, să le edităm folosind iPhoto sau să le distribuim pe rețelele sociale sau într-un serviciu de cloud storage, ca Dropbox.

Practic și elegant, am putea spune. Totuși... nu avem aceeași libertate ca și când am jongla direct cu fișierele din Total Commander-ul pentru Android sau Windows Mobile. Aplicația Photos e mai degrabă gândită pentru ne-fotografii care doresc să le arate prietenilor pozele lor (JPEG) pe un ecran mai mare decât cel al aparatului de fotografiat, decât pentru profesioniștii și entuziaștii care doresc să-și editeze imaginile pentru a le prezenta unui client, sau a le trimite la un concurs foto respectabil.

Dacă dorim să transferăm și să edităm fișierele RAW pe tableta noastră Apple, va trebui să folosim o aplicație suplimentară, PiRAWnha. Disponibilă în Apple AppStore la prețul de 9,99 USD (deloc mare, dacă ne gândim cât costă editoarele de RAW-uri pentru PC, în genul Adobe Camera Raw sau DXO Optics), PiRAWnha a fost gândită tocmai pentru a beneficia la maxim de adaptorul Apple Camera Connection Kit.

Vom putea astfel deschide și prelucra fișierele RAW, aplicând corecțiile de bază ce se impun pentru ca orice imagine să treacă de la stadiul de poză la minut la cel de fotografie cu pretenții cât de cât serioase.

Totul, simplu și comod, fără să fim nevoiți să cărăm un laptop voluminos după noi (a cărui greutate o depășește în majoritatea cazurilor pe cea a întregii truse foto, exceptând poate trepiedul).

Va trebui desigur să ne limităm la a edita RAW-urile cele mai importante, altfel existând posibilitatea ca spațiul de stocare al tabletei noastre să se dovedească insuficient (prețul crește vertiginos de la varianta de 16 GB a iPad Air: modelul cu 16 GB flash ram costă 1849,99 lei, pe când cel cu 128 GB - care ar fi cel mai indicat pentru backup-ul fotografiilor - ajunge la 4199,99 lei, un preț deloc mic, dar justificat pentru un produs de clasa sa.

Tableta Serioux S716TAB - cel mai ușor dispozitiv pentru backup-ul fotografiilor de călătorie Img172015_11042011160334_350x350c_gvds
Apple Camera Connection Kit, 119,99 lei la reducere în oferta eMag
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum