In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Vremea schimbătoare și... oportunitățile neașteptate în fotografie Empty Vremea schimbătoare și... oportunitățile neașteptate în fotografie

la data de Mar Mai 27, 2014 11:48 am
Acest sfârșit de mai ne-a adus, pe de o parte, vremea caldă pe care o așteptam deja de mult timp și, pe de alta, numeroase averse și chiar furtuni cu trăsnete și fulgere. E foarte posibil ca pe la orele 8-9 să avem parte de o dimineață cu un soare cald, ce își revarsă razele aurii asupra peisajului, iar la 13-14 să asistăm la un ropot de ploaie (sau, dacă suntem ghinioniști, să ne ude la piele), pentru ca după-masa să ne aducă din nou soarele pe cer, să mai asistăm spre seară la un ropot de ploaie.

Dacă norii ar acoperi cerul în permanență, ziua s-ar termina pe un ton destul de deprimant... însă, din fericire, nu asistăm la o toamnă gri, ci la un început de vară. Astfel, e posibil ca vremea să se îmbuneze tocmai înainte ca soarele să coboare sub linia orizontului, oferindu-ne un spectacol vizual deosebit. Acest fenomen are loc datorită coborârii soarelui sub plafonul de nori, ajungând să-i ilumineze de dedesubt, conferindu-le textură și un plus de culoare pe margini, în mod asemănător cu cel în care am folosi o sursă de iluminare din spate în fotografia de studio, dacă mi-e permisă comparația.

Azi am avut parte de o astfel de zi, în care vremea a trecut prin toate stările posibile, de la însorită la ploaie torențială, o relativă acalmie, urmată de un nou ropot de ploaie, pentru a încheia gama fenomenelor meteo cu un apus spectaculos, printre niște nori cu bogate nuanțe de roșu.

Apariția soarelui pe cer, chiar în ultimele clipe înainte ca acesta să se scufunde dincolo de linia orizontului ca înghițit de șarpele Jörmungandr din mitologia vikingă, ne-a adus un spectacol neașteptat, pe care îl veți putea vedea în imaginile ce urmează:

Vremea schimbătoare și... oportunitățile neașteptate în fotografie 14305501433_266d33dbc1_c

Vremea schimbătoare și... oportunitățile neașteptate în fotografie 14098679538_b0172cd1ea_z
Câte un element care să dea scară umană peisajului, ca turnul cu antene sau turla bisericii, e binevenit în fotografiile noastre, mai ales că retroiluminarea le va conferi un plăcut efect de siluetă.

Vremea schimbătoare și... oportunitățile neașteptate în fotografie 14305501503_00bb0608e8_z
Uneori, pur și simplu nu ne e de ajuns unghiul de cuprindere al obiectivului, pentru a surprinde într-o singură imagine spectacolul norilor împrăștiați pe cuprinsul cerului. În acest caz, putem trage mai multe cadre și asambla o panoramă (5 cadre au fost folosite pentru fotografia de mai sus).

Vremea schimbătoare și... oportunitățile neașteptate în fotografie 14098762637_a9ff54de21_b
Iar în cazul în care latitudinea de expunere a aparatului nostru nu e suficientă, putem trage mai multe cadre, cu expuneri diferite, pe care să le fuzionăm ulterior, cu ajutorul unei aplicații pentru fotografii HDR, ca Photomatix Pro .

Pentru realizarea imaginii de mai sus, am folosit 5 cadre, variind expunerea de la aproape beznă, în care abia se distingea o pată roșiatică în zona în care soarele scânteia din spatele norilor, și până la una în care porțiunea menționată anterior era complet arsă, acest cadru având însă ca scop evidențierea detaliilor din zonele de umbre și de pe norii mai întunecați, de la periferia cadrului.

După cum puteți vedea, cu nițică editare nu a fost prea dificil pentru a obține imagini cu un impact vizual destul de puternic, cel puțin sub aspect cromatic... Astfel, un avantaj al acestui gen de fotografie este că nu aveți neapărată nevoie de echipamente costisitoare. Imaginile cu un unghi de cuprindere strâns, înfățișând discul solar, au fost realizate cu DSLR-ul entry-level Nikon D3100 și teleobiectivul de buget redus, Nikon 55-300 mm f/4,5-5,6, iar cadrul mai larg - în fapt, o panoramă obținută prin îmbinarea a cinci poze - cu aparatul compact cu reglaje manuale, Nikon P7100, despre care aîți putut citi de curând pe forum .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum