In jos
avatar
onunuu
Posts : 1
Points : 3
Join date : 16/05/2014

Aparat foto DSLR recomadat pentru sporturi extreme Empty Aparat foto DSLR recomadat pentru sporturi extreme

la data de Vin Mai 16, 2014 1:53 am
Buna,

As avea nevoie de o recomandare privind achizitionarea unui aparat foto dslr, folosit in practicarea sporturilor extreme. Trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristi, sa fie compact, rezistent, usor( aprox 500gr), sa aiba focalizare rapida, senzor de miscare... vreau undeva la 60 de poze clare in 60 de secunde in condiitii de miscare si viteza mare.

Mersi
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Aparat foto DSLR recomadat pentru sporturi extreme Empty Când fotograful se apucă de sporturi extreme

la data de Vin Mai 16, 2014 2:20 pm
Salutări și bun-venit pe forum!

E interesantă întrebarea ta, în primul rând deoarece, din câte știu eu, majoritatea pasionaților de sporturi extreme - de la mountain biking la parapantism - preferă să-și filmeze aventurile, folosind cel mai adesea camere video special concepute pentru a rezista accelerațiilor extreme, șocurilor, prafului și umidității, din gama GoPro.
Cel mai recent model, GoPro Hero 3+ Black Edition (1599 lei în oferta F64) , poate filma la rezoluția 4K (cu 15 cadre/sec.), cadența crescând la 60 fps dacă optăm pentru rezoluția full-HD.

Hero 3+ poate fi utilizată și pentru fotografiere, putând captura imagini de 10 MPx, cu o viteză de până la 30 cadre/sec. Folosind funcția de intervalometru, aparatul va declanșa periodic, astfel încât să avem imagini de pe întreg parcursul nostru, putându-ne concentra asupra laturii sportive. Dacă dorim, putem desigur folosi și o telecomandă specializată, sau un smartphone pe care să rulăm aplicația GoPro App (ar fi indicat un smartphone în genul Samsung X-Cover , un model rezistent la apă, praf și șocuri, gândit tocmai pentru practicanții sporturilor extreme).

Principalul avantaj al sistemului GoPro este că s-au dezvoltat numeroase accesorii de prindere a camerei, pe ghidonul bicicletei sau pe casca de motociclist, există monopieduri pentru realizarea de selfie-uri din planoare, carcase subacvatice, sisteme de montare pe drone și cam orice altceva ți-ai putea dori.

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că acestea sunt camere video care fac și poze, NU aparate de fotografiat profesionale. Astfel, performanțele foto sunt limitate de dimensiunile relativ reduse ale senzorului fotosensibil - între 1/2,7 și 1/2,3", funcție de model - comparabile cu cele din aparatele foto compacte. Dacă dorim să obținem imagini de o calitate mai bună, pe care să le putem imprima la mari dimensiuni sau să le comercializăm, va trebui să folosim și un aparat foto pe măsură.

Fotografii de sport folosesc DSLR-uri și obiective performante, capabile să asigure cadențe ale fotografierii în rafală de până la 10-11 cadre/secundă, principala lor problemă fiind însă greutatea: cel mai bun DSLR pentru fotografia sportivă, Nikon D4s, cu un teleobiectiv profesional 70-200 mm f/2,8 ajunge aproape la 3 kg, ceea ce nu e neapărat o problemă dacă îl ții pe trepied, așteptând să treacă sportivii pe lângă tine, dar îl face complet nepractic pentru a fi luat de sportiv pe traseul său.

Din acest punct de vedere, un DSLR pentru începători, mai mic și mai ușor, poate fi alegerea cea mai indicată. Dintre Nikon-uri, cel mai nou model entry-level, D3300, e și cel mai ușor DSLR al companiei, la 460 grame, însă vine echipat cu un excelent senzor de 24 MPx fără filtru anti-aliasing, preluat de pe mai avansatul Nikon D7100... totuși, cel mai ușor DSLR de pe piață vine de la concurență, la 407 grame Canon 100D fiind mai apropiat de un aparat compact mare, decât de un DSLR.

Cel mai scurt timp de expunere al 100D e 1/4000 sec., iar cadența la fotografierea în rafală e de 4 cadre/sec., performanțe arhisuficiente pentru ce ai tu nevoie. Mai rămâne problema declanșării și cea a montării pe cască. Pentru declanșare, poți fie folosi o telecomandă standard cu infraroșii, fie opta pentru soluțiile dedicate parașuriștilor, precum Conceptus Bite Switch - care îți va cere literalmente să muști de mânerul declanșatorului pentru a face pozele (costă 56 euro la Tonfly, un distribuitor specializat în echipamente pentru sporturile extreme - http://www.tonfly.com/accessories_2419502.html ).

Pentru montarea pe cască, poți apela la un mecanic specializat în motociclism pentru a confecționa un sistem precum cel din clipul următor:

 Exclamation Atenție, este mai bine să nu riști și să-l testați cu minuțiozitate la punct fix, înainte de a porni cu așa ceva la drum, pentru a ști sigur că aparatul nu are cum să se desprindă de pe sistemul de fixare și a cauza orice fel de accidentări, mai ales că acțiunea ar urma să se petreacă, mă gândesc, la viteze destul de mari.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum