In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon 1 J2 - un mirrorless mic, discret, dar deloc slab Empty Nikon 1 J2 - un mirrorless mic, discret, dar deloc slab

la data de Dum Mar 24, 2013 3:13 pm
Cu totii apreciem performantele DSLR-urilor Nikon: imagini clare, granulatie (image noise) minima, tonuri de culoare bogate si realiste - la care se adauga latenta scazuta la declansare, egonomia sporita (in special pentru modelele de clasa medie si superioara) si autonomia excelenta (cu un singur En-El14 pentru Nikon D3100 sau D3200, putem trage un minim de 420 cadre, iar cu un acumulator En-El3e pe D90, cca. 550 cadre - acestea sunt valori pe care le-am atins in utilizarea efectiva, specificatiile tehnice putand indica valori ceva mai ridicate).

In schimb, cand calatorim se poate dovedi nepractic sa luam DSLR-ul cu noi, in conditiile in care doar corpul aparatului, fara obiectiv, are - functie de clasa - intre 550 si 1400 grame, iar cel mai usor obiectiv de kit are cca. 200 grame (sub aceasta valoare gasindu-se doar unele fixe fara motor de focalizare incorporat).

Astfel, a adauga un minim de cca. 800 grame la bagaj se poate dovedi destul de inconvenient, in special cand calatorim cu avionul. Iar a alege o "sapuniera" compacta nu e o solutie pentru cine doreste calitate de nivel expozitional pentru fotografiile sale.

In astfel de situatii se poate dovedi util un aparat mirrorless, precum Nikon 1 J2 . Intr-un corp de dimensiuni similare unei camere compacte, primim un senzor format CX (are factorul de crop 2,7x, mai mic decat DX-ul de pe DSLR-urile destinate utilizatorului neprofesionist - 1,5x - dar mult mai mare decat cel de pe compacte), latenta la declansare minima, viteze la fotografierea in rafala impresionante si posibilitatea de a schimba obiectivele dupa necestiate.

Este posibil controlul manual total, avand aceleasi posibilitati de variere a parametrilor expunerii ca pe DSLR-uri, insa, pentru utilizatorii mai putin tehnici, care doresc mai mult sa obtina o poza onorabila din punct de vedere tehnic si sa se preocupe mai putin de modul de obtinere a acesteia, exista si numeroase moduri creative predefinite - care fac din fotografiere o activitate simpla, point & shoot, pastrand insa performante apropiate unui aparat de clasa superioara.

De altfel, aparatul este orientat preponderent spre fotograful amator, pentru un control manual sporit fiind recomandabila seria V de mirrorless-uri de la Nikon, care ofera posibilitatea ajustarii timpului de expunere si a diafragmei de pe mini-levierul, respectiv rotita dedicata.

Senzorul de 10 MPx al aparatului poate parea ca avand o rezolutie mica pentru ziua de azi - insa, daca luam in calcul suprafata sa, constatam ca are practic aceeasi densitate a pixelilor ca si D7100 cu ai sai 24 MPx... iar micutul aparat se descurca admirabil la capitolul granulatie de imagine.

Si, sa nu uitam, agentiile de stock photography accepta in prezent imagini de doar 3-4 MPx, CU CONDITIA sa nu fie afectate de granulatie deranjanta (mi s-a intamplat sa imi fie respinsa o imagine de noapte facuta cu D3100, care nu exceleaza la acest capitol, si sa-mi fie acceptata una similara, cu mai vechiul D70 - tocmai pe considerentul granulatiei). Astfel, e preferabil un aparat cu image noise redus, decat unul cu multi pixeli teoretici, dar redati deficitar.

Puteti vedea portofoliul meu de imagini aflate in vanzare pe http://www.dreamstime.com/resp4918325-photos .
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum