In jos
lucib
lucib
Membru Distins
Membru Distins
Posts : 565
Points : 1271
Join date : 17/02/2013
Location : Cluj, RO
http://fotografiecluj.blogspot.ro

Nikon P7100 - primele impresii după achiziționare. Sau cum eliminăm greutatea în exces din geanta foto Empty Nikon P7100 - primele impresii după achiziționare. Sau cum eliminăm greutatea în exces din geanta foto

la data de Mier Mai 14, 2014 9:42 am
În fotografie, suntem obișnuiți de producători cu senzația că mai mare înseamnă mai bine: de regulă, cele mai mici aparate sunt și cele mai simple (unii maniaci ai tehnologiei le-ar cataloga drept chiar banale), pe când cele mai avansate modele profesionale au și un aspect vizual impunător și o greutate pe măsură. Și nu am în vedere doar aparate de top, precum Nikon D4S (un monstru de 1,35 kg, fără obiective sau alte accesorii și care costă nu mai puțin de 27.999 lei în oferta F64 , cam cât o Dacia Logan prin programul "rabla"), ci și cele de nivel mediu, care ajung în cele din urmă să tragă destul de mult la cântar.

Concret, dacă specificațiile tehnice indică despre un DSLR ca Nikon D90 că ar avea 620 grame, dacă îl cântărim, vom constata această greutate se referă strict la corpul aparatului, într-o formă nefuncțională (excluzând acumulatorul, card-ul SD și chiar cureaua); gata de acțiune, aparatul va avea cu 90 grame în plus. Astfel, chiar folosind unele din cele mai ușoare obiective (precum 50 mm f/1,8 AF-D sau 28-80 mm f/3,2-5,6), vom depăși 850 grame, iar cu un obiectiv ceva mai greu (să spunem, unul macro sau un teleobiectiv mediu), vom depăși pragul de 1,3 kg. Nu mai vorbesc de baterii de rezervă, un blitz extern (alte cca. 450 grame, cu un singur set de baterii), sau de teleobiective profesionale, care pot cântări singure mai mult decât un DSLR echipat cu un obiectiv de greutate medie la un loc.

Uneori ne-am dori, sau suntem nevoiți din cauza stării de sănătate, să cărăm mai puțin după noi, fără a renunța însă la controlul manual și la funcțiile avansate de pe DSLR-ul nostru. Din fericire, producătorii s-au gândit și la acest lucru și atât Nikon, cât și Canon, ne oferă câte o serie de aparate compacte profesionale (seria P, la Nikon și, respectiv, seria G de la Canon). Revenindu-mi după o fractură, ce mă obligă să-mi limitez strict încărcarea cu bagaje, am decis să-mi cumpăr un Nikon P7100, mai ales că găsisem unul la 830 lei, un preț excelent pentru această categorie de aparate.

Din păcate nu mai văd să fi rămas vreunul pe stoc, însă dacă vedeți să mai apară eventual prin consignație, merită să-l luați fără să stați prea mult pe gânduri.


Nikon P7100 - primele impresii după achiziționare. Sau cum eliminăm greutatea în exces din geanta foto Nikon-coolpix-p7100-10mpx-zoom-optic-7x-control-manual-complet-19728-2
Nikon P7100, aparat compact profesional, din oferta F64


Acum că v-am făcut curioși, să detaliez motivele pentru care P7100 e considerat un aparat profesional, chiar dacă are cca. 50% din dimensiunile și greutatea unui DSLR:

  • Aparatul dispune de patina de blitz standard, astfel că îl puteți folosi pe post de rezervă în fotografia de eveniment. Evident că nu ar fi recomandabil să fotografiați portretele mirilor cu un aparat cu un senzor de doar 1/1,7", însă dacă (mușc limba  Razz ) DSLR-ul pățește subit ceva, aveți cu ce continua fotografierea momentelor principale ale nunții. În fond, acestea sunt irepetabile, ședința foto poate fi reprogramată pentru o dată ulterioară.
  • P7100 poate fi folosit în modul complet manual, atât pentru reglarea expunerii, cât și în ce privește focalizarea (majoritatea aparatelor compacte nu dispun decât de diverse moduri de focalizare automată).
  • Controlul expunerii se realizează prin acționarea rotiței posterioare (pentru timp) și a celei frontale, pentru diafragmă, similare cu cele de pe DSLR-urile de nivel mediu-superior. Interesant este că P7100 e primul model (digital) de la Nikon pe care rotița frontală e plasată integral pe fața exterioară a aparatului, la fel ca pe noul DSLR full-frame cu aspect retro, Nikon DF . În fapt, și P7100 are un aspect vintage, amintind de un aparat telemetric (rangefinder) din vechime.
  • E posibilă personalizarea și salvarea unor moduri de fotografiere definibile de utilizator, U1, U2 și U3, într-o manieră similară cu cea de pe DSLR-urile profesionale, de la D300 în sus.
  • Sunt prezente butoane personalizabile, F1 și F2, cu funcții ce pot fi alese de utilizator și o dispunere similară cu cea de pe DSLR-urile de la D90 în sus.
  • Aparatul dispune de o nivelă digitală, ce permite determinarea orizontalității perfecte, astfel încât să ne asigurăm că obținem imagini drepte încă de la fotografiere.


Acestea ar fi primele constatări "hands-on", de după despachetarea aparatului. Voi reveni zilele viitoare cu imagini de test și mai multe impresii.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum